Vrt & VrtnarjenjeNaravno preganjanje škodljivcev

Naravno preganjanje škodljivcev

MORDA VAS ZANIMA

Z odločitvijo, da bomo vrtnarili čim bolj ekološko, naredimo prvi korak k varovanju okolja. Vsi se zavedamo, da s tem, ko ne bomo uporabljali sintetičnih kemičnih substanc na majhni površini, ne bomo rešili globalnih sprememb okolja, vendar pa postanemo pomemben del sestavljanke, s katero pripomoremo k spremembam mišljenja, odnosa in delovanja do sočloveka in drugih bitji na tem planetu.

Učinkovito in naravno nad nezaželene goste na vrtu

- Oglas -

Da smo pomemben del v ekosistemu tudi z našim majhnim vrtom, se moramo zavedati še posebej takrat, ko nam »škodljivci« na vrtu pridno »grizljajo« naš pridelek. Še posebej takrat, ko nam dobesedno izginja pridelek, moramo ostati močni in stanovitni v svoji odločitvi po ekološkem vrtnarstvu, da ne posežemo po drastičnih ukrepih in sintetičnih pripravkih. Očitki, da so naravni (eko) pripravki manj učinkoviti ali da sploh nič ne pomagajo, so žal večkrat tudi na mestu. Za odkrivanje razlogov, zakaj je tako, moramo gledati zelo na široko. V letošnji sezoni, ko je večji del Slovenije pestila suša, so t. i. škodljivci napadali in pojedli tudi rastline, ki naj bi jih odganjale, saj so tudi te živali trpele zaradi suše in imele pomanjkanje hrane in vode. Tako je bilo mogoče videti, kako je voluhar pojedel česen, ki naj bi mu sicer smrdel in zato ščitil naš vrt pred njim. Vendar so to izjemni primeri.

Ravnovesje na vrtu

V želji po obilnem oziroma lepem pridelku tako pozabimo na naravno ravnovesje, na sorazmerje med številom za naš vrt škodljivih in koristnih živali. Ko se ravnovesje poruši (ali ga porušimo), prihaja do opazne in moteče škode na vrtninah. Pa poglejmo nekaj primerov.

Kako se lotimo škodljivcev na vrtu

Naravni sovražnik bramorja je med drugim tudi krt, ki je potemtakem koristna žival in je na vrtu potrebno narediti vse, da ga ohranimo. Veliko ljudi se ne bi strinjalo s to trditvijo, vsaj ne tisti, ki imajo na vrtu hude težave s krti in škodo, ki jo povzročajo, ter se jih ne morejo znebiti. Takih primerov je v naravi na tisoče in hitro pridemo do sklepa, da je v naravnem okolju vsaka žival koristna in skrbi za naravno ravnovesje. Podrto naravno ravnovesje torej pomeni, da je to stanje, v katerem se je neka žival oz. žuželka (npr. ličinke pokalice strune) prerazmnožila in zato opazimo množično škodo na vrtninah, ki so jo povzročile prav strune. In ponovno svetujemo, da varujeto naravne sovražnike pokalic in njenih ličink, ki so ponovno krt, ptice, krastače. Tudi tla morajo biti lahka, vendar pa ima ravno taka tla bramor najraje.

- Oglas -

Krta preženemo z vrta (seveda na sosedov vrt) s pomočjo kartonastih vetrnic in praznih zakopanih steklenic, ki v vetru tulijo. Vendar ali smo prepričani, da hočemo, da ima raje sosed krta in ne mi, ko pa imamo težave s strunami ali bramorjem?

Voluhar je bližnji sorodnik miši in podgan, zato jim smrdijo enake vrste rastlin. Z rastlinami, ki jih odganjajo, pomagamo blažiti škodo, ki jo povzročijo, ne moremo pa je povsem preprečiti. Če bo voluhar lačen, ker ne bo druge hrane, se bo lotil tudi rastlin, ki so v neposredni bližini rastlin, ki mu »smrdijo« ali pa se bo celo lotil prav teh.

Trudimo se vzdrževati naravno ravnovesje (o tem smo veliko pisali tudi v člankih o privabljanju koristnih živali), če pa je že porušeno, ga poskušajmo vzpostaviti ali si pomagati z naravnimi sredstvi.

NAJNOVEJŠE