0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZakaj naši predniki niso imeli alergij

Zakaj naši predniki niso imeli alergij

MORDA VAS ZANIMA

Alergije na oreščke, paradižnik in gluten zagotovo niso ene izmed prvih »bolezni«, ki so napadale naše prednike in ki smo jih s pomočjo moderne medicine in higienskih ukrepov premagali in si s tem tudi podaljšali življenjsko dobo. Takrat je bilo veliko bolezni, morda celo nediagnosticiranih, pa vendar. Zakaj pri njih ni bilo toliko alergij?

- Oglas -

prehrana in alergije

ZATO KER SO JEDLI SEZONSKO HRANO

Niso imeli raznih diet in se niso igrali s svojo prebavo. Jedli so hrano, ki je bila v sezoni na voljo. Dandanes tega ne upoštevamo več in si morda tudi sredi zime, privoščimo paradižnik, ki je prepotoval kar nekaj kilometrov, da je prišel do našega krožnika.

GSO, SREDSTVA ZA ZGOŠČEVANJE, ADITIVI

Hrana takrat še ni vsebovala konzervansov in raznih dodatkov, ki podaljšujejo rok uporabnosti živil. Takrat seveda ni bilo na voljo raznovrstnih različic »hitro pogrejte in pojejte«, vse kar so jedli, so si zato pripravili doma.

- Oglas -

MESO

Meso smo jedli že od nekdaj, slišimo velikokrat, kot zagovor temu, da ga jemo. To je sicer res, pa vendar meso včasih ni bilo pridelano za takšno množično porabo, kot dandanes. Še nekaj desetletij v preteklosti si ga ljudje niso mogli privoščiti vsak dan, kaj šele večkrat na dan. Hrenovk, klobas in drugih mešanih mesnih proizvodov, ki vsebujejo ogromno soli, niso poznali. Domači mesni sušeni izdelki niso bili pogosto na jedilniku. Tudi ko so si meso privoščili, so pojedli celo žival, tudi kosti v juhah, ki so vsebovale pomembne minerale.

Poleg vsega pa so ljudje veliko časa preživeli zunaj, niso dihali onesnaženega zraka in se niso naokoli vozili z avtomobili, ker so morali iti peš. Naše zdravje je odvisno od naše prehrane in življenjskega sloga, zato poskrbimo, da ga kvalitetno ohranimo, saj imamo samo eno možnost.

NAJNOVEJŠE