Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.

Covid-19: skoraj polovica vseh primerov asimptomatičnih

Raziskovalci so ugotovili, da naj bi bil asimptomatičen potek bolezni značilen za kar približno 40,5 odstotka, torej skoraj polovico vseh primerov covida-19.

Najboljši prijatelji za vaše astrološko znamenje

Ali se vedno spoprijateljite z »napačnimi osebami«, ki nimajo najboljšega vpliva na vas? Prav tisto, kar vas je pri določeni osebi pritegnilo, lahko postopoma postane zelo problematično in celo uničujoče.
Zdravje & prehranaDnevno prejemal po 10 odmerkov cepiva proti covidu

Dnevno prejemal po 10 odmerkov cepiva proti covidu

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjih tednih in mesecih smo lahko občasno naleteli na zgodbe o ljudeh, ki so v zelo kratkem časovnem intervalu prejeli več kot en odmerek cepiva proti covidu-19. Toda čeprav tovrstne zgodbe na žalost niso bile redke, je primer novozelandskega moškega, ki je pred nedavnim zaokrožil po medijih, vendar nekaj posebnega. Moški je namreč prejel skorajda neverjetno število odmerkov, preden so odgovorni ugotovili, da se dogaja nekaj sumljivega. Cepilna mesta je obiskoval več dni zapored, pri tem pa je prejemal tudi po deset odmerkov cepiva dnevno …

Tarča pogosto brezdomci in druge ranljive skupine

- Oglas -

Tako kot pri večini drugih tovrstnih primerov je bila tudi pri Novozelandcu glavna motivacija denar. Osebe, ki se niso želele cepiti, vendar so potrebovale potrdilo o cepljenju, so mu plačale v zameno za to, da se je »cepil v njihovem imenu«. Moški velja za absolutnega rekorderja, vendar je bilo mogoče samo na Novi Zelandiji v zadnjem času opaziti naraščajoče število tovrstnih primerov. Država je pred nedavnim uvedla določene spremembe, povezane z ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Tako so regije razdeljene na rdeče, rumene/oranžne in zelene, in sicer na podlagi števila novih okužb v posamezni regiji in deleža cepljenih oseb. Omejitve so seveda najstrožje v rdečih regijah, vendar lahko osebe, ki so cepljene, tudi tam dostopajo do večine storitev.

Gre torej za podoben sistem kot v številnih drugih državah. Pravila so seveda naletela na buren odziv nasprotnikov cepljenja. V večini primerov je ostalo le pri pritoževanju, nekateri posamezniki pa so se precej hitro lotili iskanja možnosti, kako zaobiti novi sistem. In prav to je botrovalo naraščajočemu številu oseb, ki so v razmiku nekaj dni ali celo v istem dnevu prejele večje število odmerkov cepiva. Pri tem gre pogosto za ranljive skupine, ki sprejmejo tveganje, saj nujno potrebujejo denar. Osebe, ki se nočejo cepiti, vendar potrebujejo potrdilo, tako večkrat pristopijo k brezdomcem in k drugim posameznikom v finančni stiski.

Novozelandska vlada »seznanjena s primerom in zelo zaskrbljena«

Ime moškega, ki je bil v zameno za plačilo pripravljen prejeti »nekaj« dodatnih odmerkov, ni bilo razkrito. Kot so poročali novozelandski mediji, naj bi minilo kar nekaj časa, preden je zdravstveno osebje ugotovilo, kaj se dogaja. Da ne gre za izmišljeno zgodbo, je potrdila tudi Astrid Koornneef, vodja novozelandskega programa za cepljenje proti covidu-19. Kot je dejala, je novozelandska vlada seznanjena s tem primerom, odgovorni pa naj bi bili »zelo zaskrbljeni«. Moški je sicer obiskoval različne cepilne centre po državi, glede na čas, ki je bil potreben za to, da so osebe, ki delijo cepivo, ugotovile, da se dogaja nekaj nenavadnega, pa je mogoče sklepati, da se identiteta obiskovalcev teh centrov ni preverjala posebej natančno.

Preveliko število odmerkov v nekaterih primerih tudi posledica napake

Po uradnih podatkih naj bi šlo za absolutni rekord. Doslej namreč še ni bil zabeležen primer osebe, ki bi v tako kratkem časovnem obdobju prejela tolikšno količino cepiva proti covidu-19. Kot vse kaže, je z moškim vse v redu, seveda pa bi se lahko zgodba razpletla precej drugače. Tolikšno število odmerkov cepiva je nedvomno povezano s tveganjem za resne stranske učinke. Kot omenjeno, so primeri oseb, ki se poskušajo cepiti večkrat, da bi s tem prihranili cepljenje nekomu drugemu, precej pogosti, zato so se na nekaterih cepilnih mestih že odločili za strožji postopek pri preverjanju identitete. Tako je mogoče hitreje odkriti tiste, ki nameravajo pretentati sistem, obenem pa je manj možnosti za nenamerne napake. Znani so namreč tudi primeri ljudi, ki so dodatne odmerke cepiva prejeli po pomoti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×