0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPomembno odkritje za osebe z multiplo sklerozo

Pomembno odkritje za osebe z multiplo sklerozo

MORDA VAS ZANIMA

Raziskovalci s kanadske Univerze v Alberti so se dokopali do spoznanj, ki predstavljajo pomemben prispevek k iskanju učinkovitega zdravila za multiplo sklerozo. Ugotovili so namreč, da lahko imunološka molekula, imenovana fraktalin, spodbudi možganske celice, odgovorne za tvorbo mielina …

- Oglas -

Za popolno ozdravitev bi bila nujno iznajti metodo za obnovo mielinskih ovojnic

Kot je znano, je pri osebah z multiplo sklerozo glavna težava povezana prav z mielinom oziroma mielinsko ovojnico, katere glavna sestavina je mielin. Mielinska ovojnica je zaščitni maščobni sloj, ki obdaja živčne celice oziroma nevrone, s čimer je omogočen nemoten prenos električnih dražljajev. Za multiplo sklerozo je značilno postopno propadanje mielinske ovojnice, s čimer se prenos signalov upočasni, kar lahko privede do najrazličnejših nevroloških težav. Osebam, ki so zbolele za multiplo sklerozo, so sicer danes na voljo različne metode, s katerimi je mogoče upočasniti napredovanje bolezni in ublažiti simptome, vendar žal še ne obstaja zdravilo oziroma zdravljenje, ki bi omogočalo popolno ozdravitev. Za to bi bila namreč potrebna obnova propadlega mielina, ki vsaj za zdaj še ni izvedljiva. Vendar pa znanstveniki pospešeno iščejo metodo, ki bi omogočala obnovo mielinske ovojnice. Zdi se, da bi lahko nedavno odkritje kanadskih raziskovalcev predstavljalo pomemben mejnik na poti do tega cilja.

Fraktalin spodbudi nastajanje celic, v katerih se tvori mielin

Iz matičnih živčnih celic, ki še niso diferencirane, med drugim nastanejo najrazličnejše možganske celice, vključno z oligodendrociti. Gre za celice, ki jih je mogoče najti tako v osrednjem kot v perifernem živčnem sistemu. Oligodendrociti so edina vrsta možganskih celic, ki lahko proizvede mielin. Matične živčne celice so seveda pomembne za samo izgradnjo oziroma razvoj možganov, pri odraslih osebah pa gre za nekakšno zalogo, s pomočjo katere je mogoče obnoviti poškodovane živčne celice, če je to potrebno. Čeprav matične živčne celice načeloma omogočajo tudi obnovo oligodendrocitov, je nadomeščanje teh celic zelo težavno, še posebej pri ljudeh. Kanadski znanstveniki so poskušali zato najti molekule, ki bi lahko »prebudile« matične živčne celice v človeških možganih in jih spodbudile k tvorbi oligodendrocitov. S tem bi se seveda obenem povečale možnosti za obnovo mielina pri ljudeh z multiplo sklerozo. Zdi se, da so raziskovalci želeni cilj tudi dosegli. Kot omenjeno, naj bi namreč resnično obstajala molekula, ki lahko spodbudi pretvorbo matičnih živčnih celic v oligodendrocite, in sicer gre za molekulo, ki se imenuje fraktalin.

Pomemben imunološki izvor fraktalina, saj je multipla skleroza v osnovi avtoimunsko obolenje

Znanstveniki so doslej verjeli, da je funkcija fraktalina omejena samo na imunski sistem. V osnovi gre namreč za t. i. imunske oziroma imunološke molekule. Vendar so kanadski raziskovalci ugotovili, da fraktalin ni pomemben le za imunski sistem, ampak gre za molekulo, ki lahko občutno izboljša uspešnost pretvorbe matičnih celic v oligodendrocite. Ekipa, ki jo vodi dr. Anastassia Voronova, namerava zdaj preveriti, ali je mogoče s pomočjo fraktalina pri osebah z multiplo sklerozo resnično spodbuditi remielinizacijo, torej obnovo poškodovanega oziroma propadlega mielina. Poleg tega pa jih zanima tudi, ali lahko fraktalin vpliva na proces mielinizacije pri drugih nevrodegenerativnih motnjah, saj je zmanjševanje zalog mielina značilno tudi za druge bolezni, ne samo za multiplo sklerozo. Po mnenju dr. Anastassie Voronove bi imel lahko fraktalin zaradi svojega imunološkega izvora pomemben vpliv na poskuse razvoja zdravila za multiplo sklerozo. Multipla skleroza je namreč bolezen, ki je tesno povezana z imunskim sistemom. Uvrščamo jo med t. i. avtoimunska obolenja, kar pomeni, da začne imunski sistem zaradi neznanega razloga dele telesa (v tem primeru mielin oziroma mielinsko ovojnico) zaznavati kot tujke in jih posledično napadati.

.

NAJNOVEJŠE