0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliZnanstveniki bodo v 4 letih reinkarnirali mamuta

Znanstveniki bodo v 4 letih reinkarnirali mamuta

MORDA VAS ZANIMA

Velikih mamutov morda že čez 4 leta ne bomo več lahko gledali v zgodovinskih knjigah, ampak si jih bomo lahko ogledali v živo.

- Oglas -

Znanstveniki si namreč prizadevajo, da bi proces reinkarniranja te velike živali iz ledene dobe izvedli že v roku štirih let.

Novico o vrnitvi mamuta je sporočilo biotehnološko podjetje Colossal, ki trenutno dela na svojem projektu reinkarnacija od leta 2021.

Lani je podjetje prejelo dodatna zagonska sredstva v vrednosti 60 milijonov dolarjev za ‘prvo serijo’ mamutov, kar jim bodo pomagala nadaljevati z delom genskega urejanja, ki je potrebno za oživitev živali.

- Oglas -

Mamuta nameravajo ponovno uvesti v podoben ekosistem, v katerem je živel pred izumrtjem. Po njihobih navedbah naj bi to lahko pomagalo Zemlji danes, ko se bori proti podnebnim spremembam, saj ima mamut ogromne vzorce migracij, ki bodo pomagali izboljšati arktični ekosistem. Prvotni načrt je bil sicer ponovno uvesti živali v Sibirijo, vendar v luči trenutnih razmer na območju Rusije, se je strategija spremenila.

DNK volnenega mamuta je 99,6-odstotno kompatibilna z azijskim slonom, zato verjamejo, da ga lahko velikana reinkarnirajo. Žival bodo oživeli z urejanjem genov, ki bodo uporabljeni za ustvarjanje mamutovega zarodka. Ta zarodek bodo nato vsadili v samico afriškega slona, ki bo delovala kot nadomestna mati. Strokovnjaki sicer poudarjajo, da nova žival morda ni natančno biološko ujemanje tistega mamuta, ki je v času ledene dobe lomastil po velikih prostranstvih Sibirije, temveč hibrid. “Žival bo verjetno na mraz odpornen slon, z vsemi temeljnimi biološkimi lastnostmi volnenega mamuta,” so pojasnili. “Najpomembneje pa je, da bo lahko naselil isti ekosistem, ki ga je prej opustil izumrtje mamuta,” še dodajajo.

.

NAJNOVEJŠE