Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehrana15-minutna laserska terapija najboljša izbira pri glavkomu

15-minutna laserska terapija najboljša izbira pri glavkomu

MORDA VAS ZANIMA

Glavkom, znan tudi pod imenom zelena mrena, je glavni razlog za izgubo vida pri ljudeh. Najpogosteje gre za težavo, ki jo sproži blokada v očesu, zaradi česar tekočine ne morejo nemoteno iztekati. Posledično pride do povečevanja pritiska v očesu, kar lahko poškoduje vidni živec, povezan z našimi možgani. Če se glavkoma ne zdravi, obstaja torej velika nevarnost za oslepitev. Vendar pa se tu pojavlja vprašanje, kaj sploh je najprimernejša oblika zdravljenja pri tej težavi. Mnogi pacienti danes še vedno dobivajo kapljice, namenjene lažjemu iztekanju tekočine iz očesa. Vendar pa je glede na  pred nedavnim objavljene zaključke raziskave, ki je trajala 3 leta in v katero je bilo vključenih 718 pacientov, laser v veliko primerih precej boljša izbira …

Namesto dosmrtne uporabe kapljic zgolj enkratni poseg

- Oglas -

Kot menijo podpisani avtorji, bi morala postati selektivna laserska trabekuloplastika prva izbira pri glavkomu, ki bi zamenjala predpisovanje kapljic. Ugotovljeno je bilo namreč, da je laserska terapija učinkovitejša in varnejša rešitev, hkrati pa tudi cenejša. Medtem ko morajo kapljice pacienti z glavkomom uporabljati do konca življenja, pa gre pri laserju zgolj za enkratni postopek, ki traja približno 15 minut. Pacient zapusti zdravniško ordinacijo še isti dan. Za povrh pa je treba upoštevati še možne stranske učinke, ki jih prinaša dolgotrajna uporaba kapljic za oči – med drugim se s tem poveča tveganje za sivo mreno, prihaja pa lahko tudi do pretirano upočasnjenega srčnega utripa in izčrpanost.

Laserska terapija poskrbela za mnogo stabilnejši pritisk v očesu

Osnovni princip pri laserski terapiji je ta, da žarki povzročijo rahlo vnetje točk, kjer tekočina zapušča oko. S tem se sprostijo blokade, odvečna tekočine se izloči, pritisk v očesu pa se zmanjša. V primeru 718 sodelujočih v raziskavi je šlo za paciente, pri katerih je bil glavkom odkrit pred kratkim. Raziskovalci so primerjali učinkovitost različnih oblik zdravljenja, ki so jih ti pacienti prejeli oziroma prejemali. Rezultati so jasno pokazali, da je bil pri tistih, pri katerih se je izvedla laserska terapija, pritisk v očesu precej stabilnejši. Poleg tega je bil pri njih redkeje potreben dodaten operativni poseg.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×