Zdravje & prehranaOtroške plenice – pazljivo pri izbiri

Otroške plenice – pazljivo pri izbiri

MORDA VAS ZANIMA

Uporaba otroških plenic za enkratno rabo je dandanes stalnica, vendar pa se morate pri izbiri plenic zavedati, da so te pogostokrat tudi vir kemikalij, nežna dojenčkova koža pa na kemikalije iz plenic lahko reagira z izpuščaji ali alergičnimi reakcijami. Test otroških plenic, ki so ga opravili pri Zvezi potrošnikov Slovenije, je pokazal zaskrbljujoče dejstvo, da je le dobra tretjina plenic brez kakršnih koli sledov kemikalij. Izkazalo se je namreč, da se tudi v plenicah lahko pojavijo rakotvorni policiklični aromatski ogljikovodiki (PAO oziroma z angleško kratico PAH) – predvsem v elastičnih delih (okrog nog) ter v zaponkah na sprednjem in zadnjem delu plenic, k sreči pa ne tudi na vpojnem delu.

Otroške plenice - previdno pri izbiri

Katere škodljive kemikalije lahko najdemo v otroških plenicah?

- Oglas -

V otroških plenicah proizvajalci pogosto uporabljajo barvila, dišave, plastiko in celo petrolej. Še posebej pazljivi pri izbiri pleničk pa morate biti, da te ne vsebujejo naslednjih škodljivih snovi:

Dioksin

Večina plenic je beljenih s klorom, stranski produkt beljenja pa je dioksin, ki prehaja tako v plenice kot v okolje. Dioksin velja za zelo kancerogeno snov. Glede na podatke svetovne zdravstvene organizacije izpostavljenost dioksinu lahko povzroči kožne spremembe in spremembe v delovanju jeter, oslabitev imunskega, živčnega in endokrinega sistema ter reproduktivnih funkcij.

Natrijev poliakrilat

Je dobro absorpcijsko sredstvo, ki se lahko uporablja kot polnilo v plenicah za enkratno uporabo. Sestavljeno je iz celuloze, pomešano s kristali poliakrilata. Ta snov absorbira tekočino in tvori površinsko napetost na površini plenice, kar veže tekočino in prepreči puščanje. Natrijev poliakrilat lahko pogosto vidimo kot majhne gelu podobne kristale na dojenčkovi koži, kar lahko povzroči draženje kože in dihalne težave.

Tributil-tin (TBT)

TBT je strupen onesnaževalec, ki je izjemno škodljiv za vodne organizme, pri katerih povzroča endokrine (hormonske) motnje. TBT se ne razgradi, ampak ostaja v okolju in naši prehranski verigi. Uporabljajo ga kot pesticid in fungicid.

Hlapne organske spojine

- Oglas -

Hlapne spojine lahko dražijo oči, nos in žrelo, povzročajo glavobol, poškodbe jeter, ledvic in centralnega živčnega sistema ter tudi raka.

Boštjan Okorn, Zveza potrošnikov Slovenije:

»Potrošniške organizacije si prizadevamo, da bi bili izdelki, namenjeni otrokom, popolnoma brez škodljivih kemikalij. Plenice, ki jih otrok nosi ves dan v stiku s kožo, so še posebej kritičen izdelek, pri katerem kemikalij preprosto ne bi smeli niti pričakovati. Sledi kemikalij smo na testu sicer našli zgolj na zapiralnem delu, ki ni v neposrednem stiku s kožo, a glede na to, da gre za otroka in izdelek, ki je vseskozi v stiku z njim, smo z znižanjem ocene kaznovali vse plenice, pri katerih smo izmerili skupaj več kot 0,75 mg/kg policikličnih aromatičnih ogljikovodikov.«

Preberite tudi: Naravna oskrba pleničnega izpuščaja

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×