Pomladni nasveti

Prišla je pomlad. Sonce, temperature postajajo spet človeške, dnevi so vedno daljši. Mi pa smo še vedno zimsko ‘zakrneli’. Tako telo kot tudi glava sta še vedno utrujena, zakrnela od zimskega vremena in teme.


No, tukaj boste našli nekaj nasvetov, kako spet pognati motor in se pripraviti na pomlad, ki je koledarsko že tu. Preberite si naš priročnik za pomlad in zagotovo boste našli nekaj predlogov in nasvetov, ki jih boste z užitkom opravili.

 1. Pojdite na sonce! Vsak dan si privoščite vsaj kakšne pol ure naravne sončne svetlobe. Saj to ste slišali in prebrali že tisoč in večkrat – sončna svetloba spravlja v dobro voljo. To vam bo pomagalo odgnati črne misli in utrujenost.
 2. Lotite se spomladanskega čiščenja. Ne bodite preveč ambiciozni, začnite s svojo sobo. Zavrzite stare revije in časopise, že odrabljeno študijsko literaturo, iz omar pospravite obleke minulih sezon, ki so že ponošene, iz mode, premajhne, prevelike,… ja, tudi tisto vašo najljubšo majčko iz leta 1000 pred našim štetjem, ki je že vsa ponošena, raztegnjena in na pol prosojna ter zbledela od stalnega pranja. Boste že našli novo, še lepšo in predvsem usklajeno z najnovejšimi trendi, da jo bo nadomestila.
 3. Migajte! Pa naj bo to fitnes, aerobika, kolo, plavanje ali karkoli drugega vam je všeč. Ampak zimskega lenarjenja naj bo konec. Začnite se pripravljati na prihajajočo sezono. Najnovejše modne zapovedi pravijo, da bomo letos nosile kratka krila in mikromajčke. Torej… skrajni čas, da spravite v red svoj telešček. Pa če že ne zaradi mode, potem storite to zase. Če ste konkretno iz forme, potem začnite po malem. Vsako jutro deset trebušnjakov in deset počepov, in ko vam forma rase, povečujte tudi količino fizične aktivnosti. Iz kleti privlecite svoj bicikel in preglejte, ali je z njim vse v redu. Vreme je že primerno za prve izlete s kolesom. Saj ni treba pretiravat, ko greste naslednjič v supermarket, se tja, namesto z avtomobilom, odpravite s kolesom. Vaše mišice bodo zagotovo prijetno presenečene.
 4. Priredite svoje prehranjevalne navade. Ne, ne; ne nagovarjam vas h kakšni nori pomladanski dieti. Predlagam vam le, da v svojo vsakodnevno prehrano vključite vsa pomladanska živila, ki so že na razpolago v prodajalnah. Prečistite svoje telo vseh zimskih grehov z radodarnimi količinami sveže spomladanske zelenjave in sadja. Tudi to že veste, da vam bo takšna hrana dala veliko nove energije, ki jo potrebujete za uspešno spomladansko prebujanje in pomagala pri prečiščevanju telesa. Pa dober tek!
 5. Bilanca. NE, tokrat ne govorim o vašem finančnem stanju, ampak o stanju v vaši garderobi. Preglejte svojo spomladansko garderobo iz preteklih let. Ugotovite, kaj vam še gre prav, kaj vam je še všeč in kaj je sploh še v dovolj dobrem stanju za nošenje. Ko vam je jasno, pri čem se kar se oblačil tiče, se odpravite na nakupovanje brez kupovanja. Pojdite po trgovinah, razglejte se, police trgovin se namreč že nekaj tednov šibijo pod težo novih spomladanskih kolekcij. Ugotovite, kaj vam je všeč, kaj vam pristoji in seveda kaj si lahko privoščite. Če vas skušnjava hitro zapelje, si najprej poglejte, kaj vam ponujajo različni katalogi. In ko boste “psihično” pripravljene na zapravljanje… v napad! In osvežite svojo garderobo za prihajajočo sezono. Zapomnite pa si, nikar ne pretiravajte, da se ne boste spet znašle z omaro, polno stvari, ki jih ne boste nikoli oblekle!
 6. Seks. Sproščujoč, prijeten, divji, romantičen, poreden, pokvarjen, umirjen; kakor je vam najbolj všeč.
 7. Pojdite na morje. Pa čeprav se boste odpravile le na popoldansko kavo na Slovensko obalo in že po poldrugi uri hitele spet domov. Morski zrak bo zelo pozitivno vplival na vaše zdravje in tudi na vašo dobro voljo.
 8. Kupite si nov parfum.
 9. Pijte čim več naravne vode. Učinek, ki ga bo voda imela na vaše telo, je zelo pomemben.
 10. Naspite se. En dan si vzemite samo zase in za spanje. Dokler zmorete.
 11. Čokolada. Vsak dan košček čokolade in svet bo takoj lepši. – Ne, tablica na dan bo preveč!
 12. Podarite si nov CD ali knjigo. Tako, da bo vaša duša ob njej pela.
 13. Pojdite v savno. Ta preprosta zadeva, ki so jo poznali že stari Rimljani, bo osvežila vašo kožo, iz nje spravila vso nečistočo, ki se je tam nabrala čez zimo. Privoščite si savno enkrat tedensko. Vzemite s seboj še koga za družbo. In verjemite, že po prvem obisku vam bo jasno, zakaj prav v savno. Za bolj pogumne pa še vedno pride v poštev knajpanje ali hidroterapija.
 14. Izklopite televizijo. Naj sameva, predolgo vam je bila glavni družabnik. Nič hudo pomembnega ne boste zamudile; čas, ki ste ga celo zimo namenjale televiziji pa raje porabite za fizično aktivnost, izlet v naravo, sprehod – pa čeprav po trgovinah. Glavno pravilo naj bo: ven iz stanovanja!
 15. Sproščajte se. Vsak dan, pa čeprav šele pred spanjem, si vzemite vsaj 10 minut za sproščanje. Umirjena glasba, prezračen prostor, izklopite možgane. Preberite si tudi članek zdravljenje z glasbo.
 16. Privoščite si kratek dopust. Konec tedna bo dovolj. Odklopite vsakdanje življenje za 48 ur. Četudi se boste odpravile le na obisk k starim prijateljem, ali pa če boste za dva dneva odletele v Pariz, glavno je, da za dva dneva odklopite rutino. Tako se boste veliko bolj spočile in lažje boste prenašale tudi spomladansko utrujenost.
 17. Vsak teden svojemu obrazu privoščite čistilno in hranilno masko. V vsaki drogeriji, v supermarketih ali pa v svoji najljubši parfumeriji boste našli široko paleto čistilnih, hranilnih, poživljajočih in še drugih mask za res vsako vrsto kože. Odstranite plast zime s svojega obraza, naj zasije v vsej svoji lepoti in spomladanski svežini.

Tjaša Doljak za soncek.com