Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Zdravje & prehranaIzraelski znanstveniki: "V letu dni bomo imeli zdravilo za vse vrste raka"

Izraelski znanstveniki: “V letu dni bomo imeli zdravilo za vse vrste raka”

MORDA VAS ZANIMA

Pred nekaj dnevi je Dan Aridor, predsednik uprave izraelskega podjetja Accelerated Evolution Biotechnologies, presenetil (svetovno) javnost z izjavo, ki je po mnenju mnogih zelo pogumna. Dejal je namreč, da verjamejo, da bodo lahko že v letu dni predstavili zdravilo za vse vrste raka.

Revolucioniranje trenutnih poskusov uničevanja rakavih celic

- Oglas -

Aridor  se je s to izjavo nanašal na zdravilo, imenovano MuTaTo, katerega razvoj sicer še ni dosegel faze kliničnega preizkušanja. Zdravilo je razvila ekipa raziskovalcev, ki jo vodi Ilan Morad, pri čemer je bil njihov cilj revolucionirati metodo, s katero lahko zdravniki in znanstveniki sprožijo propadanje rakavih celic. Ime MuTaTo je sicer kratica, ki označuje »multi-target toxin,« kar bi lahko prevedli kot večtarčni toksin oziroma večciljni strup. Zdravilo naj bi bilo praktično brez nezaželenih stranskih učinkov.

Določanje skupnih značilnosti vseh rakavih celic kot pot do iskanja skupnega zdravila

Izraelski raziskovalci so sprva poskušali početi nekaj podobnega, kar počnejo tudi mnogi drugi znanstveniki, ki se ukvarjajo z rakom – odkriti nove individualne peptide za specifične vrste raka. Vendar pa se je njihova pozornost že kmalu preusmerila k iskanju skupne značilnosti vseh rakavih celic, ki bi jih bilo mogoče tako napasti z enim samim zdravilom. MuTaTo tako temelji na simultani uporabi multiplih peptidov za ciljanje rakavih celic, ki se jih tako uniči z peptidnim strupom.

Napoved vzbuja upe, a za dejansko veselje je še prezgodaj

Kot je pojasnil Aridor, je strategija ekipe zmanjšanje verjetnosti za to, da se rakave celice prilagodijo in postanejo odporne na zdravljenje. Namesto da napadejo vsak receptor posebej, tako napadejo po tri hkrati. Mnogi bodo sicer z zanimanjem spremljali, ali bo izraelskim znanstvenikom uspelo izpolniti zastavljene načrte. A ob tem je treba opozoriti, da je do morebitne dejanske registracije zdravila MuTaTo vendarle še precej daleč …

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×