Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaKorak bližje zdravilu proti prehladu?

Korak bližje zdravilu proti prehladu?

MORDA VAS ZANIMA

Za zdaj na žalost še ne obstaja pravo zdravilo proti prehladu. Edino, kar lahko naredimo, ko zbolimo, je, da poskusimo z lajšanjem simptomov. Za večino ljudi sicer simptomi prehlada niso nevarni, vendar so vsekakor zelo neprijetni. Vendar pa obstaja tudi skupina tistih, pri katerih je lahko prehlad precej bolj problematičen, na primer pri ljudeh z astmo ali pa s kronično obstruktivno pljučno boleznijo. Tako je razveseljiva novica, da so se znanstveniki dokopali korak bližje odkritju zdravila za prehlad, ki ga sicer neuspešno iščejo že zelo dolgo …

- Oglas -

Prehlad

Odkrita molekula, ki lahko blokira nadaljnje razmnoževanje virusa

Medtem ko se pri bakterijskih okužbah običajno predpišejo antibiotiki, pa pri prehladu rešitev ni tako preprosta. Običajni krivec za prehlad je namreč rinovirus, ki pozna veliko oblik, poleg tega pa se zelo hitro spreminja. Tako je praktično nemogoče, da bi razvili imunost ali pa da bi ustvarili učinkovito cepivo. Nedolgo tega pa je ekipa britanskih raziskovalcev sporočila, da so se dokopali do pomembnega odkritja. Razvili so namreč molekulo, ki lahko blokira različne seve virusa, oziroma natančneje, beljakovino v celicah, ki jo virus »ugrabi« in jo uporabi kot zaščito, da se lahko še naprej razmnožuje. Vsi sevi rinovirusa, imenovanega tudi virus prehlada, potrebujejo za neovirano razmnoževanje isto molekulo. Ker molekula, ki so jo odkrili britanski znanstveniki, napade beljakovino, ne pa virusa, je zelo malo verjetno, da bi postal virus odporen. Raziskovalci so prepričani, da bi bilo lahko zdravilo, ki bi vsebovalo to molekulo, izjemno učinkovito pri zdravljenju prehlada.

Pot do končnega zdravila bo najverjetneje še precej dolga

Potencialno zdravilo proti prehladu naj bi bilo sicer najbolj učinkovito neposredno po okužbi. Tako se raziskovalci trudijo, da bi razvili obliko, ki bi jo bilo mogoče inhalirati, saj bi tako zdravilo čim hitreje doseglo pljuča. Čeprav so britanski znanstveniki prepričani, da je njihovo odkritje zelo obetavno, obenem poudarjajo, da je do dejanskega zdravila še vedno dolga pot. Do zdaj so namreč poskuse izvedli zgolj na izoliranih človeških celicah. Ena izmed glavnih težav je, kako zagotoviti, da bo zdravilo učinkovito, tudi če bo od okužbe preteklo več časa kot zgolj nekaj ur. Običajno se namreč prvi simptomi prehlada pojavijo šele po nekaj dneh od same okužbe.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×