Zdravje & prehranaUporaba palčk za ušesa bi ga skoraj stala življenja

Uporaba palčk za ušesa bi ga skoraj stala življenja

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da moramo biti z uporabo palčk za čiščenje ušes zelo previdni. Mnogi strokovnjaki jih celo povsem odsvetujejo, saj lahko pride zaradi njih do okvare sluha. Vendar pa je primer 31-letnika iz Anglije dokaz, da to niti ni najhuje, kar se nam lahko zgodi. Poročilo o njegovem zdravljenju, ki so ga otorinolaringologi objavili pred kratkim, namreč razkriva, da je bila pri moškem uporaba palčk za čiščenje ušes povod za hudo vnetje možganske ovojnice, ki je bilo zanj skorajda usodno.

Uporaba palčk za čiščenje ušes

Na delu možganske kosti se je začel kopičiti gnoj

- Oglas -

Vse se je začelo, ko je med čiščenjem bombažni košček palčke zašel v ušesni kanal. To je sprožilo vnetje ušes, ki se je nato razširilo do možganske ovojnice. Moški je sicer zdravnikom povedal, da sploh ne ve natančno, kdaj je prišlo do tega dogodka. Na prvi pogled nedolžen košček bombaža je imel torej v tem primeru zelo resne posledice. Bakterijska okužba, ki se je razvila v ušesnem kanalu, je poleg možganske ovojnice dosegla celo lobanjsko kost, kjer se je začel na vnetih mestih kopičiti gnoj.

Dolgotrajne težave, ki so dosegle vrhunec s hudim napadom

Čeprav okužba ni dosegla samih možganov – ustavila se je namreč pri ovojnici – pa so se začele pri moškem pojavljati različne nevrološke težave. Na koncu je doživel hud napad, zaradi česar je bil nato tudi sprejet na urgenco.  Same težave so se sicer začele že pred tem. Pacient je kasneje povedal, da je približno 10 dni pred dogodkom občutil močno bolečino v levem ušesu, pojavljal pa se je tudi ušesni izcedek. Poleg tega se je spopadal tudi s hudimi glavoboli, zaradi katerih je moral občasno celo bruhati, in s težavami s spominom.

Košček bombaža s palčke je bil najverjetneje ujet že nekaj let

Težave z ušesi pri pacientu niso bile nekaj novega, saj naj bi se z bolečine v levem ušesu, ki jih je spremljalo tudi slabšanje sluha, v njegovem življenju prisotne že približno 5 let. V tem obdobju je bil dvakrat tudi zdravljen zaradi resnejšega vnetja ušesa. Ko so zdravniki odkrili košček vate, ki se je odtrgal s palčke za čiščenje ušes, so lahko ugotovili, da je bil tam najverjetneje že nekaj let in da je bil prav to povod za vse pretekle težave. Na srečo se je stanje pacienta s pomočjo antibiotikov izboljšalo, obenem pa najverjetneje ne bo imel resnejših dolgoročnih težav s sluhom ali s kognitivnimi funkcijami. Skoraj prepričani pa smo, da si v prihodnje pri čiščenju ušes ne bo več pomagal s palčkami.

Preberite tudi: Netresk – mnogo več kot le zdravilo za vnetje ušes

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×