To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.
Zdravje & prehranaTranscendentalna meditacija pomaga pri postravmatski stresni motnji in depresiji, so ugotovili strokovnjaki

Transcendentalna meditacija pomaga pri postravmatski stresni motnji in depresiji, so ugotovili strokovnjaki

MORDA VAS ZANIMA

Meditacija je lahko učinkovita oblika spopadanja z različnimi stiskami, med njimi celo s postravmatsko stresno motnjo, ki je povezana z izjemno travmatičnimi dogodki v življenju. V tem primeru naj bi bila sicer še posebej koristna t. i. transcendentalna meditacija – vsaj tako meni skupina strokovnjakov, ki so se podpisali pod študijo, ki je bila pred kratkim objavljena v reviji Psychological Reports. Gre za obliko meditacije, ki med drugim vključuje osredotočanje na mantre. Za povrh pa naj bi ta oblika meditacije pomagala tudi pri premagovanju depresije.

Transcendentalna meditacija

Študija rezultat mednarodnega sodelovanja strokovnjakov za mentalno zdravje

- Oglas -

Pri pripravi študije so sodelovali raziskovalci z različnih akademskih inštitucij po svetu. Vsi so delali s študenti, ki so imeli diagnozo postravmatska stresna motnja in depresija. Študentje, ki sodelovali pri raziskavi, so bili razdeljeni v dve skupini. Prva je začela z rednim izvajanjem transcendentalne meditacije, druga pa ne. Pri polovici sodelujočih je šlo torej za t. i. kontrolno skupino. Na začetku so vsi izpolnili test, namenjen oceni verjetnosti za postravmatsko stresno motnjo pri posamezniku. Vsi so dosegli zelo visoko število točk. Poleg tega pa so diagnozo podali tudi strokovnjaki za duševno zdravje – v vseh primerih naj bi šlo po njihovi oceni za postravmatsko stresno motnjo.

Redno meditiranje je že v dobrih treh mesecih poskrbelo za občuten napredek

Po treh mesecih in pol je skupina, ki je redno izvajala transcendentalno meditacijo, na omenjenem testu dosegla bistveno nižje število točk od tistih, ki tega niso počeli. Pri kontrolni skupini praktično ni prišlo do izboljšanja. Transcendentalna meditacija je prvi skupini pomagala pri ublažitvi številnih težav, povezanih s postravmatsko stresno moro, na primer ponavljajočih se nočnih mor, podoživljanja travmatičnega dogodka, stalnega občutka strahu in izbruhov jeze.

Preberite tudi: Šole preizkušajo meditacijo namesto kaznovanja

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×