0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiStrupeni pajki navdihnili novo različico viagre

Strupeni pajki navdihnili novo različico viagre

MORDA VAS ZANIMA

Ugriz pajka z znanstvenim imenom Phoneutria nigriventer, ki spada v rod brazilskih potujočih pajkov, je lahko zelo nevaren. Strup, ki ga sprošča ta vrsta pajkov, za katere se ponekod uporablja tudi poimenovanje »bananini pajki«, saj se pogosto zadržujejo na listih bananovca, povzroča hude bolečine, tresavico in krče. Nato pa je tu še malce bolj nenavaden simptom: ugriz tega pajka lahko povzroči tudi erekcijo. Ta simptom sicer ni tako prijeten, kot se morda zdi na prvi pogled. Gre namreč za dolgotrajno erekcijo, ki lahko traja tudi več ur in ki pogosto povzroča hude bolečine. Zaplet, ki je v strokovnih krogih znan kot priapizem, lahko včasih celo nepopravljivo poškoduje penis.

- Oglas -

Toda vse vendarle ni tako črno: brazilskim znanstvenikom je uspelo ohraniti pozitiven učinek strupa in odpraviti vse nevarnosti. Tako so izdelali alternativno različico viagre …

Znanstveniki izdelali sintetično različico »erektilne molekule«

Prvi korak je bilo ugotavljanje, katera molekula v strupu pajkov, ki pripadajo vrsti Phoneutria nigriventer, je ključna za to, da med tipične simptome ugriza spada tudi erekcija. Znanstveniki, zaposleni na univerzi v brazilski zvezni državi Minas Gerais, so nato izdelali sintetično različico te molekule in tako ustvarili zdravilo, ki lahko pomaga pri erektilni disfunkciji. Učinkovina je uspešno prestala prve faze testiranj. Naslednji korak je iskanje ljudi, ki se spopadajo z erektilno disfunkcijo in ki bi bili pripravljeni sodelovati v kliničnem testiranju.

Erekcija po ugrizu posledica peptida BZ371A

Poleg že naštetih simptomov lahko ugriz »bananinega pajka« povzroči tudi zelo močno znojenje, občutek šibkosti v mišicah in neenakomeren srčni utrip. Včasih je ugriz tudi usoden. Tudi če se spopadate z erektilno disfunkcijo, torej ugriz tega pajka zagotovo ni nekaj, česar bi si bilo smiselno želeti. Toda kot omenjeno, so brazilski znanstveniki odpravili vse slabosti in ohranili edino prednost. Snov z erektilnim učinkom, ki je bila odkrita v pajkovem strupu, se imenuje BZ371A. Gre za peptid, ki ga je mogoče izdelati tudi v laboratoriju. Zgodnje faze testiranja so pokazale, da izolirana uporabe te snovi ne povzroča negativnih stranskih učinkov, ki so sicer značilni za pajkov strup.

- Oglas -

Zunanja uporaba zreducira možnost toksičnosti

Peptid BZ371A bo zdaj uporabljen za izdelavo mazila, namenjenega osebam, ki se spopadajo z erektilno disfunkcijo. Predvideni postopek uporabe je preprost: manjša količina mazila se preprosto vtre v penis, kar naj bi nato hitro povzročilo erekcijo – brez nevarnosti za nezaželene stranske učinke. Glede na trenutne podatke pri zunanji uporabi manjše količine peptida BZ371A ni nevarnosti za toksičnost, saj krvni obtok doseže praktično zanemarljiva količina te snovi.

Mazilo že kmalu dostopno širši populaciji?

Znanstveniki, ki se zdaj pripravljajo na zadnjo fazo testiranj, učinkovino BZ371A preučujejo že vrsto let. Tako upajo, da se končno približujejo cilju. Ena od pomembnih prednosti v primerjavi z zdravili za pomoč pri erektilni erekciji v obliki tablet je ta, da so izdelki za zunanjo uporabo praviloma odobreni precej hitreje, saj je verjetnost za nevarne zaplete bistveno manjša.

Uničevanje koristnih učinkovin, ki jih skriva narava

Ekipa, ki je zaslužna za odkritje »alternativne viagre«, meni, da je lahko njihovo znanstveno delo osnova za pomembno lekcijo: v naravi se skriva ogromno bioaktivnih snovi, ki jih je mogoče uporabiti kot zdravila – nanje lahko naletimo tudi v tistem, kar najprej vidimo izključno kot nevarnost. Posebno dragocen vir tovrstnih učinkovin so lahko biotsko najbolj raznovrstna naravna okolja, kot so tropski deževni gozdovi, pri čemer pa znanstveniki opozarjajo, da se zaradi človeških posegov biodiverziteta teh območij pospešeno zmanjšuje – tako se lahko zgodi, da bomo ljudje večino učinkovin, ki bi bile lahko zelo koristne, uničili, preden bodo sploh odkrite.

.

NAJNOVEJŠE