Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
ŽivaliOgrožene živali tik pred izumrtjem

Ogrožene živali tik pred izumrtjem

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjega pol tisočletja je zaradi človeškega poseganja v naravo izumrlo kar 322 živalskih vrst, dve tretjini izumrtij pa sta se zgodili v zadnjih 200 letih. In videti je, da se bo ta neslavni trend nadaljeval, kajti tudi v tem trenutku je ogroženih veliko živalskih vrst.

Bengalski in sibirski tiger

- Oglas -

Med najbolj ogrožene vrste na planetu sodijo bengalski tigri, ki jih najdemo v glavnem v Indiji, manjše številke pa tudi v okoliških državah. Gre za eno največjih velikih mačk, ki jo najbolj ogroža nezakonit lov, ki kljub prepovedim ostaja resen problem za to živalsko vrsto. Skrajno ogroženi so tudi sibirski tigri, vendar je njihova populacija po mnenju strokovnjakov trenutno stabilna — okoli 500 primerkov naj bi živelo v ruski pokrajini Amur.

Amurski in snežni leopard

snežni leopard

Divji lov pa nadvse ogroža izredno redke amurske leoparde, ki jih je v divjini le še okoli 30. Ko smo že pri leopardih, moramo omeniti tudi njihovo snežno različico. Snežni leopardi, ki živijo v glavnem na področju Himalaje, so ogroženi zaradi globalnega segrevanja, ki počasi, a zanesljivo uničuje njihov življenjski prostor.

Gorska gorila in orangutan

Gorske gorile so znana ogrožena vrsta, ki je na robu izumrtja zaradi izgube življenjskega prostora. Vojna v Ruandi in Demokratični republiki Kongo je povzročila množičen beg ljudi v gore, posledica pa je uničenje goriljih habitatov. Divji lovci sicer gorske gorile večinoma pustijo na miru, vendar pa je bilo precejšnje število teh velikih živali ubitih v pasteh, nastavljenih za druge živali. Krčenje življenjskega prostora močno ogroža tudi orangutane, ki trpijo zaradi izsekavanja gozdov na Sumatri in Borneu. Gozdove tam krčijo v glavnem s požiganjem, ognju pa te počasne živali pogosto ne morejo pobegniti — na ta žalosten način naj bi umrlo že več tisoč orangutanov.

- Oglas -

Orangutan

Orjaški in rdeči panda

Morda ena najbolj znanih kritično ogroženih vrst in najbolj ogrožena medvedja vrsta je veliki (ali orjaški) panda, ki v glavnem živi v visoko ležečih bambusovih gozdovih zahodne Kitajske. Na planetu jih je manj kot 1600. Kljub temu, da je divji lov na te mogočne živali zaradi strogih kazni upadel, je mnogo pand ubitih ponesreči, zaradi lova na druge živali. Poleg tega njihove številke ostajajo majhne tudi zaradi izjemno nizke plodnosti teh velikih medvedov. Prav tako je ogrožen njihov manjši soimenjak, rdeči (ali mačji) panda, katerega predstavnik je pred kratkim prišel tudi v ljubljanski živalski vrt. Na svetu, v glavnem v zahodni Himalaji, je le še okoli 10 tisoč rdečih pand, ki se pogosto ujamejo v pasti, nastavljene za druge živali.

Druge vrste

Zaradi podnebnih sprememb, ki povzročajo spreminjanje morskih tokov, se krči tudi populacija morskih levov, saj naj bi jih bilo že manj kot 100 tisoč. Skrajno ogrožene so tudi številne podvrste nosorogov, denimo črni, javanski in sumatranski nosorogi. Temu botruje v glavnem nezakonit lov. V naravi je tudi manj kot 50 primerkov davidovega jelena, okoli 500 etiopskih kozorogov, v španski divjini pa živi le še okoli 200 primerkov iberskega risa.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×