0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRak dojk pravzaprav 11 različnih bolezni z drugačnim tveganjem za ponovitev

Rak dojk pravzaprav 11 različnih bolezni z drugačnim tveganjem za ponovitev

MORDA VAS ZANIMA

Ekipa znanstvenikov, ki so pred časom odkrili, da poimenovanje »rak dojk« pravzaprav zajema 11 različnih bolezni, je zdaj naredila še korak dlje. Na podlagi 20-letnega spremljanja skoraj 2000 primerov raka dojk so oblikovali metodo za določanje, pri katerih izmed teh tipov je možnost za ponovitev bolezni največja.

- Oglas -

Podrobnejša delitev bi lahko pomagala tudi pri boljši izbiri zdravljenja

Znanstveniki z dveh uglednih univerz, Univerze Cambridge in Univerze Stanford, so svoje ugotovitve objavili v reviji Nature. Čeprav njihovi izsledki za zdaj še niso nared za širšo aplikacijo, pa si bo mogoče z njimi morda vendarle že kmalu pomagati pri ugotavljanju, pri katerih ženskah, ki so prebolele raka dojk, je potrebno še posebej natančno spremljanje. Ekipa se je pri svojem delu zelo natančno poglobila v vse podrobnosti. Naredili so korak dlje od dojemanja raka dojk kot ene same bolezni oziroma od običajne klasifikacije tumorjev.

Zdravniki namreč trenutno delijo primere raka dojk na podlagi tega, ali se odzivajo na estrogen in na ciljna zdravila (npr. Herceptin). Raziskovalci pa so v tem primeru analizirali genetske mutacije znotraj tumorjev, na podlagi česar so nato pripravili novo klasifikacijo. Profesor Carlos Caldas je ob tem poudaril, da moramo enkrat za vselej nehati razmišljati o raku dojk kot o eni sami bolezni, saj je prav to korak proti ustreznejšemu zdravljenju. Izsledki torej niso pomembni samo zaradi opozarjanje na še posebej ranljive skupine, ki so premagale raka dojk, ampak tudi za prilagajanja samega zdravljenja.

Rak dojk pregled mamografija

Pomemben korak proti bolj individualizirani obravnavi pacientk

Med drugim so raziskovalci ugotovili, da je pri t. i. trojno negativnem raku dojk, eni najtežjih oblik za zdravljenje, pravzaprav mogoče govoriti o dveh različnih boleznih. Ženske, ki so prebolele to bolezen in pri katerih ni prišlo do ponovitve v petih letih, so najverjetneje ozdravljene. Vendar pa pred potekom tega obdobja še vedno obstaja močno povečano tveganje za ponovitev. Nova oblika klasifikacije različnih bolezni, ki spadajo pod oznako »rak dojk«, je sicer še vedno preveč kompleksna, da bi bila primerna za prestavitev širši javnosti oziroma za uporabo v vsakodnevni zdravniški praksi.

- Oglas -

Vendar pa je mogoče upati na to, da bo že kmalu predstavljena tudi nekoliko poenostavljena verzija. Govori pa se tudi o tem, da naj bi bila načrtovana še večja študija, v katero bo zajetih do 12.000 žensk, s pomočjo katere bi lahko ekipa raziskovalcev prišla še do zanesljivejše potrditve tokratnih ugotovitev. Hkrati pa je že zdaj očitno, da gre za pomemben korak proti bolj individualizirani obravnavi posameznih primerov bolezni.

.

NAJNOVEJŠE