Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Dom & energijaPlazma ali LCD

Plazma ali LCD

MORDA VAS ZANIMA

Nakup nove televizije ni več tako preprosto opravilo, kot je bilo včasih. Današnje digitalne televizije v sebi skrivajo mnogo več, kot pa je opaziti na prvi pogled. Zato je izbira prave televizije za nas še toliko težja, ko stojimo pred policami založenimi z različnimi televizijskimi napravami.

- Oglas -

Da bi vam to delo olajšali, si lahko v nadaljevanju preberete nekaj bistvenih značilnosti LCD in plazma televizije.

Obe vrsti televizijskih aparatov sta veliko bolj potrošni, kot pa je bila stara analogna televizija. Prav tako obe različici vsebujeta dušikove trifluoride, kemikalijo, ki ob nepravilnem ravnanju lahko ostane v zraku več kot 550 let in naj bi škodovala ozračju bolj kot pa elektrarne na fosilna goriva. Zato je dejansko najbolj “zelena“ odločitev ta, da počakate z nakupom nove digitalne televizije, dokler vam stara analogna še deluje.

LCD TV
Kako delujejo: Podobe se ustvarijo, ko elektrika preide skozi tekoče kristale – to je proces, ki prepreči, da bi se ekran ožgal, kar je po navadi problem s plazma sprejemniki. Ta proces prav tako prepreči odvečne izgube toplote, kar je odlično. Vendar pa LCD vsebuje neke vrste fluorescentno žarnico, ki lahko pregori, s tem pa ‘pregori’ tudi vaš televizor.

Sam okvir LCD televzije je narejen iz različnih kemikalij in težkih kovin, ki so zdravju škodljive. Nekatere bolezni in težave, ki jih lahko te kemikalije in kovine povzročijo so problemi z učenjem ter neravnovesje hormonov. Seveda sama televizija kot takšna zdravju ne bo škodila, škodi lahko le, ko se te kemikalije sprostijo v ozračje (pri sami izdelavi, pri zažigu ali poškodbah televizije).

- Oglas -

Življenska doba LCD televizorja je povprečno 60,000 ur, energija, ki jo porabi pa je za 27 palčni LCD televizor 12 do 37 watov na kvadratni palec, ko televizija deluje (tj. 106W za 27 palcčni televizor, ko deluje ter 81 do 193W, ko ga imamo v pripravljenosti.

Plazma TV
Kako delujejo: Električno nabit fosfor ustvari visoko ločljive podobe, zaradi česar so plazme tako popularne. Vendar pa pri samem delovanju ustvarjajo odvečno toploto, kar lahko ožge ekran. Poleg tega pa so plazma televizorji prav tako kot LCD ustvarjeni iz različnih kemikalij, ki so zdravju škodljive.

Delovna doba plazma TV-ja je od 30,000 do 60,000 ur (odvisno od same kvalitete). Plazma se od LCD televizorja razlikuje tudi v tem, da se ne da dobiti manjše diagonale zaslona od 37 palčne (LDC obstaja tudi v velikosti 12 palcev).

Porabljena energija se vrti od 18 do 62 W na kvadratni palec, ko televizija deluje (to je prbl. 234W za 42 palčno plazmo). V pripravljenosti pa plazma porabi od 3 do 25W.

Zmagovalec tega “dvoboja“ je glede porabe energije seveda LCD, saj kristali pri tej televiziji porabijo manj energije, prav tako pa LCD televizor ne vsebuje nevarnega plina, tako kot plazma.

Seveda pa nikakor ne pozabite poiskati EnergyStar certifikata, ko se odločate za nakup nove televizije.

Prejšnji članekČokolada
Naslednji članekEnergijski trendi

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×