0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlinePlahtica – Zdravilna in čudežna zaveznica žensk

Plahtica – Zdravilna in čudežna zaveznica žensk

MORDA VAS ZANIMA

Plahtica (Alchemilla vulgaris) je trajnica in zelo razširjeno zelišče. Je avtohtona rastlina, ki jo bomo večinoma srečali na kakšnem pohodu po hribih, saj v naravi raste nad 800 m nadmorske višine. Njena vsestranskost in pozitivni učinki so tako številni, da si jo boste zaželeli imeti v svoji shrambi vedno na zalogi.

- Oglas -

Zeliščar Milan Kalan in biologinja ter strokovnjakinja za uporabo užitnih divjih rastlin Andreja Papež Kristanc sta nam predstavila, kako zelo koristna in vsestranska je plahtica. Z nami pa sta delila še nekaj receptov, s katerimi si bomo lahko okrepili zdravje. Plahtico večinoma poznamo kot rešilno bilko, ki nam v obliki čaja pomaga pri menstrualnih krčih, a je izredno koristna še za številne druge tegobe. Ponuja nam pester izbor pripravkov, ki jih lahko pripravimo doma in jih uporabimo, ko potrebujemo rešitev za kakšno težavo.

Nabiranje in skladiščenje

Pri plahtici so uporabni in užitni listi in cvetovi. Uporabljamo sveže ali posušene dele rastline. Cveti z zeleno rumenimi cvetovi, od maja do avgusta. Raste v planinah in gorah, zato bodimo nanjo pozorni, ko hodimo po travnikih in pašnikih. Lahko pa jo poskusimo gojiti tudi na svojem vrtu, saj je zelo nezahtevna rastlina in uspeva tudi na nižje ležečih krajih. Za nabiranje cvetoče plahtice se odločimo vedno v suhem vremenu, nato zelišče posušimo v senci, na prepihu, in dobro posušeno shranimo v suh prostor.

Navadna Plahtica

Koristni učinki plahtice

1. Odpravlja boleče, neredne in izostale menstruacije

- Oglas -

Plahtica je izredno učinkovita pri izboljšanju menstrualnih težav. Nekaj dni pred začetkom menstruacije in v prvih dneh se velikokrat pojavijo menstrualni krči, tudi glavobol in slabost. Težave lahko omilimo ali celo odpravimo. Milan Kalan vsem, ki se srečujejo z bolečimi menstruacijami, svetuje 3-tedensko kuro, ki jo naredimo s plahtico. S kuro lahko pričnemo kadarkoli. Tri tedne zapored si trikrat dnevno pripravimo svež čaj iz plahtice. Nato naredimo pavzo. Peti dan pred predvidenim začetkom menstruacije pa s kuro ponovno pričnimo in jo končajmo drugi dan menstrualnega cikla. Postopek po potrebi ponovimo nekaj ciklov zapored in izboljšanje bi moralo biti opazno.

2. Pomaga odpraviti beli tok

Zdravljenja belega toka se lahko lotimo tudi na naraven način. V ta namen skuhamo čaj iz plahtice in tekom dneva spijemo do tri skodelice čaja.

3. Preprečuje nastajanje cist na jajčnikih in maternici

- Oglas -

Pitje čaja pripomore k preprečevanju nastajanja cist na jajčnikih in maternici. V nekaterih primerih jih lahko s čajem iz plahtice tudi zmanjšamo ali celo odpravimo.

4. Omili prehlad in zniža vročino

5. Omili simptome revme

6. Zmanjšuje vnetja in celi rane

Čaj iz plahtice je odličen pripomoček za zmanjševanje vnetij in celjenje ran. Z njim lahko splakujemo rane na koži ali celo vnete dlesni in afte v ustih. S tem bomo pospešili celjenje in omilili ter zaustavili morebitno gnojenje rane. Celo pri opeklinah nam bo v veliko pomoč. Spirajmo jih z intenzivnejšim čajem iz plahtice, da pospešimo obnovo in celjenje kože.

7. Blagodejno deluje pri obolenjih želodca in črevesja

8. Pomaga pri napihnjenosti

9. Odpravlja drisko

Čaj plahtice je resnično vsestranski. V primeru prebavnih težav, ko se pojavi driska, jo s pitjem čaja iz plahtice lahko ustavimo.

10. Izboljšuje slabokrvnost

11. Blagodejno vpliva na aknasto kožo

V primeru nečiste kože, razširjenih por in aken si lahko iz listov plahtice pripravimo parno kopel. Ob rednem izvajanju parne kopeli bomo opazili zmanjšanje por in izboljšanje stanja aken. Umirila se bo razdražena in vneta koža, zato se bo tudi stanje z aknami postopoma izboljšalo.

12. Upočasni staranje kože

13.  Zadržuje razvoj sladkorne bolezni

14. Deluje proti poapnenju žil

Recepti

Intenzivni čaj iz plahtice

Čaj iz same plahtice je intenzivnejši in ga uživamo ob močnejših menstrualnih krčih ali drugih večjih težavah. Prav tako ta recept upoštevamo, kadar se odločimo narediti 3-tedensko kuro v primeru močnejših menstrualnih krčev.

Sestavine:

 • 1 žlička posušene plahtice
 • voda

Postopek:

Čaj iz plahtice pripravimo tako, da žličko posušenega zelišča poparimo s segreto vodo (250 ml), pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Nato odcedimo in ohlajeno, nesladkano pijemo po požirkih.

Mešani čaj s plahtico

Mešani čaj z zelišči in plahtico je manj intenziven, a kljub temu zelo učinkovit, tudi zaradi ostalih dodanih zdravilnih zelišč. Predvsem pa vam bo morda prijetnejšega okusa in vam bo zaradi tega bolj prijal.

Sestavine:

 • plahtica (cvetje, listje, 40 %)
 • rman (cvetoče zelišče, 30 %)
 • bela (lahko tudi rožnato cvetoča) mrtva kopriva (20 %)
 • melisa (10 %)

Postopek:

Poparek pripravimo tako, da 2 do 3 žličke mešanice zelišč prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo pokrito stati pet minut. Nato čaj precedimo in popijemo.

Recept za Čaj iz plahticet

Intenzivni čaj za spiranje ran

Sestavine:

 • 1 žlička posušene plahtice
 • voda

Postopek:

Čaj za izpiranje ran pripravimo tako, da žličko posušenega zelišča poparimo s segreto vodo (250 ml), pokrijemo in pustimo stati malce dlje, kot bi ga pustili za pitje čaja. Počakamo 20 do 25 minut. Nato odcedimo, ohladimo in s tem spiramo rano. 

Juha iz plahtice

Sestavine (za 4 osebe):

 • 2 pesti čim manjših listov plahtice
 • 3 gomolji krompirja
 • 1 manjša čebula
 • olivno olje
 • muškatni orešček
 • voda
 • sol

Postopek:

Na olivnem olju prepražimo drobno zrezano čebulo. Dodamo na majhne kocke narezan krompir in zalijemo z litrom vode. Dodamo cele liste plahtic in kuhamo do mehkega. Na koncu še solimo in po želji začinimo z muškatnim oreščkom. Postrežemo.

Plahtica kot priloga

Sestavine:

 • 4 pesti mladih listov plahtice
 • 2 pesti kopriv
 • sol
 • maslo

Postopek:

Liste plahtice in kopriv nežni speremo in jih do mehkega prevremo v vodi. Nato jih narežemo, prepražimo na maslu in posolimo po okusu. Kot prilogo dodamo h glavni jedi.

Plahtica v solati

Mladi listi plahtice so zelo okusni. Za popestritev jih lahko uporabimo tudi v solati. Enostavno jih naberemo, nežno speremo in dodamo med solato, ki smo jo izbrali za naš obrok.

Žganje s plahtico

Sestavine:

 • cvetoči poganjki plahtice (po želji lahko damo tudi liste)
 • domače žganje
 • voda

Postopek:

S svežimi poganjki do vrha napolnimo steklenico s širokim vratom (zelišča ne tlačimo). Zalijemo z domačim žganjem in zaprto steklenico pustimo na senčnem mestu sobne temperature 2 do 3 tedne. Vsak dan jo pretresemo. Nato tekočino precedimo in ji na liter dodamo 1 dl vode. Plahtico odstranimo, lahko pa v steklenici pustimo kakšen cvetoč poganjek za okras. V primeru želodčnih težav lahko spijemo šilce tega žganja pred jedjo.

Dezodorant v pršilu iz plahtice

Dezodorant v pršilu

Sestavine:

 • plahtica (cvetoči poganjki in listi)
 • lipa (cvetje)
 • hrast (listi)

Postopek:

Potrebujemo mešanico svežih ali suhih rastlin v enakem razmerju. Skodelico rastlin prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 12 ur. Nato precedimo in na 100 ml tekočine dodamo 15 do 20 ml 70-% alkohola. Mešanico natočimo v posodico s pršilom. Uporabljamo namesto kupljenega dezodoranta. Preden se oblečemo, počakamo, da se pazduha posuši, da se nam oblačilo ne bi zabarvalo.

Naravni tonik

Plahtica sama proizvaja kapljice, ki jih izločijo listi rastline po svojih robovih. Kadar rastlino srečamo v naravi, si lahko z njimi osvežimo obraz. V kolikor imamo plahtico doma na vrtu, še bolje. Tako imamo naravni tonik vsak dan pri roki.

.

NAJNOVEJŠE