0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaNega ustnic: Kdaj je poljubljanje prepovedano

Nega ustnic: Kdaj je poljubljanje prepovedano

MORDA VAS ZANIMA

Naše ustnice veliko povedo o nas samih, še preden sploh odpremo usta, zato ima nega ustnic velik pomen za njihov izgled. Polne in gladke ustnice niso le privlačne, temveč odražajo tudi notranje zdravje, medtem ko razpokane in izsušene opozarjajo na težave.

- Oglas -

Nega ustnic

Poglejmo najpogostejše težave z ustnicami in kakšna nega ustnic se zanje priporoča

Herpes

Herpes ali vročinski mehurček se običajno pojavi na zunanji strani ustnic. Gre za zelo pogosto nevšečnost, do 50. leta življenja vsaj enkrat prizadene kar 80 do 90 odstotkov prebivalstva. Vročinski mehurček na ustnicah navadno povzroči virus herpes simplex tipa 1. Natančni vzroki okužbe niso znani, nedvomno pa obstaja več ugodnih pogojev za izbruh ustničnega herpesa, kot so stres, psihične obremenitve, prehlad ali gripa, povišana telesna temperatura, ultravijolični žarki, hormonske spremembe ter poškodbe. Ustnični herpes je zelo nalezljiv, vsakršen stik z usti, zlasti poljubljanje, ni priporočljivo, dokler mehurček popolnoma ne izgine. Zdravila za ustnični herpes ni, obstajajo pa številna sredstva, ki omilijo težave in preprečijo razmnoževanje virusov, na primer učinkovina aciklovir. Preverite, kaj pomaga proti herpesu.

Vnetje

Vzrokov za heilitis ali vnetje ustnic je veliko. Za najobičajnejšo obliko vnetja, angularni heilitis, so značilne razpoke v ustnih kotičkih. Lahko je posledica okužbe, čezmernega izločanja sline ali poškodbe zobovja. Heilitis je pogost pri otrocih, ki sesajo palec, in starostnikih z nepravilno oblikovanimi zobnimi protezami. Za aktinični heilitis pa so značilne zabuhle in rdeče ustnice, ki se luščijo in so posledica pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom. Nezdravljena bolezen se lahko razvije v kožnega raka, zato mora prizadeta oseba obiskati dermatologa.

- Oglas -

Nekoliko redkejši je granulomatozni heilitis, ki lahko opozarja na Crohnovo bolezen ali Sjögrenov sindrom. Odraža se s kronično oteklino ustnic.

Razpoke

Suhe in razpokane ustnice so ena izmed najpogostejših nevšečnosti na obrazu, ki se lahko pojavi v vsakem letnem času, zato je pravilna nega ustnic nadvse pomembna. Ker v ustnicah ni žlez lojnic, se hitro izsušijo in razpokajo, in to tako v suhem zimskem vremenu kot na vročem soncu. Tisti, ki si pogosto oblizujejo ustnice in jih tako vlažijo, hitro ugotovijo, da so potem le še bolj suhe in razpokane. Ustnice bodo dolgo ostale vlažne, če jih boste namazali z vazelinom ali mazili na osnovi čebeljega voska. Izogibajte se aromatičnim mazilom – ta na ustnicah ne bodo ostala dolgo. Vazelini z dodatkom mentola prav tako izsušijo ustnice.

Povečanje ustnic

Podoba polnih ustnic je znak telesne privlačnosti, zato se marsikatera ženska odloči za tovrstni lepotni poseg. Lepotni kirurg polepša ustnice tako, da jim poveča prostornino, jih naredi simetrične in odpravi gubice okrog njih. Eden od polnitvenih materialov je gel s hialuronsko kislino. Ta je naravna sestavina kože ter povezuje kolagenska in elastinska vlakna. Po vbrizganju v kožo se gel veže z vodo ter zapolni ustnice in zgladi večje kožne gube okoli ust. Rezultati posega so vidni tri mesece, včasih celo dlje. Za odpravljanje drobnih gubic uporabljajo lepotni kirurgi bovini (goveji) kolagen. Druga možna polnila so še kalcijev hidroksi-apatit, poli-L-laktična kislina in toksin botulin, ki pa jih ne vnesejo neposredno v ustnice.

NAJNOVEJŠE