RubrikeZanimivostiVrednote: biti iskren o poštenosti

Vrednote: biti iskren o poštenosti

MORDA VAS ZANIMA

Odkritosrčnost je prvo poglavje v knjigi modrosti, je nekoč zapisal nekdanji ameriški predsednik Thomas Jefferson. Koncept poštenosti je jasen. Vse kar moramo storiti je, da povemo resnico v vsaki situaciji, saj je življenje potem preprostejše. Vendar zakaj se potem resnica vseeno velikokrat izkrivlja in zakaj smo še vedno velikokrat nepošteni?

- Oglas -

Odkritosrčnost in poštenost

Vse skupaj se začne že v otroštvu, kjer otrok ob besedi kazen, najprej pomisli na to, kako se bo le tej izognil. Strah pred kaznijo je tako velik, da si kot otroci prizadevamo tej izogniti. In če uspe, nastane dokaz, ki potrjuje, da je manj boleče in zahteva od nas manj poguma, kot sama poštenost.

Odmikanje od bolečine, fizične in čustvene že od nekdaj vodi človeka. Kadarkoli pomislimo na boleče posledice, postanemo v trenutku nepošteni. Za nekatere je to samo izhod v sili, za druge postane način spopadanja v takih situacijah, saj ne čutijo nobene krivde in se ne kesajo, vse dokler jih ne ujamejo.

Poleg tega, da gre za izogibanje posledicam naših dejanj, obstaja še cela paleta navidezno bolj plemenitih opravičil za ta dejanja.

- Oglas -

Kot na primer:

  • Nekomu želimo ohraniti ponos in ga ne želimo osmešiti
  • Ne želimo, da bi drugi mislili slabo o nas
  • Misel, da nekoga ščitimo pred nečim
  • Ščitenje ega pred zadrego
  • Nekoga ne maramo, ampak ne želimo da to ve

Vsi ti razlogi so enaki izreku, da konec vedno opravičuje sredstva in torej lahko delamo nekaj narobe, dokler so rezultati takšni, kot jih mi želimo. Če utemeljujemo nepoštenost je isto, kot če bi lagali samemu sebi. Kadarkoli moramo upravičiti svoja dejanja, tedaj vemo da nekaj delamo narobe in moramo začasno pomiriti svoj logični um, vendar s tem en razrešimo notranjega konflikta, ki je že ustvarjen.

Če pomislimo globlje, v kolikor bi vedeli, da nam nekdo laže, bi bili užaljeni, saj bi menili, da nas ne spoštuje dovolj, da bi bil odkritosrčen z nami.

Odkritosrčnost in poštenost zahtevata pogum

Biti pošten v vsakem trenutku zahteva pogum, saj nas naredi ranljive in postavi pred odgovornost. Preberite si nekaj napotkov, kako postanete bolj odkritosrčni.

VADITE POŠTENOST V MAJHNIH STVAREH

Najbolje je, da že vnaprej vzpostavimo nekakšen red in smo pošteni že pri določenih stvareh, ki ne zahtevajo veliko poguma, da bomo lahko zgradili močan JAZ, ki se bo lahko kosal tudi z veliko večjimi izivi.

NE MEŠAJTE ISKRENOSTI S KRITIKO

Če smo iskreni, še ne pomeni, da lahko kar naprej opozarjamo na pomanjkljivosti drugih. Poskušajmo se osredotočiti na pozitivno in s tem bomo lažje premagali začetni strah pred poštenostjo.

V REDU JE TUDI, ČE NE REČETE NIČ

Če poštenost z vaše strani nikakor ni v interesu z vsemi soudeleženci, lahko mirno rečete, da ne želite podati svoje replike. Če pritiskajo na vas, da poveste svoje mnenje, je lahko zadeva otežena, ampak zapomnite si, vedno imate popolno pravico molčati. To je stvar vaše lastne izbire.

- Oglas -

Biti odkritosrčen morda ni vedno najlažja pot in potrebno je veliko poguma, ampak ljudje pogum in poštenost še vedno odlikujejo za najbolj cenjeni človeški vrednoti.

NAJNOVEJŠE