Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Dom & energijaDan reformacije, noč čarovnic in buče

Dan reformacije, noč čarovnic in buče

MORDA VAS ZANIMA

Bliža se 31. oktober, dan reformacije in praznik slovenskega knjižnega jezika. V času reformacije smo Slovenci namreč dobili prvo knjigo v materinem jeziku, ki jo je napisal Primož Trubar, Katekizem. Čez dan se po Sloveniji zato zvrstijo številne prireditve v čast reformaciji, zvečer pa je vse bolj priljubljena t.i. noč čarovnic.

- Oglas -

izrezljane buče za noč čarovnic

Praznovanja, ki se zvrstijo za noč čarovnic so najbolj priljubljena v Ameriki, kjer praznujejo nekako tako, kot mi praznujemo Pust. Čeprav je Amerika glede praznovanja najbolj množična, ga ne praznujejo samo tam, še bolj zanimivo pa je to, da ima praznik poganske korenine.

Res je, da gre pri praznovanju noči čarovnic vse bolj za komercialne namene, saj trgovci na račun tega kar lepo služijo in spet se vse vrti okoli dobička. Kljub vsemu pa je lepo vedeti, da praznik pravzaprav ni ameriški. Že stari Kelti so 1. novembra praznovali novo leto, konec poletja in žetve ter prehod v mrzlo zimo. Morda iz tu izvira temačnost noči pred tem, ko naj bi bile meje med živimi in mrtvimi zabrisane, saj so verjeli, da se 31. oktobra duhovi vrnejo na zemljo povzročat težave in uničevat pridelek. Da bi te duhove odgnali, so priredili festival Samhain, kjer so njihovi svečeniki zakurili velike kresove, kjer so zažigali del pridelka, živino, po nekaterih virih pa tudi otroke in vse to za milost duhov. Medtem so bili oblečeni v kostume narejene iz živalskih glav, sežgane otroke pa so dali v izdolbene repe ali buče.

Kakorkoli, tudi v Sloveniji se je praznovanje praznika v nekaj letih izjemno razširilo. Zvečer je po celi Sloveniji veliko zabav tematske narave, kjer je biti nenašemljen prej izjema, kot pravilo. Še preden pa se kam odpravimo, poskrbimo, da ne pijemo alkohola in izdolbemo bučo, ki nas bo »varovala pred zli duhovi«.

Nekaj nasvetov pri izdolbenju buče:

  1. Izberite ravno prav veliko okroglo bučo za noč čarovnic, ter se prepričajte, da je brez madežev, ki kažejo na to, da je buča starejša. Taka ne bo trajala dolgo.
  2. Vrh odrežite z ostrim nazobčanim nožem. Odrežite ravno prav, tako da boste lahko bučo tudi izdolbli.
  3. Bučo dobro izdolbite, saj tako stanjšate steno, kar bo ob prižigu svečke, bučo naredilo še bolj zloveščo. Uporabite zajemalko ali večjo žlico
  4. Z ostrim predmetom izdolbite oči, nos in usta. Zasnovo si lahko že prej narišete na bučo. Tam, kjer ste zarezali lahko kanete malo kisa ali vazelina, ki zaustavlja, da bi deli porjaveli.
  5. Buča je pripravljena na majhno svečko, katere pa nikar ne pozabite ugasniti, ko se odpravite od hiše in s tem zaščitite okolico pred možnim požarom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×