0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaOdstranjevanje pesticidov s sadja in zelenjave: najboljše metode

Odstranjevanje pesticidov s sadja in zelenjave: najboljše metode

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto slišimo, da moramo jesti čim več sadja in zelenjave. Nasvet je sicer v osnovi koristen, toda če skupaj s sadjem in zelenjavo v telo vnesemo tudi ogromno pesticidov, težko računamo na boljše zdravje. Učinek je lahko celo diametralno nasproten od želenega: zaradi pesticidov se lahko pojavijo najrazličnejše zdravstvene težave. Če imate možnost za to, je vsekakor priporočljivo, da poskušate vsaj del sadja in zelenjave za svoje potrebe oziroma potrebe svoje družine pridelati sami. Druga rešitev je lahko kupovanje organsko pridelane hrane, kar pa pogosto ni izvedljivo zaradi visokih cen. Kaj torej storiti? Pomembno je seveda, da sadje in zelenjavo pred zaužitjem dobro operete, vendar zgolj to praviloma ni dovolj za odstranitev pesticidov. Toda na srečo so na voljo naravne metode, ki so lahko zelo učinkovite …

- Oglas -

Odstranjevanje pesticidov s pomočjo kisa

Vodo in alkohol zmešajte v razmerju 2 : 1. V mešanico nato potopite kose sadja in zelenjave, ki jih izpirajte vsaj približno pol minute. Površino nežno zdrgnite z roko, da bo imela mešanica lažje delo. Na koncu sadje in zelenjavo operite še pod tekočo vodo. Brez skrbi: vonj po kisu bo zelo hitro izginil. Upoštevajte, da lahko ta metoda za odstranjevanje pesticidov nekoliko skrajša čas užitnosti sadja in zelenjave. Tako je priporočljivo, da postopek izvedete neposredno pred zaužitjem oziroma uporabo živil. Nekateri priporočajo tudi potopitev sadja in zelenjave v mešanico kisa in vode za približno 20 minut. V tem primeru uporabite malce bolj razredčen alkoholni kis (razmerje med vodo in kisom naj bo 4 : 1). Dodatna prednost kisa je, da ne odstrani »samo« pesticidov, ampak lahko zelo uspešno uniči tudi nekatere potencialno nevarne bakterije.

Odstranjevanje pesticidov s pomočjo slane vode

Slana voda se običajno priporoča za grgranje, toda koristi te kombinacije nikakor niso omejene samo na lažje spopadanje z bolečim grlom. Mešanica vode in soli je lahko med drugim zelo koristna tudi za odstranjevanje pesticidov s sadja in zelenjave. Priporočamo uporabo 10-odstotne raztopine. Ko bo raztopina pripravljena, vanjo za 20 minut potopite izbrane kose sadja in zelenjave. S postopkom lahko uspešno odstranite ostanke štirih najpogosteje uporabljenih vrst pesticidov.

Odstranjevanje pesticidov s pomočjo sode bikarbone

Soda bikarbona ni uporabna samo za čiščenje prostorov oziroma različnih površin, ampak si lahko z njo zelo uspešno pomagate tudi pri odstranjevanju ostankov pesticidov s sadja in zelenjave. Veliko posodo najprej napolnite z vodo, nato pa dodajte sodo bikarbono. Za vsak liter vode potrebujete približno 10 gramov sode bikarbone. Sadje in zelenjavo namakajte približno 15 minut, nato pa živila operite.

- Oglas -

Alternativna rešitev: lupljenje

V olupkih številnih vrst sadja in zelenjave se skriva ogromno koristnih hranilnih snovi. Toda včasih je kljub temu bolj smiselno, da olupek pred zaužitjem odstranite. Če torej sumite, da sta bila sadje in zelenjava izpostavljena večji količini pesticidov, je najvarnejša možnost lupljenje.

Zdravstvena tveganja, povezana s pesticidi

Se sprašujete, zakaj natančno so pesticidi tako problematični? Niti znanstveniki sicer še ne poznajo vseh potencialnih tveganj, ki jih lahko prinese pogosto vnašanje pesticidov v telo, vendar pa so podatki dosedanjih raziskav, povezanih s to problematiko, zelo zgovorni. Raziskave so denimo razkrile, da lahko pesticidi povečajo tveganje za Parkinsonovo in Alzheimerjevo bolezen. Poleg tega pa je bila odkrita korelacija med pogosto izpostavljenostjo pesticidom in povečano verjetnostjo za rakava obolenja. To med drugim vključuje povečano tveganje za raka dojk, raka ščitnice in raka jajčnikov. Pesticidi so lahko še posebej nevarni za otroke. Že manjša količina pesticidov lahko pri otrocih poveča tveganje za motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) ter za druge vedenjske in nevrološke težave. Izpostavljenost specifičnim pesticidom že v maternici pa lahko med drugim poveča verjetnost za avtizem.

.

NAJNOVEJŠE