Zdravje & prehranaOtečeni prsti – vas mora skrbeti?

Otečeni prsti – vas mora skrbeti?

MORDA VAS ZANIMA

Imate občutek, da so vaši prsti precej otečeni in že na pogled vse prej kot običajni? V večini primerov na srečo ne gre za nič resnejšega. Otekanje prstov je zgolj začasna težava, ki mine sama od sebe. Vendar pa je lahko to včasih tudi simptom resnejših zdravstvenih težav – oziroma znak, da vaše vsakodnevne navade niso najbolj zdrave. Preverite torej, kaj so možni razlogi za otekanje prstov. Seveda pa vam svetujemo, da o težavi, še posebej če je zelo pogosta, obvestite tudi svojega zdravnika. Panika torej ni potrebna, a malce previdnosti zagotovo ne bo škodilo …

- Oglas -

Otečeni prsti

Pretiravanje s soljo v prehrani

Otekanje prstov je v mnogih primerih znak, da zaužijete preveč soli. Morda sicer nimate občutka, saj hrano zelo redko dodatno solite. Vendar pa morate vedeti, da je sol »skrita« v številnih izdelkih, zato lahko prevelike količine zaužijete skorajda mimogrede. Najboljša rešitev tu je, da poskušate svoj jedilnik oblikovati iz čim bolj osnovnih sestavin. Tako boste precej lažje nadzorovali vnos soli. Se sprašujete, kakšna natančno je povezava med soljo in otekanjem prstom? Če pretiravamo s soljo, začne naše telo zadrževati prekomerne količine vode, zato je logično, da pride tudi do otekanja. Običajno sicer niso otečeni le prsti, ampak tudi drugi deli telesa.

Osteoartroza

Predvsem pri starejši populaciji so lahko otečeni prsti povezani tudi z osteoartrozo, za katero je značilno propadanje hrustanca. Tako se pojavijo bolečine v sklepih, težave pri gibanju in občutek togosti sklepov. Pogosto lahko bolniki, ki jih prizadene omenjena revmatična bolezen, opažajo tudi debeljenje oziroma otekanje prstov na rokah.

Raynaudov sindrom

Se v vašem primeru otekanje prstov najpogosteje pojavi, ko ste izpostavljeni nekoliko nižjim temperaturam? Morda v takšnih situacijah opažate tudi spremembo barv svojih prstov? To so lahko znaki Raynaudovega sindroma, ki sicer v povprečju prizadene več žensk kot moških. Gre za motnjo prekrvavitve, zaradi česar v določenih pogojih do nekaterih delov telesa ne morejo priti zadostne količine kisika, kar povzroči omenjene simptome – med njimi tudi otečene, okorele prste.

Preeklampsija

- Oglas -

Otekanje – tudi prstov – je težava, ki je dobro poznana nosečnicam, še posebej v zadnjem trimesečju. Vendar pa je to težava, ki je nosečnice ne bi smele preprosto ignorirati, saj je lahko včasih eden izmed simptomov preeklampsije, povezane s povišanim krvnim tlakom. Ker lahko preeklampsija privede do resnih zapletov med nosečnostjo, je vsekakor pomembno, da o morebitnem zelo izrazitem otekanju prstov in drugih delov telesa čim prej obvestite svojega zdravnika oziroma ginekologa.

Visoka temperatura zraka

Omenili smo, da imajo nekateri ljudje težave z otekanjem prstov v hladnem vremenu (npr. tisti z Raynaudovim sindromom). Vendar velja tudi nasprotno. Tudi vročina je namreč lahko tista, zaradi katere pride do otečenih prstov, ki so posledica prekomernega raztezanja žil. Kadar je vzrok za otekanje res vročina, se stanje načeloma hitro umiri, ko začnemo uporabljati roko oziroma nadaljujemo s svojim običajnim početjem. Seveda pa je to le nekaj izmed možnih razlogov za otekanje prstov. Tako še enkrat poudarjamo, da se za natančnejše odgovore vsekakor obrnite na zdravnika.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×