0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKaj vse lahko storimo z jajčnimi lupinami?

Kaj vse lahko storimo z jajčnimi lupinami?

MORDA VAS ZANIMA

Jajčnih lupin nikar ne vrzite v smeti, ker jih lahko na nenavadne in izredno uporabne načine ponovno uporabite v svojem domu, na vrtu in celo v kozmetične namene, saj lahko iz njih pripravite tretma za razdraženo kožo.

- Oglas -

Ponovno lahko uporabite praktično vse, tudi na prvi pogled povsem neuporabne stvari, kot so jajčne lupine. Že naše babice so s pridom uporabljale (zdrobljene) jajčne lupine – predvsem na vrtu in kot dodatek prehrani kokoši – vendar pa obstajajo tudi številni drugi izvirni načini, kako jih reciklirate.

jajčne lupine

Uporaba doma

Za začetek lahko jajčne lupine zdrobite, jih dodate v vodo skupaj s čistilom in uporabite za čiščenje trših predmetov, kot so vaze in termovke. Lupine lahko izkoristite tudi kot netoksično abrazivno sredstvo za čiščenje loncev. Poleg tega so odlične za odmaševanje odtokov; nekaj strtih lupin preprosto vstavite v mrežico za odtok v pomivalnem koritu, kjer se bodo postopno razgradile in na naraven način očistile odtočne cevi. Med pranjem posode ali zelenjave bodo hkrati zaustavile delce hrane in smeti, tako da ne bodo pristali v kanalizaciji.

- Oglas -

Na vrtu

Ne samo, da lahko jajčne lupine dodate na kompostni kup, kjer bodo hitro razpadle in vaš kompost dodatno obogatile s kalcijem in minerali, ampak se z njimi zlahka tudi znebite vrtnih škodljivcev, na primer polžev. Zdrobljene lupine v neprekinjenem krogu posujte okoli rastline, saj tako brez uporabe pesticidov preprečite, da bi se polži in gosenice lahko priplazili do rastline. Polovica lupine, napolnjena z zemljo, pa je uporabna še kot improvizirana posoda za gojenje manjših sadik in semen.

V kozmetiki

Če želite obnoviti mladosten sijaj kože, posušene jajčne lupine zmeljite v prah, ki ga nato dodajte doma izdelani maski za čiščenje obraza. Odpravite draženje kože, in sicer tako, da v manjši posodi raztopite lupine v limoninem soku, raztopino pa uporabite za zdravljenje blažjih draženj kože. Tretja možnost je, da lupine nekaj dni namakate v manjši posodi, napolnjeni z jabolčnim kisom, z mešanico pa potem nežno zdrgnite srbečo ali rahlo razdraženo kožo.

In še kaj bi se našlo …

Poleg zgoraj naštetega so ti organski »odpadki« primerni tudi za druge namene. Za manj grenko kavo denimo dodajte zdrobljene lupine v kavni filter. Z njimi obogatite prehrano hišnega ljubljenčka: lupine 30 minut sušite v pečici, ogreti na 250 stopinj Celzija, zatem jih stresite v plastično vrečko, ki jo zaprite in lupine z valjarjem strite, dokler iz njih ne nastane fin prah. Slednjega dodajte v hrano za psa, saj bo prah, bogat s kalcijem, izboljšal tako kosti kot zobe živali. Prav tako reciklirajte tanko membrano, ki se nahaja znotraj lupin, saj se že dolgo uporablja kot domače sredstvo za širok spekter zdravstvenih težav, od celjenja ureznin do zdravljenja vraščenih nohtov na nogah.

.

NAJNOVEJŠE