Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Ekologija & okoljeIndija sledila Kitajski in prepovedala uvoz tujih plastičnih odpadkov

Indija sledila Kitajski in prepovedala uvoz tujih plastičnih odpadkov

MORDA VAS ZANIMA

Pred dobrim letom smo poročali, da se je Kitajska odločila za prepoved, ki je šokirala mnoge zahodne države. Oblasti so namreč sklenile, da prepovedo uvažanje mnogih vrst tujih odpadkov, med njimi tudi plastike. Pred tem je Kitajska sprejemala več kot polovico vse izvožene plastike, zato so morale številne države hitro najti drugo državo, ki bi bila pripravljena sprejeti njihove odpadke. Precejšen del se je preusmeril v Indijo, ki pa je zdaj sklenila, da posnema odločitev Kitajske. S 1. marcem tako tudi ta država ne sprejema več tujih odpadkov.

V ospredje stopilo ukvarjanje z lastnimi odpadki

- Oglas -

Prepoved uvažanja plastičnih odpadkov je del širše strategije Indije, ki med drugim vključuje tudi prenehanje uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo do leta 2020. Indija ima sicer precej težav že s svojimi lastnimi odpadki, zato ni presenetljivo, da ne želi več sprejemati še tujih. Dnevno naj bi se namreč v državi ustvarilo skoraj približno 26.000 ton plastičnih odpadkov. Po ocenah pa ostane nezbranih kar 40 odstotkov teh odpadkov, kar je povezano s pomanjkanjem ustrezne tehnologije za reciklažo.  V Indiji so sicer že pred to prepovedjo sprejeli nekaj omejitev, povezanih z uvozom plastike, vendar pa so številna tuja podjetja hitro našla luknje v določilih in jih začela izkoriščati.

Naše smeti – a daleč od naših oči

Pričakovati je, da bodo postale s tem, ko se je Indija pri prepovedi uvažanja odpadne plastike pridružila Kitajske, določene države, kot so na primer Tajska, Vietnam in Malezija, še bolj obremenjene kot doslej. V vseh naštetih državah je prišlo že v preteklem letu do občutnega povečanja uvoza plastičnih odpadkov. Zahodne države so očitno preveč navajene na to, da želijo imeti svoje smeti … daleč od oči. Vendar pa se pri tem pozablja, da bo, glede na trenutne trende, slej ali prej zmanjkalo držav, ki bi bile pripravljene prevzemati to breme nase.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×