Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.
Vrt & VrtnarjenjeOdženite škodljivce s pomočjo zelišč

Odženite škodljivce s pomočjo zelišč

MORDA VAS ZANIMA

Namesto da bi za odganjanje nadležnih listnih uši, hroščev, moljev in podobnih škodljivcev uporabljali kemijska sredstva, se jih lahko znebite na povsem ekološki način – z uporabo ustreznih zelišč.

- Oglas -

Če iščete zelišče, ki je sposobno odgnati veliko različnih vrst škodljivcev, zasadite meto. Še posebej je učinkovita pri odganjanju hroščev in muh, ki niso ravno oboževalci njenega vonja. Če boste meto posadili skupaj s paradižnikom ali zeljem, bo odgnala kapusove beline in listne uši – trdovratno nadlogo, ki lahko uniči pridelek. Da bi se zaščitili pred komarji, si sveže metine liste natrite na roke, vrat in obraz. Meta bo uspešno odgnala muhe tudi, ko jo potresete ob pasjo uto ali živalsko kletko.

naravno nad škodljicve na vrtu

Pelin je eno od zelišč, ki se jih že stoletja uporablja za odganjanje različnega mrčesa – vse od muh in bolh do moljev. Slednji predstavljajo veliko težavo tudi v garderobnih omarah. Znebite se jih lahko z domačo mešanico treh posušenih zelišč – pelina, mete in sivke. Omaro z oblačili opremite z vrečkami, napolnjenimi s to mešanico.

Listne uši naravnost sovražijo oster vonj koriandra, medtem ko koristne žuželke, kot so npr. čebele, privlačijo njegovi beli cvetovi.

Vratič odganja vrsto škodljivcev – še posebej ga je priporočljivo posaditi ob zelju, kjer bo odgnal kapusove sovke in kapusove beline. Posajen v bližini sadnega drevja, kostanjev, orehov ali jagodičevja, pa bo odgnal mravlje, hrošče, vinske mušice in listne uši.

- Oglas -

Vinsko rutico je priporočljivo imeti v bližini oken ali vrat, saj odganja muhe, komarje in podobno. Če jo imate zasajeno na vrtu, bo odgnala tudi polže. Z njo lahko natrete kožuh živali, da bi jo obvarovali pred bolhami.

Nikar ne odženite koristnih obiskovalcev vrta

Čebele vsekakor spadajo med koristne in zaželene obiskovalce na vrtu – brez njih namreč ne bi bilo nobenih cvetličnih semen za prihodnje leto. Večinoma so dejavne v toplem delu dneva. Če rastline pršite z insekticidom, to opravite ali v zgodnjih jutranjih ali v zgodnjih večernih urah, saj bi sicer lahko pomorili čebele. Določene vrste insekticidov, kot je npr. dimeotat, so izjemno strupene za čebele, zato jih v času cvetenja ne uporabljajte.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×