Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaNaravna oskrba pleničnega izpuščaja

Naravna oskrba pleničnega izpuščaja

MORDA VAS ZANIMA

Plenični izpuščaj je nadležno vnetje kože pod plenico, ki nastane zaradi pogostega stika kože z urinom ali blatom. Prizadene predvsem majhne otroke, pa tudi starostnike, ki imajo težave z inkontinenco. V nadaljevanju vam bomo predstavili, kako se preventive in zdravljenja izpuščaja lotite na naraven način.

- Oglas -

Glavni vzroki za nastanek pleničnega izpuščaja so stik urina s kožo, saj v vlažnem okolju bakterije in glivice najbolje uspevajo. Tudi prebavni encimi iz blata močno pripomorejo k draženju kože, poleg kemikalij iz detergentov, mehčalcev za perilo, otroških losjonov in vlažilnih robčkov. Celo kemikalije v plenicah za enkratno uporabo so lahko razlog za okužbo, zato je v tem primeru smiselno zamenjati proizvajalca in preizkusiti druge vrste plenic. Obisk pri zdravniku zaradi pleničnega izpuščaja je potreben takrat, kadar se pojavijo gnojenje, mehurčki ali glivične razjede. Za preventivo in blažja vnetja pa lahko poskrbite kar sami.

Plenični izpuščaj

Preventiva

Izpuščaj je najbolje preventivno preprečiti, kar najlažje storite z rednim in pogostim menjavanjem plenic. Ob vsakem previjanju kožo temeljito očistite z vodo in namažite z zaščitnim mazilom, preden na ritko namestite novo plenico. Izogibajte se tudi uporabi pudrov in komercialnih krpic za brisanje, še posebej vlažilnih robčkov, ki vsebujejo bodisi alkohol bodisi propilen glikol in dišave.

Kožo med menjavanjem plenice čim bolje osušite, za kar lahko uporabite celo sušilnik za lase  to je še posebej dobra rešitev za starejše ljudi z inkontinenco. Pazite, da ne uporabljate vroč način sušenja na dojenčkih, ampak pri njih raje usmerite sušilnik na že nameščeno plenico, ne neposredno na kožo. Poleg tega uporabljajte otroški koži prijazne šampone in kreme, še bolje je, da za nego namesto v trgovini kupljenih izdelkov uporabite kar olivno olje ali pa vodo dodate par kapljic belega kisa.

Pospešite zdravljenje

- Oglas -

Če opazite blažje vnetje, na prizadeto območje nanesite tanko plast kokosovega olja, saj bo le to pomirilo razdraženo kožo. Pomaga tudi ovsena kaša; v mešalniku zdrobite ovsene kosmiče na najhitrejši nastavitvi, dokler ne dobite fin prah, ki ga zatem stresite v kopalno kad in zmešajte z vodo. Otroka v kopeli umivajte od 15 do 20 minut.

Na plenični izpuščaj lahko po drugi strani med vsakim menjavanjem plenic nanesete debelejšo plast navadnega jogurta, ki nima dodanih sladkorjev. Priporočamo vam tudi, da v boju proti omenjenemu izpuščaju uporabite mešanico kisa in vode: žlico jabolčnega kisa razredčite s pol skodelice vode, zatem pa v raztopino namočite krpico, s katero narahlo popivnate razdraženo mesto. Kis namreč deluje kot naravni antibiotik.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×