0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaJajca naj bi vendarle povečevala nevarnost za bolezni srca in ožilja

Jajca naj bi vendarle povečevala nevarnost za bolezni srca in ožilja

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjih letih se je pogosto poudarjalo, da uživanje jajc ne prispeva bistveno k povečanemu tveganju za bolezni srca in ožilja, četudi gre za večje število jajc na teden ali celo na dan. V preteklosti pogoste trditve, da so jajca problematična za poviševanje ravni škodljivega holesterola v telesu, so bile tako večkrat postavljene pod vprašaj. Nova, obsežna študija, ki je bila pretekli petek objavljena v reviji JAMA, pa je ponovno pokazala, da jajca morda vendarle niso tako nedolžna , kot so nas poskušali v zadnjem času prepričati mnogi …

- Oglas -

Zajeti podatki za skoraj 30.000 odraslih Američanov

Analiza je vključevala podatke za  29.615 odraslih Američanov, in sicer za daljše časovno obdobje med letoma 1985 in 2016. Raziskovalci so ugotovili, da 3–4 jajca na teden pomenijo za 6 odstotkov višjo verjetnost za srčno-žilne bolezni. Obenem pa je omenjena količina jajc v prehrani pomenila za 8 odstotkov večjo verjetnost za smrt osebe v času študije.

Problematičen predvsem holesterol

Kot so navedli znanstveniki, naj bi bil najverjetnejši krivec za tveganja, povezana z uživanjem jajc, holesterol. Prav jajca so namreč eno izmed živil z največjo vsebnostjo prehranskega holesterola. Hkrati je bilo v okviru raziskave ugotovljeno tudi, da je 300 mg holesterola na dan povečalo verjetnost za bolezni srca in ožilja za 17 odstotkov, verjetnost za smrt v času trajanja študije pa se je zaradi navedene količine dnevno zaužitega holesterola povečala za 18 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki holesterola niso uživali. 

Koliko vpliva na smernice zdrave prehrane ima prehranska industrija?

Nova študija se zdi sicer v nasprotju z najsodobnejšimi nutricionističnimi smernicami, vendar mnogi zdravniki ob tem poudarjajo, da so vedno obstajali podatki, ki kažejo na povezavo med uživanjem jajc in povišanim holesterolom oziroma srčno-žilnimi boleznimi. Nekateri zdravniki ob tem opozarjajo tudi, da so prehranske smernice (pre)pogosto podvržene pritiskom različnih industrij.

- Oglas -

Preberite tudi: Holesterol – pazite na zdravje s pravo prehrano!

.

NAJNOVEJŠE