0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaDnevno prejemal po 10 odmerkov cepiva proti covidu

Dnevno prejemal po 10 odmerkov cepiva proti covidu

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjih tednih in mesecih smo lahko občasno naleteli na zgodbe o ljudeh, ki so v zelo kratkem časovnem intervalu prejeli več kot en odmerek cepiva proti covidu-19. Toda čeprav tovrstne zgodbe na žalost niso bile redke, je primer novozelandskega moškega, ki je pred nedavnim zaokrožil po medijih, vendar nekaj posebnega. Moški je namreč prejel skorajda neverjetno število odmerkov, preden so odgovorni ugotovili, da se dogaja nekaj sumljivega. Cepilna mesta je obiskoval več dni zapored, pri tem pa je prejemal tudi po deset odmerkov cepiva dnevno …

- Oglas -

Tarča pogosto brezdomci in druge ranljive skupine

Tako kot pri večini drugih tovrstnih primerov je bila tudi pri Novozelandcu glavna motivacija denar. Osebe, ki se niso želele cepiti, vendar so potrebovale potrdilo o cepljenju, so mu plačale v zameno za to, da se je »cepil v njihovem imenu«. Moški velja za absolutnega rekorderja, vendar je bilo mogoče samo na Novi Zelandiji v zadnjem času opaziti naraščajoče število tovrstnih primerov. Država je pred nedavnim uvedla določene spremembe, povezane z ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Tako so regije razdeljene na rdeče, rumene/oranžne in zelene, in sicer na podlagi števila novih okužb v posamezni regiji in deleža cepljenih oseb. Omejitve so seveda najstrožje v rdečih regijah, vendar lahko osebe, ki so cepljene, tudi tam dostopajo do večine storitev.

Gre torej za podoben sistem kot v številnih drugih državah. Pravila so seveda naletela na buren odziv nasprotnikov cepljenja. V večini primerov je ostalo le pri pritoževanju, nekateri posamezniki pa so se precej hitro lotili iskanja možnosti, kako zaobiti novi sistem. In prav to je botrovalo naraščajočemu številu oseb, ki so v razmiku nekaj dni ali celo v istem dnevu prejele večje število odmerkov cepiva. Pri tem gre pogosto za ranljive skupine, ki sprejmejo tveganje, saj nujno potrebujejo denar. Osebe, ki se nočejo cepiti, vendar potrebujejo potrdilo, tako večkrat pristopijo k brezdomcem in k drugim posameznikom v finančni stiski.

Novozelandska vlada »seznanjena s primerom in zelo zaskrbljena«

Ime moškega, ki je bil v zameno za plačilo pripravljen prejeti »nekaj« dodatnih odmerkov, ni bilo razkrito. Kot so poročali novozelandski mediji, naj bi minilo kar nekaj časa, preden je zdravstveno osebje ugotovilo, kaj se dogaja. Da ne gre za izmišljeno zgodbo, je potrdila tudi Astrid Koornneef, vodja novozelandskega programa za cepljenje proti covidu-19. Kot je dejala, je novozelandska vlada seznanjena s tem primerom, odgovorni pa naj bi bili »zelo zaskrbljeni«. Moški je sicer obiskoval različne cepilne centre po državi, glede na čas, ki je bil potreben za to, da so osebe, ki delijo cepivo, ugotovile, da se dogaja nekaj nenavadnega, pa je mogoče sklepati, da se identiteta obiskovalcev teh centrov ni preverjala posebej natančno.

- Oglas -

Preveliko število odmerkov v nekaterih primerih tudi posledica napake

Po uradnih podatkih naj bi šlo za absolutni rekord. Doslej namreč še ni bil zabeležen primer osebe, ki bi v tako kratkem časovnem obdobju prejela tolikšno količino cepiva proti covidu-19. Kot vse kaže, je z moškim vse v redu, seveda pa bi se lahko zgodba razpletla precej drugače. Tolikšno število odmerkov cepiva je nedvomno povezano s tveganjem za resne stranske učinke. Kot omenjeno, so primeri oseb, ki se poskušajo cepiti večkrat, da bi s tem prihranili cepljenje nekomu drugemu, precej pogosti, zato so se na nekaterih cepilnih mestih že odločili za strožji postopek pri preverjanju identitete. Tako je mogoče hitreje odkriti tiste, ki nameravajo pretentati sistem, obenem pa je manj možnosti za nenamerne napake. Znani so namreč tudi primeri ljudi, ki so dodatne odmerke cepiva prejeli po pomoti.

.

NAJNOVEJŠE