0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeOdženite škodljivce s pomočjo zelišč

Odženite škodljivce s pomočjo zelišč

MORDA VAS ZANIMA

Namesto da bi za odganjanje nadležnih listnih uši, hroščev, moljev in podobnih škodljivcev uporabljali kemijska sredstva, se jih lahko znebite na povsem ekološki način – z uporabo ustreznih zelišč.

- Oglas -

Če iščete zelišče, ki je sposobno odgnati veliko različnih vrst škodljivcev, zasadite meto. Še posebej je učinkovita pri odganjanju hroščev in muh, ki niso ravno oboževalci njenega vonja. Če boste meto posadili skupaj s paradižnikom ali zeljem, bo odgnala kapusove beline in listne uši – trdovratno nadlogo, ki lahko uniči pridelek. Da bi se zaščitili pred komarji, si sveže metine liste natrite na roke, vrat in obraz. Meta bo uspešno odgnala muhe tudi, ko jo potresete ob pasjo uto ali živalsko kletko.

naravno nad škodljicve na vrtu

Pelin je eno od zelišč, ki se jih že stoletja uporablja za odganjanje različnega mrčesa – vse od muh in bolh do moljev. Slednji predstavljajo veliko težavo tudi v garderobnih omarah. Znebite se jih lahko z domačo mešanico treh posušenih zelišč – pelina, mete in sivke. Omaro z oblačili opremite z vrečkami, napolnjenimi s to mešanico.

Listne uši naravnost sovražijo oster vonj koriandra, medtem ko koristne žuželke, kot so npr. čebele, privlačijo njegovi beli cvetovi.

- Oglas -

Vratič odganja vrsto škodljivcev – še posebej ga je priporočljivo posaditi ob zelju, kjer bo odgnal kapusove sovke in kapusove beline. Posajen v bližini sadnega drevja, kostanjev, orehov ali jagodičevja, pa bo odgnal mravlje, hrošče, vinske mušice in listne uši.

Vinsko rutico je priporočljivo imeti v bližini oken ali vrat, saj odganja muhe, komarje in podobno. Če jo imate zasajeno na vrtu, bo odgnala tudi polže. Z njo lahko natrete kožuh živali, da bi jo obvarovali pred bolhami.

Nikar ne odženite koristnih obiskovalcev vrta

Čebele vsekakor spadajo med koristne in zaželene obiskovalce na vrtu – brez njih namreč ne bi bilo nobenih cvetličnih semen za prihodnje leto. Večinoma so dejavne v toplem delu dneva. Če rastline pršite z insekticidom, to opravite ali v zgodnjih jutranjih ali v zgodnjih večernih urah, saj bi sicer lahko pomorili čebele. Določene vrste insekticidov, kot je npr. dimeotat, so izjemno strupene za čebele, zato jih v času cvetenja ne uporabljajte.

NAJNOVEJŠE