0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPomanjkanje vitamina D: Najpogostejši znaki in simptomi

Pomanjkanje vitamina D: Najpogostejši znaki in simptomi

MORDA VAS ZANIMA

Pomanjkanje vitamina D lahko privede tudi do resnejših zapletov. Kakšni so najpogostejši znaki in simptomi? Vitamin D oziroma sončni vitamin je eden izmed bolj pomembnejših vitaminov za naše splošno zdravje ter počutje. Uravnava namreč absorpcijo kalcija in fosforja, krepi imunski sistem, poleg tega pa je ključnega pomena za močne mišice, zobe in kosti. Poleg tega najnovejše raziskave kažejo tudi to, da igra vitamin D pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za razvoj mnogih bolezni kot je denimo multipla skleroza, srčne bolezni, virusne infekcije, ipd.

- Oglas -

Kaj pomanjkanje vitamina D pomeni za naše telo?

Kljub vsemu se njegovega pomena še premalo zavedamo in na žalost je pomanjkanje vitamin D v telesu med posamezniki čedalje bolj razširjeno. Kakšni so znaki pomanjkanja? Nadaljujte z branjem in izvedeli boste.

Bolečine v mišicah in šibke kosti

Ker je vitamin D bistvenega pomena za zdravje zob, kosti in mišic bomo prve spremembe čutili ravno na teh.

Hude bolečine, ki se pojavijo brez večjega razloga

Pomanjkanje vitamina D povzroči visoko raven občutljivosti na bolečino zato lahko bolnik že manjše bolečine občuti kot kronične.

- Oglas -

Vnetje dlesni

Otekle, rdeče in krvave dlesni so prav tako eden izmed pokazateljev pomanjkanja vitamina D.

Preberite si več o vitaminu D v članku: Vitamin D – za kaj vse ga vaše telo potrebuje

Visok krvni tlak

Srce je prav tako odvisno od prisotnosti vitamina D. Tako se njegovo pomanjkanje izrazi v visokem krvnem pritisku.

Kronična utrujenost in zaspanost

Neprestano pomanjkanje energije in konstanten občutek utrujenosti se pogosto pojavi pri posameznikih, ki imajo nizko raven vitamina D.

- Oglas -

Nihanje razpoloženja

Hormon sreče – serotin, ki igra ključno vlogo pri ohranjanju dobrega razpoloženja se proizvaja pod vplivom vitamina D. Če slednjega ni v zadostnih količinah to lahko občutimo tudi v obliki drastičnega padca razpoloženja.

Alergije

Po najnovejših študijah so ljudje z nižjo ravnjo vitamina D bolj nagnjeni k alergijam kot tisti z višjo oziroma normalno ravnjo.

.

NAJNOVEJŠE