Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
RubrikeZanimivostiŠole preizkušajo meditacijo namesto kaznovanja

Šole preizkušajo meditacijo namesto kaznovanja

MORDA VAS ZANIMA

V preteklosti je bilo fizično kaznovanje v šolah nekaj povsem običajnega. Sčasoma se je to seveda spremenilo, pa vendarle se še danes poskuša krotiti neubogljive otroke s takšnimi ali drugačnimi oblikami kaznovanja. V nekaterih državah je na primer zelo razširjena praksa kaznovanja zadrževanje posameznih otrok v šoli tudi po koncu pouka. Vendar pa marsikje ugotavljajo, da tudi tovrstne metode na dolgi rok niso najboljša rešitev. Tako so denimo v Veliki Britaniji s 4. februarjem začeli s 3-letnim preizkusnim projektom, ki namesto kaznovanja »problematičnih« učencev uvaja meditacijo, trening čuječnosti, dihalne vaje in druge sprostitvene tehnike. V projekt je vključenih skoraj 400 šol, pri izvajanju pa bodo pomagali tudi različni strokovnjaki za mentalno zdravje.

Šole preizkušajo meditacijo namesto kaznovanja

Dobri rezultati tam, kjer so že uvedli podobne programe

- Oglas -

Marsikdo sicer ob ideji meditacije namesto kazni pomisli, da je otrokom danes prelepo. Vendar pa je treba upoštevati, da drugačni časi prinašajo tudi drugačne izzive. Tako se mnogi otroci znajdejo v precejšnjih stiskah, s katerimi se ne znajo soočiti sami. Posledično pa lahko med drugim prihaja do izbruhov v razredu. Zanimivo je, da v šolah, kjer so že uvedli podobne programe (na primer v  šoli v ameriškem mestu Baltimore), pristop, kot vse kaže, deluje. Za večino otrok je dovolj že približno 5 minut pogovora s svetovalcem in nato 15 minut treninga čuječnosti, da se umirijo. Učitelji in profesorji tako večinoma nimajo potrebe po drugih oblikah kaznovanja, da bi zagotovili mir v učilnici.

Šola kot prostor priprave na življenje v najširšem možnem smislu?

Pomoč učencem pri obvladovanju stresa, ustreznejšem odzivanju v konfliktnih situacijah, izboljšanju koncentracije ipd. ima pogosto pozitiven vpliv tudi na šolske dosežke. Obenem pa to mnogim učencem pomaga, da se lažje spopadejo tudi s težavami, s katerimi se srečujejo zunaj šolskega okolja. Zagovorniki tovrstnih pristopov pogosto poudarjajo, da ni dovolj, če se otroci učijo zgolj šolske snovi. Šola bi morala biti namreč po njihovem mnenju prostor vsestranskega učenja za življenje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×