0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaDan reformacije, noč čarovnic in buče

Dan reformacije, noč čarovnic in buče

MORDA VAS ZANIMA

Bliža se 31. oktober, dan reformacije in praznik slovenskega knjižnega jezika. V času reformacije smo Slovenci namreč dobili prvo knjigo v materinem jeziku, ki jo je napisal Primož Trubar, Katekizem. Čez dan se po Sloveniji zato zvrstijo številne prireditve v čast reformaciji, zvečer pa je vse bolj priljubljena t.i. noč čarovnic.

- Oglas -

izrezljane buče za noč čarovnic

Praznovanja, ki se zvrstijo za noč čarovnic so najbolj priljubljena v Ameriki, kjer praznujejo nekako tako, kot mi praznujemo Pust. Čeprav je Amerika glede praznovanja najbolj množična, ga ne praznujejo samo tam, še bolj zanimivo pa je to, da ima praznik poganske korenine.

Res je, da gre pri praznovanju noči čarovnic vse bolj za komercialne namene, saj trgovci na račun tega kar lepo služijo in spet se vse vrti okoli dobička. Kljub vsemu pa je lepo vedeti, da praznik pravzaprav ni ameriški. Že stari Kelti so 1. novembra praznovali novo leto, konec poletja in žetve ter prehod v mrzlo zimo. Morda iz tu izvira temačnost noči pred tem, ko naj bi bile meje med živimi in mrtvimi zabrisane, saj so verjeli, da se 31. oktobra duhovi vrnejo na zemljo povzročat težave in uničevat pridelek. Da bi te duhove odgnali, so priredili festival Samhain, kjer so njihovi svečeniki zakurili velike kresove, kjer so zažigali del pridelka, živino, po nekaterih virih pa tudi otroke in vse to za milost duhov. Medtem so bili oblečeni v kostume narejene iz živalskih glav, sežgane otroke pa so dali v izdolbene repe ali buče.

- Oglas -

Kakorkoli, tudi v Sloveniji se je praznovanje praznika v nekaj letih izjemno razširilo. Zvečer je po celi Sloveniji veliko zabav tematske narave, kjer je biti nenašemljen prej izjema, kot pravilo. Še preden pa se kam odpravimo, poskrbimo, da ne pijemo alkohola in izdolbemo bučo, ki nas bo »varovala pred zli duhovi«.

Nekaj nasvetov pri izdolbenju buče:

  1. Izberite ravno prav veliko okroglo bučo za noč čarovnic, ter se prepričajte, da je brez madežev, ki kažejo na to, da je buča starejša. Taka ne bo trajala dolgo.
  2. Vrh odrežite z ostrim nazobčanim nožem. Odrežite ravno prav, tako da boste lahko bučo tudi izdolbli.
  3. Bučo dobro izdolbite, saj tako stanjšate steno, kar bo ob prižigu svečke, bučo naredilo še bolj zloveščo. Uporabite zajemalko ali večjo žlico
  4. Z ostrim predmetom izdolbite oči, nos in usta. Zasnovo si lahko že prej narišete na bučo. Tam, kjer ste zarezali lahko kanete malo kisa ali vazelina, ki zaustavlja, da bi deli porjaveli.
  5. Buča je pripravljena na majhno svečko, katere pa nikar ne pozabite ugasniti, ko se odpravite od hiše in s tem zaščitite okolico pred možnim požarom.
.

NAJNOVEJŠE