0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOljčno olje hrani možgane in ščiti pred Alzheimerjevo boleznijo

Oljčno olje hrani možgane in ščiti pred Alzheimerjevo boleznijo

MORDA VAS ZANIMA

Ni skrivnost, da je mediteranska dieta, katere velik del sestavlja tudi oljčno olje, znana kot izjemno zdrava in priljubljena dieta. Temelji na rastlinskih jedeh, omega maščobnih kislinah in vlakninah iz stročnic.

- Oglas -
Oljčno olje

Oljčno olje je sestavni del mediteranske diete

Pomemben člen mediteranske diete pa je tudi oljčno olje, ki je znano kot izjemno zdravo olje, ki spada med zdrave maščobe. Rečejo mu tudi tekoče zlato, saj ima številne zdravilne lastnosti. Med drugim ugodno deluje tudi na možgane: krepi sposobnost pomnjenja in učenja ter krepi osredotočenost. Vpliva na zmanjšanje ali preprečevanje nastajanja amiloidnih plakov in nevrofibrilarnih zapletov v možganih, ki so dejavniki Alzheimerjeve bolezni.

Raziskave na Medicinski fakulteti Lewis Katz na Univerzi Temple (LKSOM) so odkrile, da ima ekstra deviško oljčno olje lastnosti, ki zmanjšujejo vnetje možganov in aktivirajo proces, znane kot autofagija. To je proces, v katerem se celice razgrajujejo in odstranijo toksine.

Pozitivni izsledki raziskav

Narejena je bila tudi raziskava, v kateri so iskali povezave med ekstra deviškim oljčnim oljem in demenco. Dr. Praticò in njegovi sodelavci raziskovalci so uporabili dobro uveljavljen model miši z Alzheimerjevo boleznijo, znan kot trojni transgenski model. Te živali imajo tri ključne značilnosti bolezni: prizadetost spomina, amiloidne plake in nevrofibrilarne zaplete. Raziskovalci so živali razdelili v dve skupini, ena se je prehranjevala s prehrano, obogateno z ekstra deviškim oljčnim oljem, druga pa ne. Oljčno olje je bilo dodano v prehrano, ko ko miši dopolnile starost 6 mesecev, še preden so se pokazali simptomi Alzheimerjeve bolezni. Ko so miške dosegle starost 9 do 12 mesecev, so imele tiste, ki so imele v prehrano vključeno ekstra deviško oljčno olje, boljše rezultate testov, s katerimi so ocenjevali delovni spomin, prostorski spomin in učne sposobnosti.

- Oglas -

Raziskave možganskih tkiv so pokazale velike razlike med skupinami, tako v videzu kot v funkciji živčnih celic. »Ena stvar, ki je takoj izstopala, je bila sinaptična povezanost,« je dejal dr. Praticò. Celovitost povezav med nevroni, znanimi kot sinapse, so se ohranile pri živalih, ki so prejemale oljčno olje. Ta skupina je pokazala tudi večjo aktivacijo avtofagije živčnih celic, ki je bila končno odgovorna za zmanjšanje ravni amiloidnih plakov. Ista ekipa raziskovalcev je prav tako želela vedeti, ali oljčno olje vpliva tudi na čas nastopa bolezni. Želeli so ugotoviti, ali se zaradi tega zdravega olja bolezen pojavi kasneje.

Oljčno olje za zdravje

Dodajte oljčno olje v svojo prehrano

Bistveno je torej, da oljčno olje dnevno dodate v svojo prehrano. Odlično se poda k raznovrstnim jedem in obogati tudi okus solate. Ni priporočljivo, da ga uporabljate v kuhi ali peki, saj s toplotno obdelavo izgubi svoje koristne lastnosti. Kuhajte in pecite raje z avokadovim, kokosovim oljem ali z maslom. Dobro je, če olje kombinirate z zelenjavo, saj bo zaradi olja absorbcija vitaminov in mineralov veliko boljša.

Ne izboljšuje pa le kognitivnega delovanja možganov, temveč krepi celo telo. Vsebuje namreč veliko polifenolov in mononenasičenih maščobnih kislin, ki so ključni za zdravje srca in normalen nivo krvnega tlaka. To dragoceno olje zmanjšuje tudi tveganje za nastanek možganske kapi ter poskrbi za normalno raven holesterola in sladkorja v krvi. Ekstra deviško oljčno olje vsebuje veliko antioksidantov, zaradi katerih ima protivneten učinek, bori pa se tudi proti rakavim celicam. Izboljšuje tudi pretok krvi, s čimer se krepi in zdravi celo telo.

Oljčno olje vsebuje koristne maščobe

Maščobne kisline, ki jih vsebuje, zmanjšujejo tveganje za nastanek diabetesa tipa 2. Te maščobe namreč pomagajo stabilizirati raven sladkorja v krvi. Oljčno olje nas tudi hitro nasiti, zaradi česar bomo po vsej verjetnosti pojedli manj sladkorja in ogljikovih hidratov, ki višajo raven sladkorja v krvi in telesno težo. Pomaga pa tudi uravnovesiti hormone. Zaradi svojih lastnosti se poviša proizvodnja srečnih hormonov, serotonina in dopamina, s čimer se izboljša tudi razpoloženje.

- Oglas -

Oljčno olje je nepogrešljivo in vsestransko uporabno tudi pri lepotnih ritualih.

Kozmetični pripravki

Odstranjevalec ličil

Če pri sebi nimate odstranjevalca ličil, lahko uporabite oljčno olje, ki bo ličila uspešno odstranilo, pri tem pa ne bo mašilo por, temveč bo kožo nahranilo in navlažilo.

Oljčno olje izboljšuje stanje las

Oljčno olje lase nahrani tako od znotraj kot od zunaj. Z uživanjem oljčnega olja lasem namreč zagotovite veliko dobrih hranil, če pa ga nanesete na lase, pa lase nahranite od zunaj. Naredite si masko iz oljčnega olja, zaradi katere bodo lasje krepki, sijoči in zdravi. Z oljem lahko navlažite tudi presuho lasišče.

Izboljšuje videz kože

Nanos oljčnega olja bo na kožo deloval blagodejno. Zaradi olja bo koža navlažena in nahranjena. Antioksidanti, ki se nahajajo v olju, bodo poskrbeli, da bo koža izgledala sveža in mlajša. Polifenoli in vitamin E bodo kožo polepšali in izboljšali.

Pomirja kožo

Oljčno olje deluje pomirjevalno prav zaradi svojih protivnetnih lastnosti. Na razdraženo kožo nanesite olje, ki bo kožo pomirilo in pozdravilo.

Čisti kožo

Naredite si domačo masko iz oljčnega olja in kavne usedline in kožo očistite in nahranite. Po taki maski bo koža voljna in mehka.

Izberite ekološko pridelano hladno stiskano oljčno olje.

Preberite tudi: Alzheimerjeva bolezen: Ali jo lahko preprečimo?

.

NAJNOVEJŠE