Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
RubrikeZanimivostiŠole preizkušajo meditacijo namesto kaznovanja

Šole preizkušajo meditacijo namesto kaznovanja

MORDA VAS ZANIMA

V preteklosti je bilo fizično kaznovanje v šolah nekaj povsem običajnega. Sčasoma se je to seveda spremenilo, pa vendarle se še danes poskuša krotiti neubogljive otroke s takšnimi ali drugačnimi oblikami kaznovanja. V nekaterih državah je na primer zelo razširjena praksa kaznovanja zadrževanje posameznih otrok v šoli tudi po koncu pouka. Vendar pa marsikje ugotavljajo, da tudi tovrstne metode na dolgi rok niso najboljša rešitev. Tako so denimo v Veliki Britaniji s 4. februarjem začeli s 3-letnim preizkusnim projektom, ki namesto kaznovanja »problematičnih« učencev uvaja meditacijo, trening čuječnosti, dihalne vaje in druge sprostitvene tehnike. V projekt je vključenih skoraj 400 šol, pri izvajanju pa bodo pomagali tudi različni strokovnjaki za mentalno zdravje.

Šole preizkušajo meditacijo namesto kaznovanja

Dobri rezultati tam, kjer so že uvedli podobne programe

- Oglas -

Marsikdo sicer ob ideji meditacije namesto kazni pomisli, da je otrokom danes prelepo. Vendar pa je treba upoštevati, da drugačni časi prinašajo tudi drugačne izzive. Tako se mnogi otroci znajdejo v precejšnjih stiskah, s katerimi se ne znajo soočiti sami. Posledično pa lahko med drugim prihaja do izbruhov v razredu. Zanimivo je, da v šolah, kjer so že uvedli podobne programe (na primer v  šoli v ameriškem mestu Baltimore), pristop, kot vse kaže, deluje. Za večino otrok je dovolj že približno 5 minut pogovora s svetovalcem in nato 15 minut treninga čuječnosti, da se umirijo. Učitelji in profesorji tako večinoma nimajo potrebe po drugih oblikah kaznovanja, da bi zagotovili mir v učilnici.

Šola kot prostor priprave na življenje v najširšem možnem smislu?

Pomoč učencem pri obvladovanju stresa, ustreznejšem odzivanju v konfliktnih situacijah, izboljšanju koncentracije ipd. ima pogosto pozitiven vpliv tudi na šolske dosežke. Obenem pa to mnogim učencem pomaga, da se lažje spopadejo tudi s težavami, s katerimi se srečujejo zunaj šolskega okolja. Zagovorniki tovrstnih pristopov pogosto poudarjajo, da ni dovolj, če se otroci učijo zgolj šolske snovi. Šola bi morala biti namreč po njihovem mnenju prostor vsestranskega učenja za življenje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×