Žalosten rekord: v kitovem telesu našli kar 40 kilogramov plastike

Pretekli konec tedna je ob obale filipinskega otoka Mindanao naplavilo kita. Kot je kasneje razkrila avtopsija, je bil vzrok smrti v tem primeru še posebej šokanten. V kitovem telesu oziroma želodcu je bilo namreč odkritih kar 40 kilogramov odpadne plastike.

40 kilogramov plastike v kitovem telesu

Šokirani biologi razkrili, da niso še nikoli v življenju videli česa takšnega

Znano je, da je onesnaževanje oceanov že kar nekaj časa zelo velika težava. Vendar pa je šlo v primeru uvodoma omenjenega kita vendarle za ekstremen primer. Zgroženi morski biologi, ki so ga našli, so kasneje povedali, da niso še nikoli v življenju videli toliko plastičnih odpadkov v telesu kita. Dejstvo je še toliko bolj pretresljivo, če upoštevamo, da je šlo pravzaprav za mladiča. Med plastičnimi odpadki, ki jih je kit pomotoma zaužil in ki so sčasoma privedli do njegove smrti, je bilo med drugim odkritih veliko nakupovalnih vrečk in plastičnih embalaž riža.

Onesnaževanje morij vsakodnevno usodno za številne morske živali

Tudi po uradnih podatkih naj bi šlo za rekordno količino zaužite plastike. Vendar pa na žalost podobni primeri še zdaleč niso redki. Zaužitje večjih količin plastike vsakodnevno ubije ogromno živali v oceanih. Zgolj pred nekaj meseci so na primer našli kita, ki je imel v želodcu kar 115 plastičnih kozarčkov in par plastičnih natikačev. Poleg tega pa se živali v odpadke, ki končajo v morjih, velikokrat tudi ujamejo, kar onemogoči njihovo normalno gibanje, zato večkrat umrejo zaradi sestradanosti. Prav tako pogosti pa so tudi primeri zadušitve živali z odpadki v morju.