0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaIzrezljajte buče za noč čarovnic!

Izrezljajte buče za noč čarovnic!

MORDA VAS ZANIMA

Buče za noč čarovnic so tudi pri nas že kar lep čas priljubljena okrasitev vrta ali dvorišča tudi pri nas. Jesen in zima prinašata veliko praznikov – tradicionalnih in tudi tistih malo manj tradicionalnih. Prazniki pa po navadi pomenijo tudi okraske, ki pa so po navadi narejeni iz plastike. Zato raje premislite o naravnih materialih. Čeprav originalno izhaja iz anglosaksonskega okolja, se je najstrašnejši praznik v letu imenovan noč čarovnic tudi pri nas prav lepo prijel. Nič čudnega, ko pa ponuja celo paleto očarljivo grozljivih dejavnosti v katerih uživajo vsi: od staršev do otrok. Ob tem “prazniku” seveda izdelujemo tudi buče za noč čarovnic!

- Oglas -

Zakaj prav buče za Noč čarovnic?

Zgodba o bučah in Noči čarovnic izhaja iz stare irske legende o Jacku O’Lanternu. Po pripovedovanju je bil Jack O’Lantern premeten moški, ki je uspel prelisičiti celo hudiča. Ko je umrl, mu niso dovolili v nebesa zaradi njegovega porednega življenja, hudič pa ga ni sprejel v pekel, saj ga je Jack že prelisičil. Tako je bil Jack prisiljen tavati med svetovi z lučko iz repe. Irci so začeli izrezovati strašljive obraze v repe in jih postavljati v okna, da bi odgnali Jacka in druge zle duhove. Ko so se Irci preselili v Ameriko, so odkrili buče, ki so bile večje in lažje za izrezovanje, zato so postale glavni rekvizit za izdelavo “bučnik svetilk” za Noč čarovnic.

Kaj je noč čarovnic?

Za Noč čarovnic vsi vemo, da so pogoste glave iz buč, zato bodo v tem obdobju tudi trgovine prepolne s poceni plastičnimi imitacijami. Vendar pa je veliko bolje, če namesto plastičnega ponaredka, naredite svojo umetnino iz čisto prave buče. Tako boste prihranili na nepotrebnem porabi nafte, iz katere je plastika narejena.

Z izdelavo buče za noč čarovnic iz naravnih materialov oziroma iz pravih buč pa boste podprli tudi lokalne kmetije, namesto mednarodnih korporacij, poleg tega pa bo tudi sam ambient izgledal veliko bolje. Poleg tega lahko bučo po praznovanju odvržete na kompost ali v smeti brez slabe vesti, da se bo razgrajala še stoletja za nami.

- Oglas -

Beseda Halloween, kakor v angleško govorečih deželah imenujejo noč čarovnic je izpeljanka iz besedne zveze  All Hallows Day, ki označuje praznik ‘vseh svetih’. Če bi dobesedno prevajali angleško različico imena za noč čarovnic bi praznik imenovali ‘dan pred vsemi svetimi’.  Beseda je bila prvič uporabljena v 16. stoletju. Nekateri etnologi menijo, da je noč čarovnic izšla iz rimskega praznika posvečenega Pomoni, boginji sadežev in semen ali pa iz praznika mrtvih, imenovanega Parentalia. Drugi noč čarovnic povezujejo s keltskim praznovanjem Samhain, s katerim so se Kelti poslovili od poletja. Današnje praznovanje noči čarovnic se odvija v večini držav na Zahodu, posvečeno pa je nadnaravnim, okultnim silam, ki jih v vsakdanjem življenju srečujemo le v pravljicah in filmih.

Simbol praznovanja noči čarovnic so osvetljene in v grozljive obraze izrezljane buče za noč čarovnic. Prvotno so bučne lučke (pred bučami se je za izdelavo lučk uporabljala repa) simbolizirale duše, ujete v vicah. Danes izdolbene buče pomenijo zgolj zabavno praznično dekoracijo. Oranžna in črna barva, barva buč in barva noči, sta tudi značilna barvna kombinacija noči čarovnic. Za noč čarovnic je značilno maskiranje. V Ameriki otroci, pogosto našemljeni v kar se da grozljive maske hodijo po hišah, dobrodušni sosedje pa jih za obisk nagradijo s sladkarijami. Pri nas se ta običaj za zdaj še ni zelo prijel, čeprav maškar za noč čarovnic med otroci tudi v Sloveniji ne primanjkuje.

Izrezovanje buč

Izrezovanje buč je postalo umetnost. Od preprostih strašljivih obrazov do zapletenih umetniških del, buče so platno za izražanje kreativnosti. Postopek izrezovanja zahteva nekaj orodij, med katerimi so posebni noži za izrezovanje, žlice za odstranjevanje notranjosti in predloge za risanje na površino buče. Nato z nožem previdno izrežemo zasnovane oblike in bučo osvetlimo znotraj, običajno z majhno svečo ali LED lučko.

Buča za noč čarovnic

Kaj početi za noč čarovnic?

Ena od aktivnosti, v kateri bo uživala vsa družina, je okraševanje bivališča. Pustite prosto pot domišljiji. Okrasite kotičke v domovanju s papirnatimi pajki, duhovi iz starih rjuh, kartonastimi netopirji, čarovniškimi metlami in drugimi grozljivimi okraski. Izdolbene buče za noč čarovnic seveda ne smejo manjkati. V čarovniškem duhu še posebej skrbno okrasite jedilno mizo. Za noč čarovnic pripravite posebne dobrote iz buč in kostanja, poleg katerih postrezite z moštom. Večerna zabava, katere uro uravnavate glede na starost udeležencev, se bo začela, ko se boste vsi sodelujoči posedli za mizo v kar se da strašljivih maskah. Odlična zabava na noč čarovnic je prerokovanje iz kart, kozarca vode ali fižolčkov. Zabava se lahko začne že ob večerji, ko v testeno drobno pecivo vtaknete razne predmete ali figurice, ki prerokujejo prihodnost tistemu, ki pecivo poje.

Kako pripraviti buče ža noč čarovnic?

Na polju ali na tržnici poiščite čim bolj svežo bučo. Pomembno je, da je na spodnji strani dovolj ploska, da bo lahko trdno stala na podlagi, na katero jo boste postavili. Najprej iz buče izrežite pokrov. Pod kotom naredite zarezo od 10 do 20 centimetrov stran od peclja. Izrežite krog z izbranim polmerom. Rob pokrova mora biti narejen nekoliko postrani (zato režemo pod kotom), saj vam bo v nasprotnem primeru pokrov zdrknil v bučo. Ko ste bučo odprli, ven odstranite pulpo. Steno buče lahko nekoliko stanjšate, da boste kasneje lažje dolbli. Z ostrim nožem izrežite oči, nos, usta … Režite pod pravim kotom. Postavite v bučo prižgano svečo in jo pokrijte s pokrovom. Če se iz sveče zelo kadi, lahko v vrh buče izvrtate luknjo, ki bo služila za dimnik ali pa je enostavno ne pokrijete s pokrovom. Za poseben dišeč učinek lahko notranjost buče natrete s cimetom. Ta bo s pomočjo toplote, ki jo oddaja sveča, močno zadišal.

.

NAJNOVEJŠE