Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Ekologija & okoljeDiabetes tipa 2 vendarle ozdravljiv?

Diabetes tipa 2 vendarle ozdravljiv?

MORDA VAS ZANIMA

Je diabetes tipa 2 zares diagnoza, ki bo s posameznikom do konca življenja? To je vprašanje, s katerim se trenutno ukvarjajo mnogi raziskovalci. Znanstveniki z Univerze Newcastle so pred kratkim objavili zelo zanimive izsledke raziskave, povezane s to tematiko. Kot je povedal prof. Roy Taylor, eden izmed članov ekipe, njihove ugotovitve dokazujejo, da diabetes tipa 2 vendarle ni bolezen, ki bi postopoma le še napredovala.

Izguba odvečnih kilogramov povezana z reverzibilnim vplivom oziroma remisijo

- Oglas -

Diabetes tipa 2 je pogosto povezan s povišano telesno težo. Raziskovalci so zato v okviru omenjene raziskave poskušali ugotoviti, ali se lahko ključ do ozdravitve skriva v izgubi odvečnih kilogramov. Pri dobri tretjini vseh sodelujočih z diabetesom tipa 2, ki so zmanjšali kalorični vnos in močno shujšali, je prišlo do t. i. reverzibilnega učinka. Tudi dve leti kasneje je bolezen še vedno v »remisiji«.

Ponovno povečanje telesne teže bi najverjetneje pomenilo prekinitev remisije

Prof. Taylor je ob tem povedal, da je njihova študija pomembna za razumevanje biološke narave reverzibilnosti diabetesa tipa 2. Vendar je hkrati opozoril, da se morajo vsi, pri katerih je diabetes tipa 2 zaradi izgube odvečnih kilogramov trenutno v remisiji, zavedati, da za zdaj dostopni dokazi kažejo, da se bo bolezen vrnila, če se ponovno zredijo.

Namesto zgolj klasične obravnave smiselni strokovno nadzorovani programi hujšanja?

V študijo je bilo sicer vključenih skoraj 300 posameznikov z diabetesom tipa 2 in z indeksom telesne teže med 27 in 45. Pri polovici izmed njih je bila zdravniška obravnava klasična, druga polovica pa je bila vključena v nadzorovan program hujšanja, pri čemer so imeli podporo nutricionistke in

medicinske sestre. Sprva je bilo mogoče reverzibilen učinek opaziti pri kar 46 odstotkih pacientov z diabetesom tipa 2, pri katerih je bila uvedena dieta. Po dveh letih je odstotek nekoliko nižji – o remisiji je mogoče, kot že omenjeno, še vedno govoriti pri dobri tretjini oziroma pri 36 odstotkih. Vendar pa je odstotek še vedno dovolj visok, da nakazuje pomembno korelacijo med izgubo odvečnih kilogramov in remisijo bolezni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×