Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Zdravje & prehranaRak dojk pravzaprav 11 različnih bolezni z drugačnim tveganjem za ponovitev

Rak dojk pravzaprav 11 različnih bolezni z drugačnim tveganjem za ponovitev

MORDA VAS ZANIMA

Ekipa znanstvenikov, ki so pred časom odkrili, da poimenovanje »rak dojk« pravzaprav zajema 11 različnih bolezni, je zdaj naredila še korak dlje. Na podlagi 20-letnega spremljanja skoraj 2000 primerov raka dojk so oblikovali metodo za določanje, pri katerih izmed teh tipov je možnost za ponovitev bolezni največja.

Rak dojk

Podrobnejša delitev bi lahko pomagala tudi pri boljši izbiri zdravljenja

- Oglas -

Znanstveniki z dveh uglednih univerz, Univerze Cambridge in Univerze Stanford, so svoje ugotovitve objavili v reviji Nature. Čeprav njihovi izsledki za zdaj še niso nared za širšo aplikacijo, pa si bo mogoče z njimi morda vendarle že kmalu pomagati pri ugotavljanju, pri katerih ženskah, ki so prebolele raka dojk, je potrebno še posebej natančno spremljanje. Ekipa se je pri svojem delu zelo natančno poglobila v vse podrobnosti. Naredili so korak dlje od dojemanja raka dojk kot ene same bolezni oziroma od običajne klasifikacije tumorjev.

Zdravniki namreč trenutno delijo primere raka dojk na podlagi tega, ali se odzivajo na estrogen in na ciljna zdravila (npr. Herceptin). Raziskovalci pa so v tem primeru analizirali genetske mutacije znotraj tumorjev, na podlagi česar so nato pripravili novo klasifikacijo. Profesor Carlos Caldas je ob tem poudaril, da moramo enkrat za vselej nehati razmišljati o raku dojk kot o eni sami bolezni, saj je prav to korak proti ustreznejšemu zdravljenju. Izsledki torej niso pomembni samo zaradi opozarjanje na še posebej ranljive skupine, ki so premagale raka dojk, ampak tudi za prilagajanja samega zdravljenja.

Rak dojk pregled mamografija

Pomemben korak proti bolj individualizirani obravnavi pacientk

Med drugim so raziskovalci ugotovili, da je pri t. i. trojno negativnem raku dojk, eni najtežjih oblik za zdravljenje, pravzaprav mogoče govoriti o dveh različnih boleznih. Ženske, ki so prebolele to bolezen in pri katerih ni prišlo do ponovitve v petih letih, so najverjetneje ozdravljene. Vendar pa pred potekom tega obdobja še vedno obstaja močno povečano tveganje za ponovitev. Nova oblika klasifikacije različnih bolezni, ki spadajo pod oznako »rak dojk«, je sicer še vedno preveč kompleksna, da bi bila primerna za prestavitev širši javnosti oziroma za uporabo v vsakodnevni zdravniški praksi.

Vendar pa je mogoče upati na to, da bo že kmalu predstavljena tudi nekoliko poenostavljena verzija. Govori pa se tudi o tem, da naj bi bila načrtovana še večja študija, v katero bo zajetih do 12.000 žensk, s pomočjo katere bi lahko ekipa raziskovalcev prišla še do zanesljivejše potrditve tokratnih ugotovitev. Hkrati pa je že zdaj očitno, da gre za pomemben korak proti bolj individualizirani obravnavi posameznih primerov bolezni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×