Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaJajca naj bi vendarle povečevala nevarnost za bolezni srca in ožilja

Jajca naj bi vendarle povečevala nevarnost za bolezni srca in ožilja

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjih letih se je pogosto poudarjalo, da uživanje jajc ne prispeva bistveno k povečanemu tveganju za bolezni srca in ožilja, četudi gre za večje število jajc na teden ali celo na dan. V preteklosti pogoste trditve, da so jajca problematična za poviševanje ravni škodljivega holesterola v telesu, so bile tako večkrat postavljene pod vprašaj. Nova, obsežna študija, ki je bila pretekli petek objavljena v reviji JAMA, pa je ponovno pokazala, da jajca morda vendarle niso tako nedolžna , kot so nas poskušali v zadnjem času prepričati mnogi …

Zajeti podatki za skoraj 30.000 odraslih Američanov

- Oglas -

Analiza je vključevala podatke za  29.615 odraslih Američanov, in sicer za daljše časovno obdobje med letoma 1985 in 2016. Raziskovalci so ugotovili, da 3–4 jajca na teden pomenijo za 6 odstotkov višjo verjetnost za srčno-žilne bolezni. Obenem pa je omenjena količina jajc v prehrani pomenila za 8 odstotkov večjo verjetnost za smrt osebe v času študije.

Problematičen predvsem holesterol

Kot so navedli znanstveniki, naj bi bil najverjetnejši krivec za tveganja, povezana z uživanjem jajc, holesterol. Prav jajca so namreč eno izmed živil z največjo vsebnostjo prehranskega holesterola. Hkrati je bilo v okviru raziskave ugotovljeno tudi, da je 300 mg holesterola na dan povečalo verjetnost za bolezni srca in ožilja za 17 odstotkov, verjetnost za smrt v času trajanja študije pa se je zaradi navedene količine dnevno zaužitega holesterola povečala za 18 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki holesterola niso uživali. 

Koliko vpliva na smernice zdrave prehrane ima prehranska industrija?

Nova študija se zdi sicer v nasprotju z najsodobnejšimi nutricionističnimi smernicami, vendar mnogi zdravniki ob tem poudarjajo, da so vedno obstajali podatki, ki kažejo na povezavo med uživanjem jajc in povišanim holesterolom oziroma srčno-žilnimi boleznimi. Nekateri zdravniki ob tem opozarjajo tudi, da so prehranske smernice (pre)pogosto podvržene pritiskom različnih industrij.

Preberite tudi: Holesterol – pazite na zdravje s pravo prehrano!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×