0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaZelo suhe ustnice: Najboljša naravna pomoč

Zelo suhe ustnice: Najboljša naravna pomoč

MORDA VAS ZANIMA

Imate pogosto zelo suhe ustnice ali imate celo kronično suhe ustnice? Simptomi so mnogokrat zelo podobni. To seveda ni zgolj estetska težava, saj so občutljive, suhe ustnice pogosto tudi pekoče ali celo boleče. Na suhe ustnice lahko sicer vplivajo različni dejavniki. Med drugim so lahko težave z suhimi ustnicami povezane tudi z dehidracijo, zato je prvi ukrep zagotovo ta, da poskrbite za zadosten vnos tekočine.

- Oglas -

Zaščita za suhe ustnice

Če imate zelo suhe ustnice, se poskušajte izogniti tudi pogostemu oblizovanju ustnic in uporabi agresivnih zobnih past, seveda pa tudi kajenju in izpostavljanju ustnic sončnim žarkom brez ustrezne zaščite. Ko gre za uporabo balzamov, pa je pogosto precej bolje kot po kupljenih pripravkih poseči po naravnih možnostih. Obstaja namreč kar nekaj odličnih naravnih rešitev za razpokane ustnice in tudi za ljudi z izjemno suhimi ustnicami …

Kronično suhe ustnice - kakšni so simptomi in kako si lahko pomagamo?

Kokosovo olje je vedno dobra izbira

Izvrstna izbira v primeru zelo suhih ustnic je lahko kokosovo olje, tudi nasploh izjemno uporabno kot naravna alternativa mnogim kozmetičnim izdelkom. Kokosovo olje vsebuje zdrave maščobne kisline, ki bodo ustnice izdatno navlažile oziroma nahranile. Poleg tega pa deluje tudi protibakterijsko in torej pomaga preprečevati okužbe. Tako se lahko poslovite od suhih, razpokanih ustnic, ki se luščijo – in pozdravite neverjetno mehkobo, za katero bo poskrbelo kokosovo olje. Priporočamo vam, da kokosovo olje na ustnice nanašate večkrat dnevno, namesto običajnega balzama. Še posebej izdaten pa naj bo nanos pred spanjem. Če omenjenega olja nimate pri roki, ga sicer lahko poskusite zamenjati tudi z mandljevim, jojobinim, ricinusovim ali olivnim olje. Po želji lahko osnovnemu olju dodate še kapljico ali dve eteričnega olja čajevca, ki je znano po antiseptičnem delovanju. To bo pripomoglo k temu, da se bodo vaše ustnice zacelile še hitreje. Pazite sicer, da izberete zares kakovostno eterično olje, če ga boste dodajali, saj ga boste navsezadnje nanašali na ustnice.

- Oglas -

Kumare

Za hitro pomiritev razdraženih, izsušenih ustnic bodo zagotovo poskrbele tudi kumare. Potrebujete košček kumare, s katerim najprej nežno zdrgnite ustnice. Nato počakajte še približno 10 minut, da se kumarični sok dobro vpije, preden ustnice sperete z vodo. Po želji lahko tudi pretlačite manjši košček kumare in ga nato uporabite kot »masko« za ustnice. Svetujemo vam, da postopek ponovite vsak dan, še bolje pa dvakrat dnevno. Po nekaj dneh bodo vaše ustnice zagotovo precej manj suhe.

Aloje vera – unicerzalna rastlina za suhe ustnice

Verjetno ena najboljših naravnih izbir za ublažitev težav z razdraženo kožo je aloje vera, natančneje gel aloje vere. Nič drugače ni pri ustnicah. Če imate torej možnost, da pridete do svežih listov rastline, vam svetujemo, da iz njihove notranjosti iztisnete gel ali sok, ki ga nato nanesite na izsušene ustnice. Najbolje je, da to naredite vsak večer pred spanjem. Kaj pa, če doma nimate aloje vere? Uporabite lahko tudi gel, ki ga je mogoče kupiti v lekarnah.

Čajne vrečke

Ste že slišali, da si lahko pri težavah z zelo suhimi ustnicami pomagate kar z že uporabljenimi čajnimi vrečkami? Še posebej dobra izbira naj bi bil zeleni čaj, izjemno bogat vir antioksidantov. Še mokro vrečko preprosto položite na ustnice (pred tem se seveda prepričajte, da ni prevroča) in pustite učinkovati nekaj minut. Antioksidanti bodo pomagali pri celjenju oziroma obnovi vaših ustnic. Metoda poskrbite tudi za ublažitev pekočega občutka, ki je pogosta težava pri suhih ustnicah.

Piling: sladkor, soda bikarbona, olivno olje in vanilja

Pogosto je dobro, da še pred nanašanjem vlažilnih/hranilnih pripravkov z ustnic odstranimo vse odmrle kožne celice. Tako bo obnova lažja in hitrejša. Seveda pa lahko tudi piling za suhe, poškodovane ustnice pripravite kar sami. Potrebovali boste 2 žlički sladkorja, 1 žličko sode bikarbone, 2 žlički olivnega olja in malce izvlečka vanilje. Tu sicer vanilja ni bistvena sestavina, zato jo lahko izpustite, če je nimate pri roki. A če imate to možnost, vam vsekakor priporočamo, da jo dodate, saj poskrbi za omamen vonj pilinga – in posledično tudi vaših ustnic. Vse sestavine zmešajte in z mešanico nato približno minuto nežno masirajte ustnice. Sprva lahko postopek ponavljate vsak dan, ko se stanje vaših ustnic nekoliko izboljša, pa bodo zadostovali pilingi vsakih nekaj dni. Po pilingu ne pozabite na nanos »naravnega balzama«, na primer kokosovega olja.

- Oglas -

Kakavovo maslo

Odlična naravna alternativa balzamom za ustnice pa je lahko tudi kakavovo maslo, ki je pri razpokanih, občutljivih in suhih ustnicah pogosto precej boljša izbira od kupljenih pripravkov. Kakavovo maslo namreč ne poskrbi zgolj za površinsko, začasno izboljšanje stanja, ampak za globinsko obnovo vaših ustnic. Na ustnice preprosto nanesite manjše količine kakavovega masla, in sicer večkrat dnevno. Tako je pametno, da imate manjšo posodico s kakavovim maslom vedno pri sebi.

.

NAJNOVEJŠE