0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOkužba sečil: 8 naravnih možnosti za lajšanje simptomov

Okužba sečil: 8 naravnih možnosti za lajšanje simptomov

MORDA VAS ZANIMA

Okužba sečil je zelo pogosta težava, posebno pri ženskah. Z njo se najmanj enkrat v življenju sreča več kot polovica žensk. Nemalokrat gre za ponavljajoče se težave, kar je zelo neprijetno. Zaradi okužbe sečil se lahko namreč razvijejo hude bolečine. Večinoma je potrebna uporaba antibiotikov, pri blažjih oblikah okužb pa so lahko učinkovite tudi naravne metode (nekatere od njih se lahko uporabljajo tudi v kombinaciji z antibiotiki, vendar je dobro, da se pred tovrstnim kombiniranjem posvetujete z zdravnikom).

- Oglas -

1. D-manoza

D-manoza je naravni sladkor, ki ga lahko najdemo v brusnicah in v nekaterih drugih živilih (paradižnik, borovnice, pomaranče ipd.). Gre za enostavni sladkor, ki je lahko med drugim zelo koristen pri preprečevanju bakterijskih okužb sečil in kot pomoč pri blaženju simptomov okužbe. D-manoza je posebno učinkovita v boju z bakterijo E. coli. Sladkor namreč privlači omenjeno bakterijo, nato pa jo prekrije. Telo lahko bakterijo tako odplakne z urinom. Bakterija posledično ne more napasti mehurja. D-manoza je običajno na voljo kot prah ali v obliki kapsul. Uporablja se lahko preventivno (D-manoza bo občutno zmanjšala tveganje za ponavljajoče se okužbe sečil), uporabljati pa jo lahko začnete tudi ob prvih znakih okužbe.

2. Izvleček iz pečk grenivke

V pečkah grenivk se skrivajo snovi, ki lahko ustvarijo kislo okolje, v katerem bakterije zelo težko preživijo. Izvleček iz pečk grenivke je lahko zato zelo učinkovita naravna pomoč pri premagovanju najrazličnejših bakterijskih okužb, vključno z bakterijskimi okužbami mehurja oziroma sečil.

3. Brusnični sok

Verjetno najbolj znana in priljubljena naravna metoda za spopadanje z okužbo sečil je pitje brusničnega soka in uporaba drugih pripravkov iz brusnic (kapsule ipd.). Učinkovitost brusnic pri premagovanju okužb sečil ni potrjena samo z anekdotičnimi dokazi, ampak tudi z znanstvenimi študijami. V brusnicah lahko namreč najdemo snovi, ki poskrbijo za to, da se bakterija E. coli precej težje oprime sten mehurja. Telo jo tako lažje odstrani, kar pomeni, da bo premagovanje okužbe precej hitrejše in uspešnejše.

- Oglas -

4. Vednozeleni gornik

Vednozeleni gornik – rastlina znanstvenim imenom Arctostaphylos uva-ursi – se uporablja za pripravo »ursi čaja«, ki se pogosto priporoča pri blagih oblikah vnetja sečil. V boju z okužbo so zelo koristni tanini v čaju, nato pa je tu še arbutin, ki se lahko pohvali z antiseptičnim delovanjem. Upoštevajte, da se čaj ne sme uživati med nosečnostjo in da ni primeren za osebe z boleznimi ledvic.

5. Slezove korenine

V koreninah sleza lahko najdemo snovi, ki spadajo med demulcente. V Slovenskem medicinskem slovarju je demulcent opredeljen kot želatinasta snov, ki naredi na vneti sluznici žrela ali prebavil zaščitno oblogo in pri vzdraženi žrelni sluznici blaži kašelj (je v čajih in sirupih, pripravljenih iz zdravilnih zelišč, kot so slez, slezenovec, trpotec, sladka koreninica)«. Decmulcenti lahko ustvarijo tudi zaščitno oblogo v notranjosti mehurja, kar poskrbi za ublažitev neprijetnih simptomov, ki spremljajo vnetje sečil.

6. Koruzni laski

Laski, ki obdajajo stroke koruze, se običajno zavržejo, vendar jih je vsekakor vredno prihraniti. Čaj, pripravljen iz koruznih laskov, je namreč koristen pri različnih zdravstvenih težavah. Med drugim lahko pomaga pri blažjih oblikah okužbe sečil, saj gre za diuretik, ki pospeši izločanje škodljivih snovi in patogenih mikroorganizmov.

7. Njivska preslica

Podobno kot v koruznih laskih lahko tudi v njivski preslici najdemo snovi z diuretičnim delovanjem. Tako lahko tudi čaj iz njivske preslice prispeva k hitrejšemu premagovanju okužbe sečil. Njivska preslica je obenem bogata s flavonoidi. Gre za pomembno skupino antioksidantov, ki pomagajo preprečiti resnejšo škodo zaradi okužbe.

- Oglas -

8. Probiotiki

Koristne bakterije, ki se skrivajo v fermentiranih živilih in napitkih (kislo zelje, kimči, kombuča itn.), pomagajo pri ponovni vzpostavitvi mikrobiomskega ravnovesja. Patogene bakterije lahko posledično povzročijo precej manj škode.

.

NAJNOVEJŠE