0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastline3 zeliščni čaji, ki pomagajo pri okužbi sečil

3 zeliščni čaji, ki pomagajo pri okužbi sečil

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da so brusnični pripravki odlična naravna pomoč pri zdravljenju in preprečevanju vnetja mehurja oziroma okužbe sečil. Vendar brusnice niso edino, kar lahko pomaga. Če se pogosto spopadate z okužbami sečil, imate na voljo tudi precej zelišč, s katerimi lahko zmanjšate tveganje za ponavljanje tovrstnih težav. Obenem pa gre za zelišča, ki so koristna tudi za hitrejše premagovanje okužb oziroma za ublažitev neprijetnih simptomov.

- Oglas -

V nadaljevanju vas čakajo recepti za tri zeliščne čaje, ki so posebno koristni pri spopadanju z okužbo sečil …

1. Čaj iz slezovih korenin

V slezovih koreninah je mogoče najti snovi z močnim protibakterijskim delovanjem. Čaj, pripravljen iz teh korenin, je zato kot nalašč za hitrejše premagovanje bakterijske okužbe sečil. Napitek bo pripomogel k zajezitvi razmnoževanja škodljivih bakterij, obenem pa po poskrbel za pomiritev urinarnega trakta. Poleg tega gre za odličen naravni diuretik, ki spodbuja pretok urina, kar prav tako prispeva k protibakterijskim učinkom, saj se s pogostejšim uriniranjem telo lažje znebi bakterij, ki so krive za okužbo.

Za pripravo čaja potrebujete 1 žlico posušenih slezovih korenin (če boste uporabljali sveže korenine, količino povečajte na 2 žlici) in 250 mililitrov vode.

- Oglas -

Vodo zavrite, nato pa jo prelijte po nasekljanih slezovih koreninah. Počakajte približno 10 minut in tekočino precedite. Če se spopadate z bakterijsko okužbo sečil, si napitek pripravite od dvakrat do trikrat dnevno.

2. Čaj iz njivske preslice in regrata

Njivska preslica je bogata s tanini, ki lahko ublažijo otekanje vnetega tkiva. Rastlina je obenem koristna za odstranjevanje bakterij in strupenih snovi iz sečil, saj spodbuja nastajanje in pretok urina. Dodatna odlika njivske preslice pa so flavonoidi. Ti so med drugim koristni za ublažitev krčev, ki pogosto spremljajo bakterijske okužbe sečil.

Za piko na i poskrbi regrat. Tudi regratovi listi namreč vsebujejo snovi z diuretičnim učinkom.

Za pripravo čaja potrebujete 1 žličko posušene njivske preslice in 1 žličko posušenih regratovih listov. Čajno mešanico prelijte z 250 mililitri vrele vode. Počakajte 10 minut, precedite in popijte. Čaj iz njivske preslice in regrata si pripravite dvakrat dnevno.

3. Čaj iz mete, ingverja in brinovih jagod

Zelo močan napitek za uspešnejše premagovanje in preprečevanje okužb sečil je mogoče pripraviti tudi iz mete, brinovih jagod in ingverja. Tako meta kot ingver alkalizirata urin. Posledično bo pekoč občutek med uriniranjem, ki velja za enega od najpogostejših simptomov bakterijske okužbe sečil, precej manj izrazit. Ingver pa je obenem znan po impresivnem protivnetnem učinkovanju.

- Oglas -

Kot omenjeno, boste za pripravo napitka potrebovali tudi brinove jagode. Te so koristne predvsem zaradi diuretičnih učinkov. Spodbujajo torej uriniranje in s tem izločanje bakterij, poleg tega pa ublažijo neprijetne občutke med uriniranjem (bakterijska okužba sečil se pogosto kaže v obliki težav med uriniranjem; čeprav imate večino časa občutek, da vas tišči na malo potrebo, lahko nato iz sebe iztisnete le nekaj kapljic, vse skupaj pa, kot omenjeno, spremlja pekoč občutek).

Za pripravo 1 litra napitka potrebujete 1 žlico suhih brinovih jagod, 1/3 skodelice svežih lističev mete in 1 žlico sveže naribanega ingverja.

Metine lističe operite in jih nasekljajte na manjše koščke, ki jih nato stresite v kozico. Dodajte še suhe brinove jagode ter olupljen in nariban ingver. Nato prilijte vodo in jo zavrite.

Ko voda zavre, zmanjšajte temperaturo in mešanico počasi segrevajte še približno 8 minut. Mešanico na koncu precedite ter po želji dodajte še nekaj žlic sveže iztisnjenega limoninega soka in sladilo po izbiri. Napitek si pripravite od dvakrat do trikrat dnevno.

.

NAJNOVEJŠE