Čokoladni mojstri delajo čokolado vse slajšo, pri čemer pa je seveda kvaliteta le-te zelo pomembna. Veliko ljudi se ne zaveda, na kakšen način sta čokolada in kavav pridelana, zato je tudi pri izdelavi in nakupu čokolade pomembno, da ostanemo “eko“.
Ameriški inštitut, ki skrbi za osveščanje ljudi glede pesticidov (Pesticide Awareness Network), navaja dejstva, da je proizvodnja kakava na drugem mestu glede na uporabo pesticidov (na prvem mestu je pridelava bombaža). Za samo vzgojo kakava je uporabljenih kar 30 vrst pesticidov, med katerimi je kar nekaj strupenih vrst. Poleg tega pa velik odstotek kakava prihaja iz Slonokoščene obale, kjer ogromno kmetov, ki gojijo kakav, živi v stiski, ker so za svoje delo premalo plačani.
Zato so nekateri strokovnjaki in čokoladni mojstri razkrili svoje recepte, kako do bolj naravne in ‘čiste’ čokolade. Večinoma vsi trdijo da je nujno, da je kakav popolnoma ekološko pridelan. Dobro je tudi, da se ve, od kod kakav prihaja, saj ni dovolj, če je na vrečah z zrni napis “100% organsko“. Zato ima veliko čokoladnih tovarn neposredne veze z dobavitelji in farmami kakava.
Za konec pa še dva recepta za popestritev večera v dvoje z eko čokolado:
Wong-Sala priporoča mešanico čokolade in sira, k čemur lahko dodamo še pistacije in prekajeni gavdin sir.
Jan Peavoy pa priporoča običajen fondu, saj je čokolada naraven afrodizijak. V čokoladni fondu pa lahko namakamo banane, mango, jagode, papaje itd.
Ekološko pridelana in ‘fair-trade’ čokolada je dosegljiva vsakomur, zato je dobro tudi kdaj za spremembo poseči po takšni čokoladi in ne le tistih bolj oglaševanih. S tem boste naredili dobro stvar za okolje in ljudi, kateri živijo v stiski zaradi pridelovanja čokolade.