0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaKožni izrastki oz. fibromi - Kako jih varno odstraniti z jodom?

Kožni izrastki oz. fibromi – Kako jih varno odstraniti z jodom?

MORDA VAS ZANIMA

Kožni izrastki oz. fibromi so nenevarni, le estetko moteči. So majhni, neobarvani oz. v kožni barvi in ‘visijo’ s kože. S starostjo se število izrastkov veča. Pogosto so vzrok za zaskrbljenost, saj je včasih težko ločiti med nenevarnimi in nevarnimi kožnimi znamenji. Svoje telo je treba redno pregledovati in spremljati spremembe na koži. Ko opazite sumljive spremembe, opravite dermatološki pregled. Prepričati se morate, da izrastki niso nevarni. Fibrome najpogosteje najdemo na predelu obraza, vratu, pod dojkami, pod pazduho in v predelu dimelj.

- Oglas -

Moteči kožni izrastki – fibromi

Kožni izrastki ali fribromi so benigni in nerakavi; so neškodljivi in ne povzročajo bolečin, a so za mnoge zelo moteči. Ne smete jih odrgati, ker lahko s tem okužite ali dražite kožo. Če ga boste poskušali odtrgati, boste povzročili krvavitev, bolečino in nelagodje ter celo ustvarili brazgotino. O odstranitvi se posvetujte s strokovnjakom, lahko pa poskusite z domačimi pripravki. Če iščete varno sredstvo, je jod najboljša izbira. Prve rezultate boste videli že po nekaj dneh uporabe.

Je jod ustrezen za izrastke?

Dolgo se je razpravljalo, ali je jod dober za kožne izrastke ali ne. Sedaj velja, da je jod lahko ustrezno in varno sredstvo za odstranjevanje nenevarnih kožnih izrastkov, saj ima tudi antiseptičen učinek. Jod je treba nanesti na izrastek dvakrat dnevno. Jod povzroči, da se kožne celice varno odcepijo.

Jodova tinktura vsebuje jod, kalijev jodid, etanol in vodo. Ima močno protimikrobno delovanje, zato se uporablja tudi za dezinfekcijo manjših ran in odrgnin na koži ter za razkuževanje pred injiciranjem in kirurškimi posegi.

- Oglas -

Potrebujete:

  • Jodovo tinkturo;
  • kapalko za nanos jodove tinkture na kožo;
  • povoj.

Kapalko napolnite z jodom. Jod nanesite na izrastek in področje poveznite s povojem. Joda ne nanašajte na predel zdrave kože. Da bi se temu izognili, namažite kožo okoli izrastka s kokosovim oljem. S čim še lahko poskusite?

Olje čajevca

Poskusite lahko tudi z eteričnim oljem čajevca, katerega nekaj kapljic kanete na vatno blazinico ali vatirano paličico. Nanesite na izrastek za nekaj minut in to ponovite trikrat dnevno. Olja ne uporabljajte na zdravi koži in še posebej ne okoli oči.

Jabolčni kis

Na vatno blazinico nanesite jabolčni kis, nato pa namažite izrastek in pustite za deset minut trikrat dnevno in izrastek bo počasi odpadel.

Dermatologi fibrome sicer odstranjujejo s krioterapijo (tekoči dušik), z električnim šokom in z energijo radijskih valov (radiofrekvenčna ablacija).

- Oglas -

Preberite tudi: Čajevec in olje čajevca ter njune zdravilne učinkovine

.

NAJNOVEJŠE