0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeAli je Sandy samo opozorilo?

Ali je Sandy samo opozorilo?

MORDA VAS ZANIMA

Z uničujočim opozorilom je Sandy udarila na vzhodno obalo Severne Amerike in opustošila deželo kot je orkani že dolgo niso. Vsi se seveda spomnimo posledic Katrine, predvsem tudi zato, ker je tedaj trajalo veliko preveč časa, da so se oblasti zganile in pomagale prizadetim v katastrofi. Tokrat so bili Američani bolje pripravljeni, čeprav se proti naravi, ko jo razjezimo, ne da dosti narediti. Pa vendar – ali prihaja še kaj hujšega?

- Oglas -

Znanstveniki se sicer otepajo povezovanja hurikana oziroma supernevihte Sandy in klimatskih sprememb, vedar jih popolnoma ne upajo zanikati. Naj bo vzrok za Frankenstorm, kot so tokratno nevihto tudi poimenovali, tak ali drugačen, vsekakor lahko verjamemo, da se nam v prihodnosti, ko se bodo oceani vedno bolj segrevali, grozi še več in več takšnih in še močnejših neviht.

Orkan Sandy

Vedno večje nevihte

Da se bodo nevihte samo še krepile, je že znano dejstvo. Post-tropski ciklon, ki je dobil ime Sandy, je le zadnje opozorilo matere narave, pa čeprav se orkani in nevihte okrog Severne Amerike motajo že dolgo časa in jih tako le ne moremo povsem povezati ali naprtiti le klimatskim spremembam. Leta 1991 so zadnji (četrti) orkan v vrsti, ki je divjal v dneh pred in po Noči čarovnic in je poskral orkan Grace ter pridobil na moči, poimenovali Popolna nevihta. Njemu podobnih je bilo kar nekaj, a takega kot je Sandy, še ne.

- Oglas -

Sandy se je združila iz dveh ločenih front in tako oblikovala nekaj novega ter s tem nakazala, s kakšno mero nepredvidljivosti in muhavosti se bomo soočali tudi v prihodnosti. Spremembe in nepričakovane zasuke moramo tako pač pričakovati, saj bodo vedno bolj pogosti. Kot se segreva naše ozračje, se tudi veča nepredvidljivost vetrov, vremenskih pojavov in izid orkanov.

Povezava?

Medtem ko številni meteorologi priznavajo, da česa takšnega še niso videli in da enostavno ni besed, s katerimi bi lahko učinkovito opisali ta pojav, pa – kot smo omenili – oklevajo pri tem, da bi to pripisali vremenskim spremembam. Področje vzročnosti je v klimatskih raziskavah namreč precej novo, nanj so vstopili šele pred kratkim in še to s pomočjo računalnikov in boljših podatkov.

Vsekakor pa je res, da je leto 2012 podrlo vse znane zapise o taljenju arktičnega morskega ledu, ki zvišuje morsko gladino in morja v severovzhodnem predelu ZDA rastejo 4-krat hitreje od svetovnega povprečja, saj so danes za polnih 7 centimetrov višji kot leta 1912. Višje morske gladine pomenijo veliko večje posledice poplav v nižje ležečih urbanih območjih. Taljenje arktičnega ledu tudi ustvarja negativen tlak, kar prisili velike hladne zračne fronte, da se premaknejo proti jugu. Sandy je dobila smrtonosno moč tudi zaradi velike količine fronte hladnega zraka s severa. Temperature na SV so 5 stopinj toplejše kot običajno in toplejše morje omogoča tropskim nevihtam, da pridobijo več vlage, kot običajno. Sandy je pridobila veliko velikosti od ogromne količine vlage, zbrane v Atlantiku. Dejstva so znana, kaj pa dejansko pomenijo, si lahko (zaenkrat) razlagamo vsak po svoje.

NAJNOVEJŠE