Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
RubrikeZanimivosti10 držav z najbolj zdravim prebivalstvom – je med njimi tudi Slovenija?

10 držav z najbolj zdravim prebivalstvom – je med njimi tudi Slovenija?

MORDA VAS ZANIMA

Kako zdravi smo v povprečju prebivalci in prebivalke Slovenije? Odgovor na to vprašanje je seveda odvisen od različnih dejavnikov. Za natančnejšo sliko o tem, kako zdravo je prebivalstvo posameznih držav, so tako vsekakor potrebne obsežnejše analize, ki poskušajo zajeti čim več vidikov. Eno takšnih so pred nedavnim izvedli pri Bloombergu, nato pa pripravili t. i. indeks najbolj zdravih držav, ki zajema kar 169 držav z vsega sveta. Vas zanima, ali je Sloveniji uspelo priti med prvo deseterico oziroma kako visoko se je uvrstila in katera je »najbolj zdrava država na svetu«? Odgovori vas čakajo v nadaljevanju …

Najbolj zdrave države na svetu

Kazenske točke med drugim zaradi povečane razširjenosti debelosti in tobačnih izdelkov

- Oglas -

Podlaga za priprava indeksa je bila med drugim tudi Bloombergova analiza podatkov Svetovne zdravstvene organizacije. Posameznim državam so bile najprej dodeljene točke na podlagi dejavnikov, kot je na primer pričakovana življenjska doba. Nato pa so bile možne tudi »kazenske točke«, ki so se odštele od skupnega seštevka. Na število kazenskih točk sta denimo vplivali razširjenost uporabe tobačnih izdelkov in stopnja debelosti med prebivalci držav. Pri pripravi indeksa pa so se med drugim upoštevali tudi okoljski dejavniki.

Prebivalci in prebivalke Španije najbolj zdravi na svetu?

Povsem na vrhu lestvice tokrat najdemo Španijo, ki se je leta 2017, ko je bil indeks objavljen nazadnje, uvrstila na šesto mesto. Tik za njo se je znašla Italija, prvo trojico pa zaključuje Islandija. Med prvo deseterico so se nato uvrstile še (po navedenem vrstnem redu): Japonska, Švica, Švedska, Avstralija, Singapur, Norveška in Izrael. Sloveniji torej ni uspelo priti med prvih deset držav z najbolj zdravim prebivalstvom na svetu. Kljub temu pa je v »konkurenci« 169 držav zasedla precej solidno 24. mesto – tik za Nemčijo in eno mesto višje od Danske.

Preberite tudi: Znaki težav z zdravjem, ki jih večina ignorira

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×