0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeDiabetes tipa 2 vendarle ozdravljiv?

Diabetes tipa 2 vendarle ozdravljiv?

MORDA VAS ZANIMA

Je diabetes tipa 2 zares diagnoza, ki bo s posameznikom do konca življenja? To je vprašanje, s katerim se trenutno ukvarjajo mnogi raziskovalci. Znanstveniki z Univerze Newcastle so pred kratkim objavili zelo zanimive izsledke raziskave, povezane s to tematiko. Kot je povedal prof. Roy Taylor, eden izmed članov ekipe, njihove ugotovitve dokazujejo, da diabetes tipa 2 vendarle ni bolezen, ki bi postopoma le še napredovala.

- Oglas -

Izguba odvečnih kilogramov povezana z reverzibilnim vplivom oziroma remisijo

Diabetes tipa 2 je pogosto povezan s povišano telesno težo. Raziskovalci so zato v okviru omenjene raziskave poskušali ugotoviti, ali se lahko ključ do ozdravitve skriva v izgubi odvečnih kilogramov. Pri dobri tretjini vseh sodelujočih z diabetesom tipa 2, ki so zmanjšali kalorični vnos in močno shujšali, je prišlo do t. i. reverzibilnega učinka. Tudi dve leti kasneje je bolezen še vedno v »remisiji«.

Ponovno povečanje telesne teže bi najverjetneje pomenilo prekinitev remisije

Prof. Taylor je ob tem povedal, da je njihova študija pomembna za razumevanje biološke narave reverzibilnosti diabetesa tipa 2. Vendar je hkrati opozoril, da se morajo vsi, pri katerih je diabetes tipa 2 zaradi izgube odvečnih kilogramov trenutno v remisiji, zavedati, da za zdaj dostopni dokazi kažejo, da se bo bolezen vrnila, če se ponovno zredijo.

Namesto zgolj klasične obravnave smiselni strokovno nadzorovani programi hujšanja?

V študijo je bilo sicer vključenih skoraj 300 posameznikov z diabetesom tipa 2 in z indeksom telesne teže med 27 in 45. Pri polovici izmed njih je bila zdravniška obravnava klasična, druga polovica pa je bila vključena v nadzorovan program hujšanja, pri čemer so imeli podporo nutricionistke in

- Oglas -

medicinske sestre. Sprva je bilo mogoče reverzibilen učinek opaziti pri kar 46 odstotkih pacientov z diabetesom tipa 2, pri katerih je bila uvedena dieta. Po dveh letih je odstotek nekoliko nižji – o remisiji je mogoče, kot že omenjeno, še vedno govoriti pri dobri tretjini oziroma pri 36 odstotkih. Vendar pa je odstotek še vedno dovolj visok, da nakazuje pomembno korelacijo med izgubo odvečnih kilogramov in remisijo bolezni.

.

NAJNOVEJŠE