0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeStrokovnjaki svarijo: pesticidi, ki se uporabljajo v Evropi, polni »večnih kemikalij«

Strokovnjaki svarijo: pesticidi, ki se uporabljajo v Evropi, polni »večnih kemikalij«

MORDA VAS ZANIMA

Perfluorirane in polifluorirane alkilne snovi, za katere se običajno uporablja kar kratica PFAS, so znane tudi kot večne kemikalije, saj so izjemno obstojne. V naravi in v telesu se zadržijo zelo dolgo, pri tem pa lahko povzročijo ogromno škode. Uporaba teh snovi je bila pri izdelavi določenih izdelkov že prepovedana, vendar se večne kemikalije še vedno uporabljajo pri proizvodnji najrazličnejših izdelkov. Novo poročilo, ki sta ga pripravili dve nevladni organizaciji – Générations Futures in Pesticide Action Network – opozarja, da je vsaj v Evropi ena od najresnejših težav, povezanih s perfluoriranimi in polifluoriranimi alkilnimi snovmi, čezmerna, praktično povsem nekontrolirana uporaba teh snovi v pesticidih. Organizaciji, ki sta pripravili poročilo, zato pozivata k strožji regulaciji uporabe večnih kemikalij v kmetijstvu.

- Oglas -

Velik delež dovoljenih aktivnih sestavin predstavljajo prav PFAS

Načrtovana posodobitev Uredbe o registraciji, evalvaciji, avtorizaciji in omejevanju kemikalij (REACH), ki velja na območju Evropske unije, naj bi močno omejila uporabo večnih kemikalij. O načrtovani spremembi se govori kot o »velikem detoksu«, vendar pa sprememba kljub temu ne bo zajela uporabe večnih kemikalij pri izdelavi pesticidov. V uvodoma omenjenem poročilu lahko preberemo, da med večne kemikalije spada kar 37 aktivnih sestavin, ki se lahko trenutno uporabljajo pri izdelavi pesticidov. To predstavlja kar 12 odstotkov vseh dovoljenih sintetičnih spojin. Proizvajalci pesticidov se torej močno zanašajo na večne kemikalije in nič ne kaže, da se bo to kmalu spremenilo – čeprav strokovnjaki opozarjajo, da je nedopustno, da se snovi s tako dolgotrajnim negativnim na okolje, ki lahko obenem ogrozijo tudi človeško zdravje, namenoma škropijo po obdelovalnih površinah in po pridelku.

Večne kemikalije krive za vse bolj onesnaženo deževnico

Kopičenje večnih kemikalij v naravi je velika težava. Tako smo lahko pred nedavnim brali, da so bile PFAS odkrite v večjem delu deževnice po vsem svetu. Toda čeprav je že nekaj časa jasno, da gre za snovi, ki so vse prej kot nedolžne, jih lahko proizvajalci pesticidov mirno uporabljajo še naprej, pri čemer je glavni cilj dolgotrajnejša obstojnost pesticidov. Tako je mogoče pričakovati, da bodo večne kemikalije postajale vedno večja težava – če seveda ne bodo sprejeti ukrepi za celostno regulacijo njihove uporabe.

Najbolj prodajana pesticida s problematičnimi kemikalijami proizvaja nemški Bayer

V poročilu je bila posebna pozornost posvečena stanju v Franciji. Tako je bilo odkrito, da je na seznamu aktivnih sestavin, katerih uporaba je v državi dovoljena pri izdelavi pesticidov, 30 različnih večnih kemikalij. Podatki obenem kažejo, da se je prodaja teh snovi od leta 2008 potrojila in leta 2021 dosegla nekaj več kot 2300 ton. Ko so raziskovalci analizirali deset najbolje prodajanih pesticidov, ki vsebujejo PFAS, so odkrili, da se velika večina teh kemikalij v naravi ohrani izredno dolgo. Podoben porast kot v Franciji je bil zaznan tudi v Nemčiji, kjer ima sedež tudi Bayer, podjetje, ki izdeluje najbolje prodajana pesticida s PFAS na tržišču, in sicer Flufenacet in Diflufenican.

- Oglas -

Politiki zatrjujejo, da je v EU področje zadostno regulirano z drugimi zakoni

Kot omenjeno, evropski odločevalci ne načrtujejo eksplicitnega omejevanja uporabe PFAS pri izdelavi pesticidov. Pri tem se sklicujejo na to, da naj bi bilo področje že regulirano z uredbami, ki se nanašajo konkretno na rabo pesticidov. V skladu s trenutno veljavnimi določili pesticidi, ki se uporabljajo na območju Evropske unije, ne bi smeli povzročati negativnih stranskih učinkov pri ljudeh ali imeti dolgotrajnega negativnega vpliva na okolje. Toda kljub tem določilom se kontinuirano dovoljuje uporaba škodljivih pesticidov.

.

NAJNOVEJŠE