Zdravje & prehranaKlopi - Kako se lahko tudi naravno zaščitimo?

Klopi – Kako se lahko tudi naravno zaščitimo?

MORDA VAS ZANIMA

Slovenija sodi med države, kjer obstaja visoka verjetnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prinašajo klopi. Tako majhni, pa tako nevarni; na nas prežijo na vsakem koraku. Klopi so človeku nevarna bitja, saj so lahko okuženi z bakterijami in virusi, ki jih na posameznika prenesejo s sesanjem krvi. Čakajo nas predvsem v gozdni podrasti, v grmovjih, v travi na vrhu travne biljke. Ko gre gostitelj mimo, ga zaznajo s kemoreceptorji in se nanj hitro prisesajo. Tako lahko klop na človeka prenese bakterije in viruse. Nevarnost okužbe je predvsem od februarja do novembra, ko so zunanje razmere klopom ugodnejše in ko so klopi aktivni.

Sezona klopov

Klopi prenašajo bolezni kot sta borelioza in klopni meningitis

- Oglas -

Najpogostejši bolezni v Sloveniji sta lymska borelioza, ki jo povzročabakterija Borellia burgdoferi ter klopni meningoencefalitis (meningitis), ki ga povzroča virus.Borelioza je infekcijska bolezen, kjer je med prvimi bolezenskimi znaki opaziti rdeč krog na koži. Pojavi se namreč izpuščaj pravilne okrogle oblike s temnejšim robom in rdečkasto notranjostjo. Kasneje se pojavijo gripi podobni znaki; glavobol, povišana telesna temperature, utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih. Pojavijo se lahko tudi nevrološke težave, med katerimi je najpogostejše vnetje možganskih ovojnic, enostranska paralizo obraznega živca, slabšo moč v okončinah in križu, mravljinčenje ter spremembe v razpoloženju.

»V Sloveniji je Lymska borelioza najpogostejša infekcijska bolezen, ki jo prenašajo klopi. Letno beležimo od 3000 do 7000 zbolelih. Obolevajo ljudje vseh starosti, največ obolelih je starih med 35 in 65 let. Bolezen se pojavlja sezonsko, največ obolenj je poleti, od maja do oktobra in se pojavlja po vsej Sloveniji,« sporočajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

Klopni meningoencefalitis je resno virusno vnetje osrednjega živčevja. Prvi simptomi so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol in povišana telesna temperatura. Bolezen lahko pusti hude posledice, tudi motnje zavesti, zbranosti, ohromitev, depresijo ter motnje v delovanju avtonomnega živčevja. Redko tudi smrt.

Klopi

Nasveti za zaščito pred klopi

Klop je torej žival, ki na nas lahko prenese bolezni. Določenim se lahko izognemo s cepljenjem, najbolje pa je, da delujemo preventivno, torej tako, da klopom in s tem morebitnim obolenjem sploh ne damo možnosti. Kaj odganja klope?

Repelenti

- Oglas -

Klope odganjajo za to namenjeni repelenti. Le-ti sicer vsebujejo tudi nam nevarne spojine, zato se jih mnogi izogibajo. Morda je bolje poiskati človeku bolj naravne in varne rešitve.

Oblačila

Ko se gibamo v naravi, imejmo na sebi svetle dolge hlače in rokave – tako bomo z oblačili zaščitili kožo s fizično prepreko. Na svetlih oblačilih bomo klopa opazili hitreje kot na temnih. Hlače zataknite za nogavice in majico za hlače. Oblecimo svetla in dolga oblačila: z dolgimi oblačili zaščitite golo kožo in tako ustvarite fizično prepreko. Na svetlih oblačilih bo klop hitreje viden, kot na temnih, zato ga boste lahko odstranili, še preden se prebije do kože.

Naravne vonjave, ki jih klopi ne prenesejo

Proti klopom lahko uporabite vonjave, ki jih ne prenesejo. Zanimivo je že dejstvo, da klopov na iglavcih ne boste našli, saj jih moti vonj eteričnega olja, ki obdaja iglice. To nam pove, da se na tak način lahko zaščitimo tudi sami, z naravnimi sredstvi, ki pa jih moramo nanašati pogosteje, zato je priporočljivo, če jih nosimo kar s seboj.

Zaščita pred klopi

Citrusi

Če boste dišali po citrusih, se vam bodo klopi izognili. Kako naredite domač repelent? V vodi skuhajte narezane agrume (limono, pomarančo, limeto, grenivko). Ohlajeno mešanico nalijte v novo oz. očiščeno razpršilno stekleničko, ki jo lahko uporabite, preden greste v naravo.

Neem

Neem je rastlina, ki je vse bolj priljubljena. Ne le, da ima vrsto zdravilnih učinkov na naše zdravje, temveč je tudi naravni insekticid.

Dalmatinski bolhač

Dalmatinski bolhač je rastlina, ki jo v Dalmaciji že stoletja uporabljajo proti klopom in je najbolj znani naravni insekticid.

Eterična olja – zelišča

Eterična olja imajo super lastnosti, vendar so močno koncetrirana, zato so v nerazredčeni obliki lahko škodljiva. Uporabljajmo jih pravilno in previdno.

- Oglas -

Klope odganjajo tudi eterična olja oz. rastlinski izvlečki:

  • eterično olje limonske trave;
  • eterično olje evkaliptusa;
  • eterično olje poprove mete;
  • eterično olje čajevca;
  • rastlinski izvleček cimeta;
  • rastlinski izvleček geranije;
  • rastlinski izvleček bazilike;
  • rastlinski izvleček sivke.

Parfumi

Tudi navadne, kupljene dišave oz. parfumske vode, naj bi klope odbijale, vendar na to karto ni najbolje staviti.

Kis

Pravijo, da klope odganja tudi vonj po kisu. Uporabite beli kis, s katerim se namažite po koži. Ne marajo niti jabolčnega kisa.

Česen

Odganjal naj bi tudi vonj česna.

Dobra volja in pozitiva

Po nekaterih izročilih klope privlačijo negativne misli, strah, skrbi in negativna čustva. V gozd pojdite nasmejani in dobri volje, da boste klope odgnali.

Po vrnitvi domov

Ko se vrnemo domov, dobro in skrbno preglejmo oblačila. Preveriti moramo, da nismo klopa prinesli domov in s tem ogrozili še ostale člane in hišne ljubljenčke. Oblačila postavite na sončno mesto, to bo klope zagotovo odgnalo. Sicer se jih ne boste znebili niti s pranjem oblačila v pralnem stroju – pravijo, da klopi tudi to preživijo. Natančno moramo pregledati tudi svoje telo. Oprhajte se – klopa, ki se še ni pritrdil na kožo, bo voda odplaknila. S samopregledovanjem nadaljujemo tudi v nekaj dneh po vrnitvi iz narave.

Preberite tudi:

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×