Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Zdravje & prehranaIzraelski znanstveniki: "V letu dni bomo imeli zdravilo za vse vrste raka"

Izraelski znanstveniki: “V letu dni bomo imeli zdravilo za vse vrste raka”

MORDA VAS ZANIMA

Pred nekaj dnevi je Dan Aridor, predsednik uprave izraelskega podjetja Accelerated Evolution Biotechnologies, presenetil (svetovno) javnost z izjavo, ki je po mnenju mnogih zelo pogumna. Dejal je namreč, da verjamejo, da bodo lahko že v letu dni predstavili zdravilo za vse vrste raka.

Revolucioniranje trenutnih poskusov uničevanja rakavih celic

- Oglas -

Aridor  se je s to izjavo nanašal na zdravilo, imenovano MuTaTo, katerega razvoj sicer še ni dosegel faze kliničnega preizkušanja. Zdravilo je razvila ekipa raziskovalcev, ki jo vodi Ilan Morad, pri čemer je bil njihov cilj revolucionirati metodo, s katero lahko zdravniki in znanstveniki sprožijo propadanje rakavih celic. Ime MuTaTo je sicer kratica, ki označuje »multi-target toxin,« kar bi lahko prevedli kot večtarčni toksin oziroma večciljni strup. Zdravilo naj bi bilo praktično brez nezaželenih stranskih učinkov.

Določanje skupnih značilnosti vseh rakavih celic kot pot do iskanja skupnega zdravila

Izraelski raziskovalci so sprva poskušali početi nekaj podobnega, kar počnejo tudi mnogi drugi znanstveniki, ki se ukvarjajo z rakom – odkriti nove individualne peptide za specifične vrste raka. Vendar pa se je njihova pozornost že kmalu preusmerila k iskanju skupne značilnosti vseh rakavih celic, ki bi jih bilo mogoče tako napasti z enim samim zdravilom. MuTaTo tako temelji na simultani uporabi multiplih peptidov za ciljanje rakavih celic, ki se jih tako uniči z peptidnim strupom.

Napoved vzbuja upe, a za dejansko veselje je še prezgodaj

Kot je pojasnil Aridor, je strategija ekipe zmanjšanje verjetnosti za to, da se rakave celice prilagodijo in postanejo odporne na zdravljenje. Namesto da napadejo vsak receptor posebej, tako napadejo po tri hkrati. Mnogi bodo sicer z zanimanjem spremljali, ali bo izraelskim znanstvenikom uspelo izpolniti zastavljene načrte. A ob tem je treba opozoriti, da je do morebitne dejanske registracije zdravila MuTaTo vendarle še precej daleč …

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×