0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiPolnoletnost šele pri tridesetih, ne pri osemnajstih?

Polnoletnost šele pri tridesetih, ne pri osemnajstih?

MORDA VAS ZANIMA

Definicije tega, kdaj je neka oseba polnoletna, se seveda med posameznimi državami nekoliko razlikujejo. Vendar pa bi vas večina ljudi – ne glede na to, na katerem koncu sveta se nahajate – najverjetneje pogledala precej čudno, če bi dejali, da prava polnoletnost nastopi šele z vstopom v četrto desetletje življenja. Vendar pa v strogo znanstvenem pogledu morda ne bi bili zelo daleč od resnice …

- Oglas -

Pri osemnajstih in še precej kasneje v možganih še vedno potekajo pomembne spremembe

Nevroznanstveniki pogosto poudarjajo, da se pri osemnajstih letih v naših možganih še vedno dogajajo pomembne spremembe, ki lahko močno vplivajo na naše vedenje. To med drugim zagovarja tudi profesor Peter Jones z Univerze Cambridge, ki obenem opozarja, da polnoletnosti oziroma vstopa v odraslost ne smemo dojemati kot časovne točke, ampak moramo imeti v mislih, da gre za proces, ki lahko traja tudi več let.

Doseganje biološke odraslosti lahko šele okoli tridesetega leta starosti

Raziskovalci, ki se ukvarjajo s preučevanjem človeških možganov oziroma celotnega živčnega sistema, se večinoma tudi strinjajo, da biološka »odraslost« še zdaleč ne nastopi pri vseh pri isti starosti, ampak lahko tudi tu prihaja do precejšnjih odstopanj. V povprečju pa naj bi v biološko odraslost dokončno vstopili šele okoli tridesetega leta starosti.

Za normalno delovanje družbe je sicer velikokrat pomembno, da so določene prelomnice v življenju jasno zamejene z natančno starostjo. Vendar pa lahko v primeru, da vam kdo očita, da bi morali že zdavnaj odrasti, vendarle privlečete na plan tega asa iz rokava in svojemu sogovorniku pojasnite, da se strokovnjaki strinjajo, da je odraslost zelo težko jasno zamejiti z leti.

NAJNOVEJŠE