0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastKako se lahko nekateri poberejo po vsakem padcu? Prepoznamo jih po teh...

Kako se lahko nekateri poberejo po vsakem padcu? Prepoznamo jih po teh 7 lastnostih.

MORDA VAS ZANIMA

Ali vas bo življenje prej ali slej zlomilo ali se boste znali spopasti z izzivi in najti moč celo v situacijah, ki se zdijo na prvi pogled brezizhodne? Preverite, katere so tiste ključne lastnosti resnično močnih oseb, ki jih ne presenetijo niti najzahtevnejše ovire …

- Oglas -

1. Sprejemanje realnosti v neolepšani obliki

Beg pred realnostjo se zdi pogosto precej prikladna možnost, toda dolgoročno si lahko s tem nakopljete precej težav. Zatiskanje oči pred dejstvi se lahko odrazi v različnih oblikah (izogibanje natančnemu spremljanju porabe denarja, zloraba substanc itn.), pri čemer so lahko nekatere oblike seveda precej nevarnejše od drugih. Toda tudi najbolj nedolžna oblika bega pred realnostjo je lahko škodljiva, saj s tem zgolj odlagate neizogibno. Resnično močne osebe se soočijo z dejstvi, saj vedo, da bodo imele tako na voljo več časa za reševanje težav.

2. Sposobnost iskanja ravnovesja med čustvi in razumom

Močne osebe svojih odločitev ne sprejemajo samo na podlagi čustev. Zavedajo se namreč, da so odločitve, ki jih usmerjajo izključno čustva, običajno slabe odločitve, saj so pretirano impulzivne. Vendar pa to nikakor ne pomeni, da močne osebe svoja čustva povsem potlačijo. Ena od pomembnih kvalitet močnih oseb je prav to, da znajo poiskati optimalno ravnovesje med razumom in čustvi.

3. Sprejemanje odgovornosti za lastne napake

Nihče ni popoln – in psihično močne, stabilne osebe se tega zelo dobro zavedajo. Če naredijo napako, ne iščejo izgovorov. Namesto tega sprejmejo odgovornost in začnejo nemudoma iskati načine, kako vsaj deloma zmanjšati nastalo škodo. Gre torej za zelo pragmatične ljudi, ki svojo energijo usmerjajo k rešitvam. Obenem pa za ljudi, ki znajo prepoznati situacije, ki so nerešljive, in se z njimi pomiriti.

- Oglas -

4. Sposobnost osmišljanja negativnih dogodkov

Psihična moč ne pomeni, da morate popolnoma pozabiti na negativne dogodke iz preteklosti in svojo energijo usmerjati izključno v prihodnost. Pretirano ukvarjanje s tistim, kar je minilo, seveda ni produktivno, vendar je lahko škodljiva tudi popolna potlačitev preteklosti. Močne osebe poskušajo osmisliti negativne dogodke iz preteklosti. To ne pomeni, da morajo sprejeti naracijo o »višjem dobrem«; običajno gre preprosto za to, da poskušajo močne osebe negativne dogodke iz preteklosti dojemati kot priložnost za to, da se naučijo pomembne lekcije, ki jih lahko obvaruje pred ponavljanjem tovrstnih dogodkov.

5. Empatija (sposobnost vživljanja v tujo perspektivo)

Čustveno nezrele osebe so pogosto omejene izključno na lastno perspektivo. Vso energijo umerjajo v svoje težave, pri tem pa popolnoma zanemarijo dejstvo, da niso edina oseba na svetu, ki jo tarejo različne skrbi, negotovosti itn. Po drugi strani so psihično močne osebe zelo empatične; tudi ko trpijo, razumejo, da njihovo doživljanje najverjetneje ni povsem unikatno. Težke trenutke pogosto premagajo prav s tem, da poskušajo pomagati drugim.

6. Zavedanje, da je včasih nujno poiskati pomoč

Napačno bi bilo sklepati, da so psihično močne osebe popolnoma samozadostne. Nasprotno: gre za ljudi, ki se dobro zavedajo, da nihče ne more preživeti popolnoma sam. Če naletijo na težko premagljivo oviro in ocenijo, da izzivu ne bodo kos sami, hitro poiščejo pomoč, ne da bi ob tem občutili sram ali krivdo.

7. Prilagodljivost

Rutina je po eni strani zelo pomembna, toda obenem je nujno, da znamo tudi v okviru vsakodnevnih rutin ohraniti fleksibilnost. Če smo pretirano rigidni, nas namreč nenadne spremembe, ki zahtevajo precejšnje prilagoditve, vznemirijo precej bolj, kot bi nas sicer. Tako ni presenetljivo, da je ena od ključnih lastnosti psihično stabilnih, močnih oseb, ki se znajo pobrati celo po najtežjih preizkušnjah, prilagodljivost.

 

.

NAJNOVEJŠE