Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Zdravje & prehranaOkusna koleraba in recept za zdravo juho

Okusna koleraba in recept za zdravo juho

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav je koleraba kar nekaj časa veljala za hrano revnih, je tudi ta zelenjava izjemno koristna za naše zdravje, pa tudi nadvse okusna. Koleraba izvira iz Češke, jedo jo na Švedskem in seveda tudi v Sloveniji. Gre za križanca med repo in divjim zeljem. Ponavadi so belo-vijolične barve z rahlo oranžnim mesom. Uporablja za razne juhe, pireje, in ocvrte jedi, lahko pa tudi naribano v solati.

Koleraba

Koleraba in boj proti raku

- Oglas -

Koleraba vsebuje fitokemikalije, ki odpravljajo rakotvorne snovi v telesu in ščitijo jetra pred napadom škodljivih toksinov. Imajo tudi glukozinolate, ki preprečujejo nastanek tumorjev v telesu.

Vsebuje antioksidante

Koleraba vsebuje vitamin C, antioksidant, ki okrepi obrambne mehanizme in ustavi bolezni. Ker je koleraba križanec, vsebuje karotenoide, močno obarvane rastlinske pigmente, topne v maščobah. Ti so močni in učinkoviti antioksidanti, spodbujajo delovanje imunskega sistema, preprečujejo in zavirajo tvorbo nekaterih tumorjev, nekatere izmed 600 karotenoidov pa lahko naš organizem pretvori v vitamin A oz. retinol.

Prebava

Ima malo kalorij in izboljša presnovo, zato je koleraba odličen vir vlaknin, ki ohranjajo naš prebavni trakt in prebavo ter so pomembne za zdravje debelega črevesa. Glukozinolati , ki jih koleraba vsebuje naj bi pomagali tudi pri zaustavljanju različnih želodčnih bakterij.

RECEPT: Preprosta, zdrava kolerabina juha za 4 krožnike

  • 2 manjši na kocke narezani kolerabi
  • 1 veliko na kocke narezano korenje
  • 1l vode
  • peteršilj
  • čebula
  • sol ali vegeta

Popražimo čebulo in peteršilj, nato dodamo korenje ter kolerabo. Nekaj časa pražimo, solimo, zalijemo z vodo ter kuhamo približno uro in pol. Juha pride izjemno gosta, za še boljši okus pa zraven ponudimo kislo smetano. Dober tek!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×