0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPomanjkanje vitamina D lahko krivo za najrazličnejše zdravstvene težave

Pomanjkanje vitamina D lahko krivo za najrazličnejše zdravstvene težave

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da je vitamin D nujen za močne kosti in zobe ter imunski sisitem. Nezadostne količine tega vitamina so med drugim povezane s povečanim tveganjem za osteoporozo, saj gre za vitamin, ki je nujen za uspešno absorpcijo kalcija. Vendar težave s kostmi in zobmi nikakor niso edina posledica pomanjkanja vitamina D, za katerega se pogosto uporablja tudi poimenovanje »sončni vitamin«, saj gre za snov, ki jo lahko naše telo tvori samo, če je koža izpostavljena sončnim žarkom.

- Oglas -

Skupni imenovalec navidezno precej različnih zdravstvenih težav je lahko prav pomanjkanje vitamina D. Tako je pomembno, da znate prepoznati tudi manj tipične simptome pomanjkanja tega pomembnega vitamina, da boste lahko čim hitreje ukrepali.

Pri tem naj opozorimo, da gre za t. i. maščobotopni vitamin, kar pomeni, da telo presežka ne more izločiti z urinom. Preden se odločite za uporabo prehranskih dopolnil, je zato dobro preverjanje vrednosti, saj je lahko problematičen tudi presežek vitamina D v telesu.

V nadaljevanju lahko preverite, za katere težave vse je lahko krivo pomanjkanje vitamina D …

- Oglas -

1. Kronična utrujenost

Malo ljudi ve, da so zelo pogosta posledica pomanjkanja vitamina D nenehne težave z utrujenostjo. Tovrstne težave se zato običajno pripišejo drugim vzrokom, na primer preobremenjenosti. Če ste večino časa zelo utrujeni, čeprav telesu zagotavljate dovolj spanja, je zato vsekakor smiselno, da se čim prej oglasite pri zdravniku. Ta lahko preveri stanje vitamina D, pa tudi ščitničnih hormonov in železa (med pogosta krivca za kronično utrujenost spadata tudi slabokrvnost in nepravilno delovanje ščitnice).

2. Oslabljen imunski sistem

Ljudje, ki jim primanjkuje vitamina D, zbolevajo nadpovprečno pogosto. Gre namreč za vitamin, ki je nujen za optimalno delovanje imunskega sistema. Če telesu primanjkuje vitamina D, se zato precej težje ubrani pred virusi in drugimi organizmi, ki povzročajo okužbe.

3. Poslabšanje simptomov avtoimunskih obolenj

Osebe z avtoimunskimi obolenji morajo biti posebno pozorne na to, da svojemu telesu zagotavljajo dovolj vitamina D (oziroma ustrezne pogoje za to, da lahko telo omenjeni vitamin sintetizira samo). Ena izmed možnih posledic pomanjkanja vitamina D so namreč tudi izrazitejši simptom avtoiumunskih obolenj, kar oteži obvladovanje bolezni.

4. Povečano tveganje za bolezni srca in ožilja

Povezava med vitaminom D in kardiovaskularnimi boleznimi še ni natančno proučena, toda kot se zdi, lahko pomanjkanje vitamina D oteži uravnavanje krvnega tlaka, s čimer se poveča nevarnost za hipertenzijo, obenem pa prispeva k vnetjem v telesu. Tako hipertenzija kot kronična vnetja spadajo med glavne dejavnike tveganja za resnejše zaplete, povezane s srcem in ožiljem.

- Oglas -

5. Bolečine v mišicah

Pomanjkanje vitamina D lahko negativno vpliva tudi na mišice. Poveča se nevarnost za oslabelost mišic in pogostejše bolečine v mišicah, pa tudi za t. i. miopatije (vnetne bolezni mišic), ki lahko močno otežijo gibanje.

6. Težave s spominom in zbranostjo

Med zgodnje znake pomanjkanja vitamina D spadajo tudi težave z zbranostjo in spominom. Dolgotrajno pomanjkanje pa lahko poveča celo tveganje za Alzheimerjevo bolezen in druga nevrodegenerativna obolenja.

7. Razpoloženjske motnje

Izsledki številnih raziskav so osvetlili zelo izrazito korelacijo med pomanjkanjem vitamina D in razpoloženjskimi motnjami, vključno z depresijo. Posebno previdni morajo biti ljudje, ki so nagnjeni k t. i. razpoloženjski sezonski motnji. Ta je namreč podobno kot pomanjkanje vitamina D povezana z manj pogosto izpostavljenostjo sončni svetlobi v zimskih mesecih.

8. Čezmerno izpadanje las

Če telo nima na voljo dovolj vitamina D, lahko to negativno vpliva na lasne mešičke. Pomanjkanje poruši naravni cikel mešičkov. Pogosta posledica je čezmerno izpadanje las.

.

NAJNOVEJŠE