Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Vrt & VrtnarjenjeKako se znebiti listnih uši?

Kako se znebiti listnih uši?

MORDA VAS ZANIMA

Na vrtu ‒ tako na sadnem drevju kot na vrtninah ‒ je veliko listnih uši. Kako naj se jih znebim?
Anja, Lukovica

- Oglas -

Listne uši

Listne uši so naravno prisotne na vsakem vrtu, njivi … do prerazmnožitve le-teh pa pride zaradi porušenega razmerja v naravi. Tako pri odpravljanju listnih uši ločimo več postopkov, in sicer za kratkoročni učinek uničevanja že prisotnih ter za bolj dolgoročen učinek, ko kot pomoč pri naravnem ravnovesju v okolico vrta privabljamo naravne sovražnike. Prisotne listne uši lahko uničimo ročno s trganjem ali rezanjem vrhov poganjkov na drevesih, ki jih zažgemo ali zakopljemo. Namestimo rumene lepljive plošče (vedno po končanem cvetenju), ki jih na drevesih obesimo kar na veje, lahko pa jih obesimo tudi po zelenjavnem vrtu na posebej pripravljene stebričke ali kole. Plošče naj bodo le rahlo nad tlemi in med posameznimi gredicami, kjer imamo težave z listnimi ušmi. Rumene lepljive plošče so namreč namenjene (predvsem) listnim ušem in tudi drugim škodljivcem, kot je čebulna muha.

V okolico napadenih rastlin s strani listnih uši posadimo žajbelj, kapucinko, sivko in ožepek, ki odganjajo le-te. Proti ušem na fižolu in bobu pa poleg omenjenih vrtnin sadimo/sejemo šetraj. Kapucinko še posebej posejemo pod sadno drevje, saj se listne uši raje naselijo na kapucinkah kot pa na sadnem drevju.

Uporabimo pa lahko tudi doma pripravljeno škropivo iz velike koprive. Za pripravo škropiva potrebujemo okrog 1 kg svežih narezanih kopriv, ki jih namočimo v 10 litrih vode (deževnice ali postane vode) za 24 ur. Po 24 urah škropivo ni več tako učinkovito. Možno je tudi, da uporabimo posušene koprive, in sicer na enako količino vode damo od 10 do 20 dkg  posušenih kopriv. Po 24 urah tekočino precedimo v škropilnico in poškropimo tako sadne kot zelenjavne rastline. Postopek lahko ponovimo po nekaj dneh.

- Oglas -

Listne uši imajo kar nekaj naravnih sovražnikov. Med najbolj znanimi so strigalice in pikapolonice. Strigalicam nastavimo narobe obrnjen cvetlični lonec, ki ga napolnimo s suho travo, lepenko, slamo in podobnim. Tako pripravljen cvetlični lonček jim bo čez dan služil za skrivališče, mi pa jih bomo lahko skupaj z lončkom prenesli drugam, kjer jih potrebujemo, da pojedo kakšno listno uš. Pikapolonice privabimo tako, da jim nudimo zatočišča, ki na videz niso nič kaj posebnega. Za to namenimo tanjše deblo oziroma vejo, v katero zavrtamo nekaj centimetrov globoke luknje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×