0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivosti10 držav z najbolj zdravim prebivalstvom – je med njimi tudi Slovenija?

10 držav z najbolj zdravim prebivalstvom – je med njimi tudi Slovenija?

MORDA VAS ZANIMA

Kako zdravi smo v povprečju prebivalci in prebivalke Slovenije? Odgovor na to vprašanje je seveda odvisen od različnih dejavnikov. Za natančnejšo sliko o tem, kako zdravo je prebivalstvo posameznih držav, so tako vsekakor potrebne obsežnejše analize, ki poskušajo zajeti čim več vidikov. Eno takšnih so pred nedavnim izvedli pri Bloombergu, nato pa pripravili t. i. indeks najbolj zdravih držav, ki zajema kar 169 držav z vsega sveta. Vas zanima, ali je Sloveniji uspelo priti med prvo deseterico oziroma kako visoko se je uvrstila in katera je »najbolj zdrava država na svetu«? Odgovori vas čakajo v nadaljevanju …

- Oglas -
Najbolj zdrave države na svetu

Kazenske točke med drugim zaradi povečane razširjenosti debelosti in tobačnih izdelkov

Podlaga za priprava indeksa je bila med drugim tudi Bloombergova analiza podatkov Svetovne zdravstvene organizacije. Posameznim državam so bile najprej dodeljene točke na podlagi dejavnikov, kot je na primer pričakovana življenjska doba. Nato pa so bile možne tudi »kazenske točke«, ki so se odštele od skupnega seštevka. Na število kazenskih točk sta denimo vplivali razširjenost uporabe tobačnih izdelkov in stopnja debelosti med prebivalci držav. Pri pripravi indeksa pa so se med drugim upoštevali tudi okoljski dejavniki.

Prebivalci in prebivalke Španije najbolj zdravi na svetu?

Povsem na vrhu lestvice tokrat najdemo Španijo, ki se je leta 2017, ko je bil indeks objavljen nazadnje, uvrstila na šesto mesto. Tik za njo se je znašla Italija, prvo trojico pa zaključuje Islandija. Med prvo deseterico so se nato uvrstile še (po navedenem vrstnem redu): Japonska, Švica, Švedska, Avstralija, Singapur, Norveška in Izrael. Sloveniji torej ni uspelo priti med prvih deset držav z najbolj zdravim prebivalstvom na svetu. Kljub temu pa je v »konkurenci« 169 držav zasedla precej solidno 24. mesto – tik za Nemčijo in eno mesto višje od Danske.

Preberite tudi: Znaki težav z zdravjem, ki jih večina ignorira

.

NAJNOVEJŠE