Čeprav je koleraba kar nekaj časa veljala za hrano revnih, je tudi ta zelenjava izjemno koristna za naše zdravje, pa tudi nadvse okusna. Koleraba izvira iz Češke, jedo jo na Švedskem in seveda tudi v Sloveniji. Gre za križanca med repo in divjim zeljem. Ponavadi so belo-vijolične barve z rahlo oranžnim mesom. Uporablja za razne juhe, pireje, in ocvrte jedi, lahko pa tudi naribano v solati.

Koleraba

Koleraba in boj proti raku

Koleraba vsebuje fitokemikalije, ki odpravljajo rakotvorne snovi v telesu in ščitijo jetra pred napadom škodljivih toksinov. Imajo tudi glukozinolate, ki preprečujejo nastanek tumorjev v telesu.

Vsebuje antioksidante

Koleraba vsebuje vitamin C, antioksidant, ki okrepi obrambne mehanizme in ustavi bolezni. Ker je koleraba križanec, vsebuje karotenoide, močno obarvane rastlinske pigmente, topne v maščobah. Ti so močni in učinkoviti antioksidanti, spodbujajo delovanje imunskega sistema, preprečujejo in zavirajo tvorbo nekaterih tumorjev, nekatere izmed 600 karotenoidov pa lahko naš organizem pretvori v vitamin A oz. retinol.

Prebava

Ima malo kalorij in izboljša presnovo, zato je koleraba odličen vir vlaknin, ki ohranjajo naš prebavni trakt in prebavo ter so pomembne za zdravje debelega črevesa. Glukozinolati , ki jih koleraba vsebuje naj bi pomagali tudi pri zaustavljanju različnih želodčnih bakterij.

RECEPT: Preprosta, zdrava kolerabina juha za 4 krožnike

  • 2 manjši na kocke narezani kolerabi
  • 1 veliko na kocke narezano korenje
  • 1l vode
  • peteršilj
  • čebula
  • sol ali vegeta

Popražimo čebulo in peteršilj, nato dodamo korenje ter kolerabo. Nekaj časa pražimo, solimo, zalijemo z vodo ter kuhamo približno uro in pol. Juha pride izjemno gosta, za še boljši okus pa zraven ponudimo kislo smetano. Dober tek!