0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKokosovo mleko, ingver in kurkuma – idealna kombinacija za dober spanec

Kokosovo mleko, ingver in kurkuma – idealna kombinacija za dober spanec

MORDA VAS ZANIMA

Če zvečer težko zaspite, si pred spanjem pripravite skodelico napitka in kokosovega mleka, kurkume in ingverja. Govorimo seveda o zlatem mleku – tudi na zahodu vse bolj priljubljenem tradicionalnem ajurvedskem napitku z večstoletno zgodovino uporabe. Zlato mleko, segreto na prijetno temperaturo, poskrbi za to, da boste praktično v hipu potonili v sproščujoč, krepčilen spanec. Če se spopadate z malce resnejšo obliko nespečnosti, je priporočljivo, da poleg spodaj naštetih sestavin uporabite še ščepec muškatnega oreščka. Seveda pa zlato mleko ni koristno samo za boljši spanec, ampak je znano tudi po številnih drugih pozitivnih vplivih na zdravje in počutje …

- Oglas -

Sestavine in postopek priprave napitka

  • 450 ml kokosovega mleka
  • košček ingverja (dolg približno 2,5 cm) ali 1 žlička ingverja v prahu
  • 1 žlička kurkume
  • ščepec mletega popra
  • sladilo po izbiri

Če boste uporabljali svež ingver, ga najprej olupite, operite in narežite na rezine. V kozico zlijte kokosovo mleko ter dodajte ingver, kurkumo in poper (kot omenjeno, lahko dodate tudi muškatni orešček). Med stalnim mešanjem približno 5 minut segrevajte pri nizki temperaturi. Na koncu dodajte še sladilo, po želji pa še malce cimeta, in postrezite.

Zlato mleko – napitek z osupljivim naborom pozitivnih učinkov

Kot omenjeno, korist zlatega mleka ni omejena samo na premagovanje nespečnosti. Redno pitje tega napitka lahko zmanjša tveganje za najrazličnejše zdravstvene težave, navada pa je koristna tudi za blažitev simptomov, ki so morda že prisotni. Pomembne zasluge za blagodejne učinke zlatega mleka lahko pripišemo kurkuminu – najpomembnejši sestavini kurkume. Raziskovalci so odkrili, da je kurkumin odličen antioksidant, torej snov, ki ščiti pred negativnim vplivom prostih radikalov in s tem pred oksidativnim stresom, ki je zelo škodljiv za telo. Kurkumin spada v skupino snovi, imenovanih kurkuminoidi. Kurkuminoide lahko med drugim najdemo tudi v ingverju in v kardamomu.

Kurkumin je znan tudi po protivnetnem delovanju, zato je zlato mleko napitek, ki je zelo priporočljiv za osebe, ki se spopadajo z bolečinami v sklepih oziroma z artritisom. Pitje zlatega mleka pa obenem zmanjša tveganje za različne bolezni, ki so povezane s kroničnimi vnetji v telesu (rakava obolenja, bolezni srca in ožilja itn.).

- Oglas -

Kombinacija kurkume, ingverja in kokosa je odlična tudi za spodbujanje kognitivnih funkcij oziroma za zaščito možganov. Kurkumin lahko spodbudi tvorbo beljakovine BDNF v možganih. Gre za beljakovino, ki spodbuja nastajanje novih povezav med možganskimi celicami, posledično pa je koristna za izboljšanje možganskih funkcij, vključno z izboljšanjem spomina. Podoben vpliv ima tudi ingver, in sicer po zaslugi spojine, imenovane gingerol. Pozitiven vpliv kokosovega mleka na možgane pa je povezan predvsem s t. i. srednjeverižnimi trigliceridi, ki so osnova vse bolj priljubljenega MCT-olja.

Zlato mleko lahko pripomore tudi k boljšemu razpoloženju. Kurkuma lahko denimo spodbudi nastajanje serotonina in dopamina – dveh izjemno pomembnih nevrotransmitorjev, od katerih je močno odvisno naše razpoloženje. Ingver pa pomaga ublažiti simptome anksioznosti.

Kot omenjeno, je zaradi blažitve vnetij v telesu zlato mleko koristno za zmanjševanje tveganja za bolezni srca in ožilja. Vendar pa pozitiven vpliv na srčno-žilni sistem ni povezan samo s protivnetnim delovanjem zlatega mleka oziroma kurkumina v kurkumi. Zlato mleko lahko namreč obenem pripomore k zniževanju količine škodljivega holesterola v krvi. Poleg tega pa gre za napitek, ki spodbuja prekrvavitev. Za pozitiven vpliv na prekrvavitev je zaslužen predvsem ingver.

Zlato mleko je torej napitek, ki je lahko zelo koristen za vas, zato je vsekakor smiselno, da si ga privoščite vsaj občasno . To najverjetneje ne bo pretežko, saj gre za napitek, ki ga poleg pozitivnih vplivov na zdravje in počutje odlikuje tudi odličen okus.

.

NAJNOVEJŠE