0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiPisanje z roko na papir poskrbi za bolj aktivne možgane

Pisanje z roko na papir poskrbi za bolj aktivne možgane

MORDA VAS ZANIMA

Kako pogosto za pisanje uporabljate svinčnik in papir? Če ste podobni večini ljudi, se to najverjetneje zgodi precej redko. Pri beleženju informacij si namreč vedno pogosteje pomagamo z različnimi napravami. Čeprav se na prvi pogled zdi, da s tem prihranimo kar nekaj časa, to ne drži nujno. Še pomembneje pa je, da si tako precej slabše zapomnimo informacije, ki smo jih zabeležili. To je potrdila tudi raziskava, ki je bila pred nedavnim objavljena v reviji Frontiers in Behavioral Neuroscience

- Oglas -

Primerjali pisanje na papir ter beleženje s pomočjo tablice in telefona

V raziskavi je sodelovalo 48 prostovoljcev, starih od 18 do 29 let. Sodelujoči so morali prebrati dialog med dvema osebama, ki sta se pogovarjali o svojih obveznostih v bližnji prihodnosti. V dialog je bilo vključenih 14 različnih datumov oziroma terminov, ki so jih morali sodelujoči izluščiti in si jih zabeležiti. Še pred to nalogo so raziskovalci izoblikovali tri skupine, pri čemer so upoštevali spominske sposobnosti sodelujočih, njihove navade, povezane z uporabo elektronskih naprav, starost in druge pomembne dejavnike. Tako so lahko sestavili tri čim bolj enakovredne skupine.

Prostovoljci iz prve skupine so si pri beleženju terminov pomagali s klasičnim rokovnikom in pisalom, druga skupina je uporabljala koledar na mobilnem telefonu z zaslonom na dotik, tretja pa tablico in namensko pisalo. Pri tem ni bilo nobenih časovnih omejitev – sodelujoči so si lahko vzeli toliko časa, kot so ga potrebovali.

Možganska aktivnost se je spremljala s pomočjo magnetne resonance

Po eni uri premora, katerega del je bila preprosta naloga za preusmeritev misli, je sledilo odgovarjanje na različna vprašanja, pri katerih je bilo podanih več možnih odgovorov. Šlo je za kombinacijo preprostih in kompleksnejših vprašanj o zabeleženih terminih. Med odgovarjanjem na vprašanja (pa tudi med samim beleženjem informacij) so raziskovalci spremljali možgansko aktivnost sodelujočih, in sicer s posebno obliko slikanja možganov s pomočjo magnetne resonance. Pri tem so bili pozorni predvsem na morebitno povečano prekrvavljenost posameznih delov možganov, ki priča o povečani nevronski aktivnosti v tem delu.

- Oglas -

Najhitrejši so bili tisti, ki so informacije beležili na papir

Kakšni so bili torej izsledki? Zanimive so že razlike pri prvem delu naloge. Najhitrejša pri beleženju podatkov je bila namreč prva skupina, torej tista, ki si je pomagala s klasičnim rokovnikom oziroma koledarjem na papirju in pisalom. Sodelujoči iz te skupine so v povprečju potrebovali približno 11 minut. Tistim, ki so uporabljali tablico in pisalo, je naloga v povprečju vzela 14 minut, prostovoljcem, ki so si pri beleženju pomagali s pametnim telefonom, pa 16 minut. Pri tem je pomembno poudariti, da hitrost ni bila odvisna od tega, kako pogosto je oseba sicer uporabljala elektronske naprave.

Pomenljive razlike, povezane z možgansko aktivnostjo …

Razlike, povezane s pomnjenjem zabeleženih informacij, so bile očitne predvsem pri preprostih vprašanjih. Tu se je prav tako najbolje odrezala prva skupina. Pri kompleksnih vprašanjih ni bilo bistvenih razlik med skupinami, so se pa zato ponovno pokazale občutne razlike pri primerjanju možganske aktivnosti. Pri prvi skupini je bila namreč zaznana nadpovprečna aktivnost delov možganov, povezanih z jezikom in vizualizacijo, izjemno aktiven pa je bil tudi hipokampus, torej del možganov, ki je izredno pomemben za naš spomin oziroma za sposobnost pomnjenja in za prostorsko orientacijo.

Predvsem nadpovprečna aktivnost hipokampusa naj bi pričala o tem, da se pri beleženju informacij na papir vzpostavljajo kompleksnejše miselne in prostorske povezave. Ena največjih težav pri digitalnih orodjih naj bi bila predvsem ta, da je razporeditev besedila v veliki meri določena vnaprej. Podoba zabeležk je tako precej uniformirana, medtem ko imamo pri pisanju na papir več svobode, kar omogoča unikatno oblikovanje zapiskov. Unikatna razporeditev in oblikovanje pa poskrbita za precej lažje pomnjenje informacij.

.

NAJNOVEJŠE