0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliPovezava med sterilizacijo in kastracijo ter rakavimi obolenji pri psih

Povezava med sterilizacijo in kastracijo ter rakavimi obolenji pri psih

MORDA VAS ZANIMA

Sterilizacija in kastracija sta postopka, ki se pri psih izvajata zelo pogosto. Njun primarni cilj je preprečevanje nezaželenih nosečnosti ter s tem števila brezdomnih oziroma zapuščenih psov, včasih pa se uporabljata tudi za preprečevanje agresivnega vedenja. Slovenska zakonodaja sicer skrbnikom psov ne zapoveduje obvezne sterilizacije oziroma kastracije živali, vendar je v 11. členu Zakona o zaščiti živali navedeno, da mora »skrbnik hišnih živali […] z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali«. Ker sta lahko sterilizacija in kastracija povezani tudi z določenimi tveganji, je smiselno, da dobro preučite prednosti in slabosti ter se na podlagi konkretnih okoliščin odločite, katera možnost je za psa resnično najboljša.

- Oglas -

Sterilizacija in kastracija – kakšna je razlika?

Izraz sterilizacija se običajno uporablja v povezavi s samicami, izraz kastracija pa v povezavi s samci. Pri sterilizaciji gre lahko samo za odstranitev jajčnikov (ovariektomija) ali pa za odstranitev jajčnikov in maternice (ovariohisterektomija), medtem ko kastracija praviloma zajema odstranitev testisov, s čimer se prepreči nastajanje sperme. Sterilizacija se običajno priporoča pred prvim ciklom parjenja, kastracija pa se praviloma izvede med 6. in 8. mesecem starosti.

Zgodnja sterilizacija zmanjša tveganje za tumor mlečnih žlez

Tumor mlečnih žlez, ki je ekvivalent raka dojk pri ljudeh, velja za najsmrtonosnejšo vrsto raka pri psicah. Kot se zdi, lahko sterilizacija zmanjša tveganje za to vrsto raka, a le če je izvedena dovolj zgodaj. Tveganje za tumor mlečnih žlez je namreč največje pri tistih samicah, ki niso bile sterilizirane, in pri tistih, ki so bile sterilizirane šele po drugem ciklu parjenja. S sterilizacijo se obenem zmanjša tudi tveganje za nekatere druge vrste raka, na primer za raka jajčnikov in za limfom. Toda po drugi strani je bila opažena korelacija med sterilizacijo/kastracijo in večjo verjetnostjo za nekatere druge bolezni, vključno z določenimi vrstami rakavih obolenj. Med drugim se lahko poveča tveganje za osteosarkom (kostni tumor), hemangiosarkom (tumor krvnih žil), raka prostate in prehodnocelični karcionom (oblika raka mehurja).

Veliko je odvisno tudi od pasme …

Kot se zdi, lahko odstranitev jajčnikov vpliva tudi na zapiranje rastnih ploščic. Samice so posledično višje. Postava in biomehanika se spremenita, kar lahko prispeva k razvoju različnih ortopedskih bolezni (displazija kolkov ipd.). Zaznana pa je bila tudi korelacija med sterilizacijo/kastracijo in višjo telesno težo. Pri tem je treba opozoriti, da naštete korelacije ne pomenijo nujno vzročno-posledičnega razmerja; povezava je lahko naključna oziroma povezana z drugimi dejavniki. Obenem pa je mogoče na podlagi razpoložljivih podatkov sklepati, da je tveganje vsaj deloma povezano s pasmo. Tako je denimo tveganje za specifične oblike raka pri nekaterih pasmah že v osnovi večje kot pri drugih. Ko gre za tumor mlečnih žlez, so na primer najbolj ogrožene naslednje pasme: bokserji, bretonski ptičarji, angleški špringer španjeli in koker španjeli, jazbečarji, angleški seterji, nemški ovčarji, maltežani, pritlikavi kodri ter jorkširski terierji.

- Oglas -

Osnova za odločitev naj bo pogovor z veterinarjem

Če se vrnemo k potencialnim koristim, je treba omeniti, da je pri psih, ki so sterilizirani/kastrirani, pričakovana daljša življenjska doba. Zmanjša se tveganje za nezgode oziroma različne poškodbe. Poleg že omenjenih prednosti pa moramo omeniti še manjše tveganje za piometro pri samicah, ki so bile sterilizirane. Piometra je gnojno vnetje maternice, ki je lahko zelo nevarno, včasih pa celo usodno. Priporočamo pogovor z veterinarjem, ki vam bo na podlagi konkretnih informacij, povezanih z vašim psom in pogoji, ki mu jih lahko zagotavljate, svetoval, ali se je smiselno odločiti za sterilizacijo/kastracijo.

NAJNOVEJŠE