0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKoleraba prezrta zakladnica za naše zdravje

Koleraba prezrta zakladnica za naše zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav je koleraba kar nekaj časa veljala za hrano revnih, je tudi ta zelenjava izjemno koristna za naše zdravje, pa tudi nadvse okusna. Koleraba izvira iz Češke, jedo jo na Švedskem in seveda tudi v Sloveniji. Gre za križanca med repo in divjim zeljem. Ponavadi so belo-vijolične barve z rahlo oranžnim mesom. Uporablja za razne juhe, pireje, in ocvrte jedi, lahko pa tudi naribano v solati.

- Oglas -

Koleraba je pogostokrat prezrta kljub temu, da v sebi skriva pravo bogastvo antioksidantov in ostalih koristnih snovi. Dandanes zelo pogosto posegamo po super hrani, ki prihaja iz daljnih koncev sveta, pozabljamo pa na domače zaklade.

Koleraba ima kar nekaj koristnih lastnosti

Koleraba ima svoj značilen vonj in okus, ki ji ga dajejo njena eterična olja. Sladkoben okus ji dajejo ogljikovi hidrati, ki jih koleraba vsebuje skoraj toliko kot v krompir. Le-teh je veliko sladokorjev. Po količini vitaminov in mineralov koleraba sicer ne izstopa, ima pa surova mlada koleraba približno toliko vitamina C kot limone. Ss toplotno obdelavo se nekaj vitamona C izgubi, sicer ne tako veliko, kot pri nekaterih drugih rastlinah.

Surova koleraba ima okus podoben brokolijevemu steblu, le da je malo bolj pekoča – nekateri okus opisujejo kot mešanico brokolija in radiča. Ko je kuhana, je bolj sladka. Lahko jo narežete na kocke in jo prepražite ali pa jo narežite na palčke in popražite.

- Oglas -

Obstajajo bele, bledo zelene in vijolične kolerabe. Vse imajo kremasto belo notranjost. Listi so užitni in polni železa. Dodajte jih k solati ali jih prepražite skupaj s česnom.

Koleraba je bogat vir vlaknin, vitaminov B in C ter kalija. Zaradi visoke vsebnosti kalija pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Koleraba krepi imunski sistem, lahko pomaga pri zaprtju in odvajanju vode s telesa ter pri zniževanju holesterola. Skodelica surove kolerabe ima le 36 kalorij.

Koleraba na vrtu

Kako jo izbrati?

Izbirajte manjše kolerabe, takšne, ki izgledajo sveže. Tudi listi naj bodo sveži in zelene barve – nikar naj ne bodo uveli ali rumeni. Na otip bi morale biti čvrste, izogibajte se mehkejših plodov. Hranite jih v hladilniku, kjer bodo zdržale do pet dni. Pred uporabo olupite zunanji del.

Kako uporabiti kolerabo?

Obstaja cela paleta načinov, kako uporabiti to zanimivo zelenjavo. Lahko jeste surovo, kuhano, dušeno ali pečeno. Najbolj pogosto jo uporabljamo v juhah. Lahko pa jo na tanko narežete, položite na krožnik, pokapate z olivnim oljem, dodate malo soli in črnega popra. To je lahko manjši prigrizek ali predjed, recept pa lahko uporabite kot solatni preliv.

- Oglas -

Tanke rezine kolerabe bodo popestrile vašo solato z jabolki, endivijo in sirom, začinjeno z limoninim sokom. Po želji lahko dodate tudi gorčico.

Surovo kolerabo lahko uporabite kar namesto kruha ali krekerjev za pomakanje v omako.

Koleraba in boj proti raku

Koleraba vsebuje fitokemikalije, ki odpravljajo rakotvorne snovi v telesu in ščitijo jetra pred napadom škodljivih toksinov. Imajo tudi glukozinolate, ki preprečujejo nastanek tumorjev v telesu.

Vsebuje antioksidante

Koleraba vsebuje vitamin C, antioksidant, ki okrepi obrambne mehanizme in ustavi bolezni. Ker je koleraba križanec, vsebuje karotenoide, močno obarvane rastlinske pigmente, topne v maščobah. Ti so močni in učinkoviti antioksidanti, spodbujajo delovanje imunskega sistema, preprečujejo in zavirajo tvorbo nekaterih tumorjev, nekatere izmed 600 karotenoidov pa lahko naš organizem pretvori v vitamin A oz. retinol.

Prebava

Ima malo kalorij in izboljša presnovo, zato je koleraba odličen vir vlaknin, ki ohranjajo naš prebavni trakt in prebavo ter so pomembne za zdravje debelega črevesa. Glukozinolati , ki jih koleraba vsebuje naj bi pomagali tudi pri zaustavljanju različnih želodčnih bakterij.

RECEPT: Preprosta, zdrava kolerabina juha za 4 krožnike

  • 2 manjši na kocke narezani kolerabi
  • 1 veliko na kocke narezano korenje
  • 1l vode
  • peteršilj
  • čebula
  • sol ali vegeta

Popražimo čebulo in peteršilj, nato dodamo korenje ter kolerabo. Nekaj časa pražimo, solimo, zalijemo z vodo ter kuhamo približno uro in pol. Juha pride izjemno gosta, za še boljši okus pa zraven ponudimo kislo smetano. Dober tek!

.

NAJNOVEJŠE